Saját mikrocsipet fejleszt az OpenAI

-

A ChatGPT fejlesztője a pletykák szerint saját processzort gyártana, hogy meg tudják oldani a hardverhiányt, amely lassítja a működésüket.

Az ilyen célra alkalmas csipek iránti igény nagymértékben megnőtt, mióta a cég tavaly bemutatta a mesterséges intelligenciával működő csetbotját.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Számos lehetőséget átgondoltak, hogy hogyan lehetne túljutni ezen az akadályon, köztük olyanokat, mint a gyártó-cégek felvásárlása, vagy a közeli együttműködés például az Nvidiával.

Sam Altman, az OpenAI ügyvezetője korábban is panaszkodott már arra, hogy egyre nehezebben jutnak hozzá a fejlesztésekhez szükséges hardverekhez, nemrégiben pedig úgy fogalmazott, hogy a mesterséges intelligencia futtatására alkalmas csipek felvásárlása elsőrendű prioritás a vállalat számára.

Amennyiben az OpenAI ténylegesen a sajt gyártás mellett dönt, akkor is még évekre lehet szüksége, hogy ez a projekt kézzel fogható eredményeket érjen el, és addig még mindig az Nvidia kapacitásaira van utalva, amely a processzor-piac 80%-át dominálja.

Az OpenAI technológiája a szuperszámítógépeken alapul, és a ChatGPT-t futtató eszköz, amelyet a Microsoft épített a cég számára, összesen 10 ezer videókártyát használ.

A program futtatása rendkívül drága, a becslések alapján egyetlen kérés végrehajtása nagyjából 4 centes összeget emészt fel.

A csipgyártás elindítása szintlépést jelentene az OpenAI számára, mert eddig mindössze néhány cég kezdett bele ilyesmibe.

Jelenleg a Google és az Amazon versenyez ugyanezen a pályán, mivel mindkettő szeretne nagyobb befolyást a csipek gyártásában, hiszen mindkét vállalat üzleti modellje nagymértékben függ ezektől a hardverektől.

A Facebook anyacége, a Meta nemrégiben mutatta be a saját AI projektjét, és emellett belefogott egy saját csip kifejlesztésébe is.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A kezdeti nehézségek miatt az első prototípusok használhatatlannak bizonyultak, de a hírek szerint a cég már dolgozik az újabb modelleken.

A Microsoft nem csak az OpenAI saját AI alkalmazása mögé állt be, de a hardvergyártásba is belefognának egy saját kialakítású, egyedi csippel, és az általuk fejlesztett eszközt az OpenAI tudja azonnal, élesben tesztelni.

Olvastad már? A Binance elindítja a másolás kereskedési modulját

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok. Az...

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!