Olyan árzónába lépett a bitcoin, amely történelmileg a medvefázisok végét jelezte

-

Az NVT mérőszám visszatért a két év alatt mindössze kétszer látott szintre: a 2020 márciusi koronavírusos összeomlás és a kínai bányászok leállását követő állapotában tartózkodik.
A Bitcoin (BTC) épp most lépett vissza egy kulcsfontosságú árzónába, amely történelmileg a medvefázisok végének kezdetét jelezte.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Egy január 24-i tweetben Charles Edwards, a Capriole kriptobefektetési cég alapítója a Bitcoin hálózati érték és tranzakció (NVT) arányának mérőszámára hívta fel a figyelmet, amely egy új és ritka „túladott” jelzést adott.

Az NVT azt mondja, hogy eljött a fordulat ideje

A Bitcoin árfolyamvesztesége a hétvégén csak tovább gyorsult, és a piac a hétfői Wall Street-i nyitás előtt nem sokkal újratesztelte a 30.000 dolláros szintet.
Ennek ellenére az on-chain-elemzők számára rengeteg ok van azt hinni, hogy a közelmúltban látott veszteségek mértéke inkább egy piaci túlreagálás, mintsem a jövőre vonatkozó ízelítő volt.
Ezt a tézist támasztja alá az NVT is, amely azt méri, hogy a Bitcoin valójában mennyire túlvásárolt vagy túladott.
Az NVT, amelyet először Willy Woo statisztikus és Dmitry Kalichkin vállalkozó fejlesztett ki, a Bitcoin piaci kapitalizációjának és a napi on-chain tranzakciós értékének arányát használja, hogy képet alkosson arról, hogy az árviselkedés valóban megfelel-e a on-chain aktivitásnak.

Edwards ezt követően a mérőszámot standard eltérési sávok hozzáadásával finomította, hogy figyelembe vegye a Bitcoin érésével az on-chain viselkedés természetes változásait.
Az eredmény az úgynevezett „dinamikus NVT-tartomány” lett, és ez az inkarnáció az, amely ezen a héten visszatért a zöld zónába.
Az elmúlt két évben csak 2021 nyara – a kínai bányászati tilalom utáni időszak –, és a 2020 márciusi, covid-19 okozta összeomlás hozott ilyen viselkedést.
„A Bitcoin-hálózat piaci kapitalizáció / tranzakciós volumen arányon alapuló értékelése azt sugallja, hogy beléptünk az értékzónába” – kommentálta Edwards a Twitteren az NVT legutóbbi mozgásának lenyomata mellett.

Bitcoin dinamikus NVT-tartomány vs. BTC/USD diagram. Forrás: Charles Edwards / Twitter.

„Az embereknek rövid a memóriájuk”

Visszatérve az azonnali piacra, mások megkérdőjelezték a legutóbbi veszteségek valódiságát, még akkor is, amikor a BTC/USD rövid időre meghaladta a -50%-ot a novemberi csúcsokhoz képest.
Mivel két hónap elég volt ahhoz, hogy egyes egyenlegek felére csökkenjenek, a „Minden utca farkasa” néven ismert kereskedő, elemző és podcast házigazda Scott Melker emlékeztette követőit, hogy ez nem újdonság a Bitcoin számára.

„Az embereknek rövid a memóriájuk. Májusban a Bitcoin 10 NAP alatt 60K-ról 30K-ra esett 10 NAP alatt! 10 NAP” – tweetelte.

„Ez sokkal agresszívebb volt, sokkal nagyobb volumenben, és csak 8 hónappal ezelőtt volt. Voltunk már itt korábban is.”

BTC/USD 1 napos gyertyadiagram (Bitstamp), amely a 2021. májusi csökkenést mutatja. Forrás: TradingView.

Mint ilyen, ha a kriptopiacok túlreagálásáról is van szó, a jelenlegi csökkenés Melker szemében nem figyelemre méltó. A hangulat eközben már több hete a történelmi tartomány alján vagy annak közelében van.

Olvastad már? A piacon vérengzés folyik mégis rekordot dönt a Bitcoin bányászási nehézsége

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple technikai elemzés 06.04.

Prémium Ripple Az elmúlt hetekben a Ripple árfolyama emelkedő tendenciát mutatott, és egy figyelemre méltó támaszszintről állt talpra. Azonban még mindig van egy döntő ellenállási szint, amelynek...

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!