A Pwc Switzerland egyik vezetője azt mondta, hogy a számos digitális eszköz közül jelenleg csak a digitális valutákat lehet ésszerűen használni – jelent meg egy július 31-i bejegyzésben a PwC weboldalán.

A posztban Roland Stadler, a PwC Switzerland vezetője, illetve adat és analitikai szakembere azt állítja, hogy miközben a digitális eszközök “első ránézésre hasonlóak”, közelebbről megvizsgálva valójában különböznek.

Stadler különbséget tesz a “digitális eszközök” és a “valuták” között, mert szerinte “szó szerint csak néhányat” nevezhetünk valutának. A digitális eszközöket három típusra osztja: vannak a valuták, mint a Bitcoin, a haszontokenek és az értékpapír tokenek.

Stadler szerint az olyan valuták, mint a Bitcoin fizetőeszközként és fizetési hálózatként szolgálnak anélkül, hogy egy központi intézmény bevonására lenne szükség. A haszontokenek a szoftver és a szolgáltatás “üzemanyagai”. Stadler az Ethereum-alapú okosszerződéseket hozta fel, hogy illusztrálja a különbséget a BTC és az ETH között. Megjegyezte, hogy miközben mindkettőt spekulációra használják, “nem különbözhetnek többé egymástól.”

A digitális eszközök harmadik osztálya, az értékpapír tokenek a digitális értképapírok formái. Ezek olyanok, mint a vállalatok részvényei, és egy projekt jövőbeli bevételeire épít.

Stadler szerint az értékpapír tokenek szabályozói nézőpontból “trükkösek” lehetnek, hisz ugyanolyan szabályozói követelmények alá eshetnek, mint a vállalatok kezdeti nyilvános ajánlattételei (IPO).

Miután Stadler többféle digitális eszközt definiált, összegzésképpen elmondta, hogy a valutaszerű digitális eszközök jelenleg az egyetlen használható tokenek, annak ellenére, hogy milyen spekuláció veszi őket körül a piacon.

Stadler szerint a BTC-re egy hosszú távú befektetésként kell tekinteni, mivel egyre növekszik annak fizetőeszközként való elfogadottsága.

“A technikai stabilitás egy nagyon fontos szerepet játszik. Elsődleges prioritást a biztonságos és a külső befolyásnak ellenálló eszközök élveznek… Mivel a tranzakciók fillérekbe kerülnek, a Bitcoin jelentős előnyökkel jár a költségek terén a nemzetközi kereskedés világában. Itt ugye a hagyományos fizetések nagyon magas tranzakciós költségekkel járhatnak.

Stadler rámutat, hogy a haszon- és értékpapír tokenek magas kockázattal rendelkeznek, “még azok a projektek is, amelyek mindenkit érintenek”. Hozzátette, hogy “a blokklánc-technológiát jelenleg körülvevő lelkesedés, és a magabiztos szélhámosok aránya eléggé jelentős.”

Utolsó megjegyzésként Stadler hangsúlyozza a BTC technológiai, társadalmi és gazdasági szempontból vett fontosságát, megemlítve, hogy ezek lehetőséget jelentenek az innovatív üzleti modellek számára.

Az okosszerződések, és a valóvilágbeli eszközök tokenizálása Stadler szerint még gyerekcipőben járnak, de a jövőben minden bizonnyal hatással lesznek a vállalkozásokra.

Az ICO-kkal kapcsolatban Stadler azt javasolja, hogy érdemes tőlük “távol maradni”, mivel “nagyrészt átverések, és még a becsületes projektek is olyan kicsik, hogy a piacot egyszerűen manipulálhatják.”

 

Forrás: cointelegraph.com