A UBS, Svájc legnagyobb bankja a kriptotélre figyelmeztetett, amikor az árak összeomlanak és talán évekig nem is fognak helyreállni.

A bank elemzői több fő okot is kifejtettek, amelyek befolyásolják a kriptovaluták árfolyamát.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A UBS olyan kriptotelet vár, amely akár évekig is eltarthat

Svájc legnagyobb bankja, a UBS egy olyan kriptotélre figyelmeztetett, ahol az árak összeomlanak, és lehet, hogy évekig nem fognak helyreállni.

A bank elemzői James Malcolm vezetésével nemrég egy ügyfeleknek szóló jegyzetben több okot is kifejtettek, amiért a kriptopénzek idén elveszíthetik vonzerejüket a befektetők számára.

Először is, a UBS elemzői részletezték, hogy a Federal Reserve kamatemelései csökkenteni fogják a kriptopénzek, például a bitcoin vonzerejét sok befektető számára, akik jó alternatív értéktárolóként tekintenek az eszközosztályra.

Az elemzők hozzátették, hogy ha a központi bankok lépéseket tesznek az infláció megfékezésére, akkor a befektetők nem biztos, hogy a bitcoinra az emelkedő árak elleni védelemként fognak tekinteni.

Megjegyezték, hogy a kormányzati ösztönzés kulcsfontosságú tényező, amely 2020-ban és 2021-ben a kriptopénzek árfolyamát is fellendítette.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A Fed várhatóan idén többször is emelni fogja a kamatlábakat. A JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon nemrég azt mondta, hogy a Federal Reserve-nek idén talán több mint négyszer kell emelnie a rövid távú kamatokat.

A Goldman Sachs hasonlóan arra számít, hogy a Fed idén négyszer emel kamatot. Jeremy Siegel, a Wharton pénzügyi professzora a hónap elején azt mondta:

„A Fednek sokkal többször kell emelnie, mint amire a piac számít.”

A UBS elemzői azt is állították, hogy egyes befektetők egyre inkább rájönnek, hogy a bitcoin nem „jobb pénz” a magas volatilitása miatt.

Ráadásul szerintük a kriptopénz korlátozott kínálata rugalmatlanná teszi azt mint fizetőeszközt. Az elemzők továbbá kijelentették, hogy a blokklánc-technológia decentralizált felépítése miatt nehezen skálázható.

A kriptopénzek másik nagy akadálya a szabályozás – írta le a UBS csapata. A széles körben elterjedt kriptopénz-spekuláció „elkerülhetetlenül szorosabb felügyeletre szólít fel a fogyasztók védelme” és a „pénzügyi stabilitás védelme érdekében” – figyelmeztettek az elemzők.

Kifejtették:

„a magasan szárnyaló stabilcoinok és a defi [decentralizált pénzügyi] projektek tekintetében szinte biztosnak tűnik az, hogy az elkövetkező hónapokban szigorúbb felógyelettel kell szembenézniük a hatóságok részéről.”

Az Egyesült Államokban a Biden-kormányzat a hírek szerint épp a kriptoeszközökre vonatkozó kormányzati szintű stratégiát készít elő.

Továbbá az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, Gary Gensler a múlt héten azt mondta, hogy a kriptotőzsdék szabályozása az SEC számára is kiemelt prioritás.

Olvastad már? 11 éves blokkjutalom került elköltésre nemrég

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Christian Jentsch

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!