Romániában komolyan veszik az adózást a kriptojövedelem után

-

A romániai hatóságok több, mint egy tucatnyi alkalommal razziáztak olyan esetekben, ahol adócsalás gyanúja merült fel kriptopénzekből származó bevétel esetén.

2022 végén a nyomozás kezdeti fázisában a jelentések szerint körülbelül 50 millió dollárnyi digitális eszközt nem vallottak be az érintettek.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Tavaly ősz óta összesen 17 alkalommal szálltak ki a hatóságok, a rendőrség és az adóhattóság közösen, a nyomozás megfelelő fázisainak az elérése után, hogy házkutatást tartsanak olyan gyanúsítottaknál, akik a feltételezések szerint kriptopénzekből származó jövedelmet titkoltak el.

A főváros, Bukarest mellett Dambovita, Ilfov és Olt megyékben került még sor hasonlóra, derül ki Cristian Roman, egy helyi jogi vállalat szakértőjének a beszámolójából.

A jogász a rendőrségi közleményekben nyilvánosságra hozott adatokra hivatkozva közölte ezeket a számokat.

A romániai hatóságok elmondása alapján az országban 2019 és 2022 között jött létre egy szervezett bűnözői kör, 19 személy közreműködésével, akik kifejezetten az adófizetési kötelezettség elkerülésére kezdtek együttműködésbe.

A nyomozók úgy nyilatkoztak, hogy az adóterhet viselő bevételt kriptotranzakciókból származott.

Az előzetes becslések alapján a szervezet aktivitása 3 millió lej, azaz nagyjából 650 ezer dollárnyi adóbevételt jelentett volna az államnak, amelyet nem kapott meg.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Az adóhatóság jobban odafigyel a kriptósokra

A tavaly év végi esemény az adócsalás elleni intézkedés-sorozat részeként zajlott le, az ANAF, a romániai nemzeti pénzfelügyelet végrehajtásában.

Az ANAF tavaly nyáron indította a kezdeményezését, amely során több nagy tőzsdétől, például a Binance, Kucoin, Maira, Bitmart, vagy éppen az FTX részéről kért be kereskedési adatokat 2016 és 2021 közötti időszakra.

Erre a periódusra a hatóságok megállapították, hogy 63 román állampolgár összesen 131 millió eurónyi bevételhez jutott.

Ezzel kapcsolatban pedig a másik fontos megállapítás, amit tettek, az az, hogy a pénzből 48 millió eurót érő digitális eszközt kihagytak az adóbevallásaikból.

Az ANAF megfogalmazása szerint az ilyen intézkedések azt a célt szolgálják, hogy több adót tudjanak beszedni, és nőjön az együttműködési készség az adófizetők között.

A romániai adótörvények értelmében, amelyeket 2019-ben szavazott meg a parlament, a magánszemélyek kriptóból szármató bevételei 10%-os adókötelezettséggel járnak, ha meghaladják az éves 600 lej, azaz nagyjából 130 dolláros értéket.


Olvastad már? Kiutalási korlátot vezetett be a Wyre

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!