Tim Beiko core fejlesztő és Nethermind Ethereum-ökoszisztéma fejlesztő szerint sikeresen elhalasztották a nehézségi bombát.

A nehézségi bombát késleltető Gray Glacier hard fork csütörtökön zökkenőmentesen élesedett az Ethereumon a hálózat core fejlesztői, köztük az Ethereum Foundationt vezető Tim Beiko szerint.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Sepolia teszthálózat szintén a következő napokban fut át a Merge próbáján, és ez az utolsó előtti teszthálózat, amely a hivatalos Merge előtt kikerülhet.

Az Etherscan szerint a Gray Glacier hard fork a 15050000-es blokkszámnál indult el június 30-án, magyar idő szerint nagyjából 12.54 órakor. A hard fork most nagyjából 700.000 blokkal vagy 100 nappal késlelteti a nehézségi bombát, így a fejlesztők október közepéig kapnak időt a régóta várt Merge befejezésére.

Az Ethereum Foundation közösségi menedzsere, Tim Beiko később a Twitteren azonnal megjegyezte, hogy 20 blokkal a fork után az összes megfigyelt jegyzet szinkronban maradt, kijelentve:

„20 blokkal vagyunk a fork után és jól néz ki: minden megfigyelt node, kivéve a @OpenEthereumOrg, amely nem támogatja a forkot, szinkronban van. Eddig nincs blokk a régi láncon!”

Az Ethereum ökoszisztémát fejlesztő Nethermind a Twitteren szintén megerősítette a hard fork sikerét, hozzátéve, hogy a nehézségi bomba sikeresen késett.

A nehézségi bomba egy olyan mechanizmus, amelyet azért hoztak létre, hogy fokozatosan eltereljék az  etherbányászokat a Proof-of-Work (PoW) bányászattól az Ethereumon a hálózat és a Proof-of-Stake (PoS) alapú Beacon Chain esetleges egyesülése előtt.

Ez úgy történik, hogy a PoW bányászati algoritmusban megnövelik a bányászás nehézségi szintjét, ami hosszabb blokkidőt és kevesebb ETH bányászjutalmat eredményez. A mechanizmus emellett jelentősen megnehezítené a fejlesztők számára az összeolvadást, mivel fokozatosan lassítja a blokkok létrehozását.

A nehézségi bomba visszatolására azért volt szükség, mert ez annyira lelassította volna az új blokkok létrehozását, hogy szinte lehetetlen lett volna új hálózati fejlesztéseket bevezetni.

A nehézségi bombát már többször is elhalasztották, mivel a Merge az elmúlt években számos késedelmet szenvedett. Az előző Arrow Glacier-késés 2021 decemberében történt, és 2022 közepéig tolta el a bombát.

A Merge olyan gyakran késett, hogy még a késésről szóló mémek is réginek számítanak már.

Sepolia Merge

Beiko a Twitteren is megosztotta az Ethereum Foundation június 30-i bejegyzését, amelyben bejelentették, hogy a Sepolia teszthálózat a következő napokban a Merge főpróbáját fogja elvégezni, ezzel ez a második a három nyilvános teszthálózat közül, amely ezt teszi.

„Miután a Ropsten már átállt a proof-of-stake-re és az árnyékforkok rendszeresen folytatódnak, a Sepolia most már készen áll a Merge-re. A Sepolia után már csak a Goerli/Pratert kell egyesíteni, mielőtt a mainnetre kerülne” – tette hozzá a poszt.

Az Ethereum Foundation weboldalán homályos becslések szerint a hivatalos Merge idén a 3. vagy 4. negyedév folyamán fog végbemenni, és a legutóbbi poszt azt is hozzáteszi, hogy „az Ethereum mainnet proof-of-stake-átmenet dátumát még nem határozták meg. Bármilyen forrás, amely mást állít, valószínűleg átverés. A frissítéseket ezen a blogon fogjuk közzétenni”.

Olvastad már? Megakadályozhatja-e a Cardano júliusi hard forkja az ada zuhanását?

Forrás:  cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!