Romániában komolyan veszik az adózást a kriptojövedelem után

-

A romániai hatóságok több, mint egy tucatnyi alkalommal razziáztak olyan esetekben, ahol adócsalás gyanúja merült fel kriptopénzekből származó bevétel esetén.

2022 végén a nyomozás kezdeti fázisában a jelentések szerint körülbelül 50 millió dollárnyi digitális eszközt nem vallottak be az érintettek.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Tavaly ősz óta összesen 17 alkalommal szálltak ki a hatóságok, a rendőrség és az adóhattóság közösen, a nyomozás megfelelő fázisainak az elérése után, hogy házkutatást tartsanak olyan gyanúsítottaknál, akik a feltételezések szerint kriptopénzekből származó jövedelmet titkoltak el.

A főváros, Bukarest mellett Dambovita, Ilfov és Olt megyékben került még sor hasonlóra, derül ki Cristian Roman, egy helyi jogi vállalat szakértőjének a beszámolójából.

A jogász a rendőrségi közleményekben nyilvánosságra hozott adatokra hivatkozva közölte ezeket a számokat.

A romániai hatóságok elmondása alapján az országban 2019 és 2022 között jött létre egy szervezett bűnözői kör, 19 személy közreműködésével, akik kifejezetten az adófizetési kötelezettség elkerülésére kezdtek együttműködésbe.

A nyomozók úgy nyilatkoztak, hogy az adóterhet viselő bevételt kriptotranzakciókból származott.

Az előzetes becslések alapján a szervezet aktivitása 3 millió lej, azaz nagyjából 650 ezer dollárnyi adóbevételt jelentett volna az államnak, amelyet nem kapott meg.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Az adóhatóság jobban odafigyel a kriptósokra

A tavaly év végi esemény az adócsalás elleni intézkedés-sorozat részeként zajlott le, az ANAF, a romániai nemzeti pénzfelügyelet végrehajtásában.

Az ANAF tavaly nyáron indította a kezdeményezését, amely során több nagy tőzsdétől, például a Binance, Kucoin, Maira, Bitmart, vagy éppen az FTX részéről kért be kereskedési adatokat 2016 és 2021 közötti időszakra.

Erre a periódusra a hatóságok megállapították, hogy 63 román állampolgár összesen 131 millió eurónyi bevételhez jutott.

Ezzel kapcsolatban pedig a másik fontos megállapítás, amit tettek, az az, hogy a pénzből 48 millió eurót érő digitális eszközt kihagytak az adóbevallásaikból.

Az ANAF megfogalmazása szerint az ilyen intézkedések azt a célt szolgálják, hogy több adót tudjanak beszedni, és nőjön az együttműködési készség az adófizetők között.

A romániai adótörvények értelmében, amelyeket 2019-ben szavazott meg a parlament, a magánszemélyek kriptóból szármató bevételei 10%-os adókötelezettséggel járnak, ha meghaladják az éves 600 lej, azaz nagyjából 130 dolláros értéket.


Olvastad már? Kiutalási korlátot vezetett be a Wyre

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Solana (SOL) technikai elemzés 12.05.

Prémium Solana (SOL) A közismert nevén TD Sequential Indicator (Tom DeMark szekvenciális mutató) azt sugallja, hogy a SOL elérhette a helyi csúcsot. A Solana (SOL) heti grafikonján egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!