Norrbotten svédországi megye rögtön két bányászati kezdeményezés kudarcát is megtapasztalhatta, most pedig következményeit nyögi. A két vállalat ugyanis teljesen eltűnt, többmilliós befizetetlen számlákat hagyva maga után – tudósította november 13-án a Sverige Radio.

Olvastad már? A Bitfinex új díjszabást alkalmaz , a Bitmex tagadja , hogy felhasználható érdekei ellen cselekedne 

Svédországban halmozzák az adósságokat a bányászati vállalatok

Az elhúzódó medvepiacnak két Svédország Norrbotten megyéjében tevékenykedő bányásztársaság is áldozatul esett, tulajdonképpen nyom nélkül eltűntek.

Älvsbyn falu önkormányzata pert indított a Miami központú NGDC vállalat ellen, hátrahagyott befizetetlen villanyszámláik miatt, Kalix község pedig egy olyan bányászati társaság után nyomoz, amely a sikertelen bérleti díj fizetés után sosem valósult meg – állítja a Sverige Radio november 13-i riportja.

Älvsbynben az NGDC egészen 2018 szeptemberéig folytatott Bitcoin bányászatot, amikor azonban hirtelen megszüntették a műveleteket. A vállalat váratlan lépésére a helyi tisztviselőknek azt a magyarázatot adta, hogy a Vattenfall áramszolgáltató befizetetlen számlák miatt lekapcsolta elektromos energiaellátásukat.

A Vattenfall már benyújtotta kérelmeit az NGDC bezáratására, felszámolására, csődeljárás kezdeményezésére.

Fredrik Sundin, az ellátótársaság ügyvédje azonban úgy véli, hogy esélyeik a tartozás összegének megszerzésére „nem túl biztatóak”.

Helena Öhlung, a városi tanács tagja azt nyilatkozta, hogy az NGDC létesítményének otthont adó településről senkinek sem sikerült kapcsolatba lépnie az NGDC főhadiszállásán dolgozókkal – számol be az eseményekről a Sverige Radio.

A vállalat tartozása egyébként nagyjából 14 millió svéd korona, ami 1,5 millió dollárnak felel meg.

Egy másik svéd település bérleti díj tartozás miatt nyomoz

Az Älvsbynben zajló események nem egyedüliek, hasonló veszteséget szenvedett egy másik svéd város, Kalix is, szintén egy kriptobányászattal foglalkozó vállalat miatt.

A közeli város a Chasquitech cégtől szeretne pénzt behajtani, az ugyanis kibérelt egy helyet kriptovaluta-bányái számára, ám a bérleti díj fizetése sikertelen volt, illetve működését sem kezdte meg.

Az Älvsbyntól 100 kilométerrel keletebbre, a Finn határ mellett fekvő fekvő Kalix település félmillió svéd koronát követel a vállalattól, amely nagyjából 55.000 dollárnak felel meg.

Patrik Öhlund, a svédországi adatközpontokért felelős The Node Pole vezérigazgatója az Älvsbyn és Kalixban történt eseteket a rossz, előnytelen piaci feltételeknek tulajdonítja. Öhlund a Crowdfund Insidernek nyilatkozatában azt mondta:

„A nyáron megemelkedett villamos energia árak, és az elmúlt hat hónapban megfigyelhető alacsony Bitcoin árfolyam magyarázatot adhatnak arra, hogy miért volt egyes kriptovaluta bányászattal foglalkozó cégnek működésbeli problémája.”

A kriptoipar Svédországban felmerülő problémái ellenére Öhlund úgy gondolja, hogy az országban bejegyzett bányászati vállalatok száma – amely jelenleg nagyjából 50 – a következő öt évben megduplázódik.

 

Forrás: btcmanager.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!