Ray Dalio szerint a bitcoin olyan, mint az arany, de a kormányok nem fogják nyerni hagyni

-

A kockázatitőke-kezelő nagyon sok jót mondott a bitcoinról, de úgy véli, a kormányok nem fogják engedni, hogy bármi is a versenytársuknak bizonyuljon a pénznyomtatásban.

Ray Dalio, milliárdos vagyonkezelő egy rövid esszében tisztázta, hogy mit gondol a bitcoinról.

Dalio reménykedik, és egyben óvatos is. Elismeri a bitcoin technikai vívmányait és azt, hogy már egy évtizede jelen van:

„Szerintem nem semmi találmány a bitcoin. Egy új pénzt találtak fel, melyet valaki leprogramozott, és ez már 10 éve működik, és egyre népszerűbb mint valuta és vagyontárolási eszköz.”

Dalio szerint a bitcoin már az „arany alternatívája lehet”, és ez idővel egyre fontosabb és fontosabb lesz, ahogy a fiat valuták elértéktelenednek a hatalmas pénznyomtatások következtében:

„Azok, akik megépítették és támogatták egy újfajta pénz megalkotását, kitűnő munkát végeztek, így a bitcoin mára az arany egyfajta alternatívája lett. Az aranynak nincs sok alternatívája, és jelenleg nincs is nagy igény erre (a jövőbeli hatalmas pénznyomtatások és adósságok miatt).

Dalio szerint a bitcoin már meghaladta, hogy csupán egy „spekulatív ötlet” legyen, és idővel valószínűleg nagyon értékes lesz:

„Számomra úgy tűnik, hogy a bitcoin átlépte a határt, és már nem csak egy spekulatív ötlet, amely rövid távon eltűnhet, hanem idővel valódi értéke lehet.”

Azonban Dalio szerint a bitcoin nem teljesen tökéletes, szerinte a bitcoin anonimitása pontosan addig fog terjedni amíg a kormányok engedik:

„Mivel a bitcoin digitális így kérdéses, hogy mennyire anonim, és a kormányok mennyire fogják engedni, hogy az maradjon. Hosszú távon a bitcoin sokkal kevésbé lehet anonim, mint ahogy azt egyesek gondolják. Végül is egy nyilvános főkönyv…”

Miért tennének keresztbe a kormányok a bitcoinnak? Dalio szerint hasonló a helyzet mint 1694-ben amikor a frissen elindult Bank of England a pénz és hitelek egyedüli kibocsátója szeretett volna lenni.

Az iparágak vezetői el akarják tiporni az ellenzéket, és ez a veszély a bitcoin esetén is fennáll, ahogy egyre népszerűbb lesz.

„Ahogy egyre sikeresebb lesz a bitcoin, a kormányok egyre nagyobb valószínűséggel fognak fellépni ellene.”

Dalio szerint a kormányok nem fogják engedni, hogy a bitcoin virágozzon mint a fiat pénzek alternatívája, mindez pedig gátat szabhat a technológiának:

„Számomra nehéz elképzelni, hogy engedni fogják a bitcoin (vagy az arany) számára, hogy jobb választás legyen, mint a fiat és a hitelek. A bitcoin legnagyobb kockázata a sikere lenne, mivel ha sikeres lesz, a kormány fel fog lépni ellene, és nagyon sok erejük van erre.”

Daliót a bitcoin csökkenő készlete miatt kialakult keresletről is kérdezték, szerinte a bitcoinszerű eszközök (altcoinok) lényegében megnövelték a bitcoin készletét azzal, hogy hasonló, de alternatív megoldásokat kínálnak.

Dalio azt kérte a Bridgewater Associates személyzetétől, hogy számolják ki a bitcoin hatékonyságát az arannyal szemben piaci összeomlások esetén.

Kutatásik szerint korai lenne megmondani, hogy a bitcoin a jövőben hasonlóan hatékony lehet-e, mint az arany.

„Ilyen kevés minta mellett, és a kriptopénzek gyors fejlődése miatt egyelőre még nem jutottunk konklúzióra. A bitcoindiverzifikáció eddig inkább elméleti dolog.”

Olvastad már? 2 billió dolláros piaci kapitalizáció alatt nem lesz bitcoin ETF

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Legfrissebb bejegyzéseink

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz. A kriptovaluták, különösen az ETH...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

A Coinbase szerint Kína jár jól az amerikai kriptós szigorral

A MarketWatch a hétvégén publikálta a Coinbase ügyvezetője, Brian Armstrong cikkét, amelyben a vállalkozó arra figyelmeztetett, az USA elvesztheti a pénzügyi vezető szerepet, ha nem...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!