Joseph Kim amerikai férfit 1,1 millió dolláros pénzbírságra, és 15 hónap börtönbüntetésre ítélték Bitcoinra és Litecoinra alapuló csaló rendszerek felépítése miatt, átverve munkáltatóját és más ügyfeleket is, kiforgatva őket pénzükből, a Bloomberg által kiadott jelentés szerint.

Olvastad már? Svédországban halmozzák az adósságokat a bányászati vállalatok

 

Illegális tranzakciók és hűtlen kezelés

2017-ben az USA Határidős Kereskedelmi Bizottsága (CFTC) tudomást szerzett arról, hogy Kim 601.000 dollárnak megfelelő Bitcoint, illetve Litecoint utalt munkáltatója tárcájáról sajátjára.

A visszaélések valamikor 2017 szeptembere és novembere között történtek, amikor Kim egy chicagói kereskedési vállalatnak dolgozott.

Később a cég tisztviselői kihallgatták Kimet, az indokolatlan pénzmozgások miatt. Akkor a férfi azt állította, hogy a platformmal kapcsolatban felmerült biztonsági aggályok miatt helyezte át az összegeket. 2017 novemberében azonban a vállalat fényt derített az illegális utalásokra, aminek következtében Kimet kirúgták.

A helyzet javításának érdekében Kim előző munkahelyét elhagyva saját kereskedési vállalat működtetésébe kezdett, és egyéni befektetőknek nyújtott pénzügyi szolgáltatást.

A férfi állítása szerint „alacsony kockázatú arbitrázs stratégiát kínál kriptovaluta-befektetésekhez”. Néhány ügyfelének segítségével el is érte a megfelelő összeget.

Ennek eredményeképpen, Kim öt befektetőjének hála 45.000 dollárt halmozott fel, és egy kis trükkel behúzta őket a csalásgyanús rendszerbe. Az ügyfelek persze az előnyös kriptopiaci befektetés reményében bízták pénzüket a férfira.

Kim szerencsétlenségére azonban a teljes összeget elvesztette rossz kereskedelmi döntéseinek következtében. Az ügyfeleknek azonban olyan számlakivonatokat és igazolásokat küldött amelyek pénzük növekedését mutatták.

A férfi szerencséje akkor fogyott el teljesen, mikor a CFTC 1.146.000 dolláros büntetéssel sújtotta, illetve véglegesen eltiltotta a kriptovaluta kereskedelemtől, és pénzügyi szolgáltatások nyújtásától.

A drámai eseményekkel kapcsolatban, melyek Kim letartóztatásához vezettek, James McDonald CFTC végrehajtási igazgató kijelentette:

„Ez az eset és más esetek sorozata is mutatja, hogy a CFTC mennyire elkötelezett a virtuális fizetőeszközök piacának felügyelete, és a közérdek védelme irányában.”

A SEC-nek sincs ideje unatkozni

A kriptoipar szereplőinek éber megfigyelése nagy feladat a szabályozó szerveknek világszerte.

A BTCManager november 8-án már beszámolt arról, hogy a SEC büntetésben részesítette az EtherDelta alapítóját, mivel nem regisztráltatta a tőzsdét az előírásoknak megfelelően, működését viszont megkezdte: másodlagos piacon kínált értékpapír jellegű termékeket kereskedelemre.

Forrás: btcmanager.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!