Sokszorosára növekedett a Youtube-csalások száma

-

A Youtube platformján jelentős népszerűségre tettek szert azok a videók, amelyek az úgynevezett front-run kereskedőrobotokat reklámozzák.

A blokklánc-biztonsággal foglalkozó CertiK szakértői szerint az ilyen típusú videók összességében 500%-os növekedést produkáltak.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezek a típusú kereskedőrobotok sokszor akár napi 1000%-os hozamot is ígérnek, de a legtöbb esetben egyszerűen elveszítik a pénzüket azok, akik letöltik és telepítik ezeket a programokat a gépükre.

A program egy másik tárcába utalja a felhasználók kriptóit, amelyet azok a robot rendelkezésére bocsátanak.

A CertiK saját felmérése alapján a front-run botokat megemlítő videók 84%-áról megállapítható, hogy csalás.

A 2021-es számokhoz képest így hatszorosára nőtt az ilyen tartalom mennyisége.

„Minden ilyen videóban közös, hogy ingyenes programot ígérnek, amely nagy hozamokat generál. A ténylegesen működő robotok kódját viszont senki sem osztogatja ingyen a közösségi médiában. Az ilyen programok nagy összegekért cserélnek gazdát, a feketepiaci fórumokon.”

 

A Csalás elindítói megpróbálják rávenni az áldozatokat, hogy töltsön le, és telepítsen egy hamis kereskedőrobotot.

Mikor a felhasználó kriptotranzakciót kezdeményez, hogy a robot el tudja kezdeni a kereskedést, a program ehelyett átküldi a pénzt a támadó tárcájába.

A valódi, nem csalási céllal létrehozott front-run botok is problémát okozhatnak, hiszen a létrehozójuk nagy előnyre tehet szert a többi piaci kereskedővel szemben, és így manipulálhatóvá válik a piac.

Az ilyen botok úgy működnek, hogy megerősítetlen tranzakciók után kutatnak a blokkláncokon.

Mikor találnak egy ilyent, akkor magasabb fee ajánlásával tulajdonképpen megelőzik, és saját magukon keresztül, közvetítőként valósítják meg a kereskedési ügyletet, zsebre téve annak a hasznát.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A videók sokszor hatásvadász, és kifejezetten átverés-jellegű címeket kapnak, például „50-szeres megtérülés”, vagy „Milliós profit front-running kriptokereskedéssel”, a csalók pedig sokszor ingyenes oktatást, vagy ingyenes programot biztosítanak a nézőknek, akiket be akarnak csapni.

A videók alatti kommentekből nehéz kiszűrni a valódi figyelmeztetéseket, hiszen ezt is elárasztják az automata fiókok, amelyek a videóban említett módszert dicsérik.

youtube
Forrás: CertiK

Aki valódi felhasználóként megkongatná a vészharangot, annak a hangja elveszik a zajban.

Az ilyen videókban ráadásul deep-fake csalás is feltűnhet, a legutóbbiak között van olyan, amely Sam Bankman-Fried arcát használja fel, aki milliárdokat lophatott el az FTX felhasználóitól, és akiket valószínűleg pont ezért akarnak így becsapni.

A CertiK egy másik jelentésében azt is megosztotta, hogy a kriptós csalásokhoz sokszor már a feketepiacon beszerezhető identitásokat használják, hogy a hamis projekteket reklámozzák.

Egy-egy személyazonosságot már akár 8 dolláros áron is be lehet szerezni.

November elején például a Metallica rajongói osztották meg a Redditen, hogy egy hamis live stream-et találtak, amelyet kriptós adományozási csaláshoz használtak fel, és amelyben az együttes minden tagját megszemélyesítették.


Olvastad már? Tron (TRX) fontos frissítések

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana (SOL) technikai elemzés 05.23.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) esetében megugrott a non-fungible token kereskedési volumene. Egy friss jelentésből kiderült, hogy a Solana-alapú NFT volumene 30%-kal nőtt a megjelenést megelőző 24...

3 altcoin, amely megnyerheti az ETH ETF jóváhagyása által indított bikafutamot

Vendégbejegyzés A piac felhevülésével az ETH tőzsdén kereskedett alap (ETF) lehetséges jóváhagyása pozitív hullámokat indított el a kriptoterületen. Az új fejlemény kibontakozásával több kriptovaluta is készen áll...

A Bybit vezérigazgatója tagadja a fizetésképtelenségi pletykákat

Ben Zhou, a Bybit vezérigazgatója az X-en foglalkozott a fizetésképtelenségről szóló pletykákkal, megerősítve azok alaptalanságát és bizonyítékot szolgáltatva a tartalékokról. A Bybit tőzsde vezérigazgatója, reagált a...

Az Axie Infinity (AXS) kitörése hamarosan bekövetkezik

Az Axie Infinity (AXS), a gyorsan növekvő, számos nosztalgikus játékkal foglalkozó virtuális világ, közeledik a bikás kitörés fordulópontjához. A közepes kapitalizációjú altcoin, melynek fully diluted értékelése...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!