Portugália nem lesz többé adóparadicsom

-

A kis ibériai ország egy régóta fennálló adótörvényt fog megszüntetni, amely azzal az indokkal nem foglalkozott a kriptogazdálkodással, hogy az nem törvényes fizetőeszköz.
Sok aranyvízumot kérő bánatára Fernando Medina portugál pénzügyminiszter megerősítette, hogy országa elkezdi megadóztatni a kriptopénzeket, de konkrét időpontot nem adott meg.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kriptopénzek megadóztatásának megkezdését António Mendonça Mendes adóügyi államtitkár május 13-án támogatta a Sapo helyi hírportál szerint.
Egyelőre azonban még nincs meg az adó bevezetésének tényleges időpontja vagy meghatározott mértéke.
Az adót a kriptovalutákból, például a bitcoinból (BTC), a legnagyobb piaci tőkeértékű kriptovalutából származó befektetési nyereségre vetik majd ki.
Ez érvénytelenítené azt a 2016-ban létrehozott adótörvényt, amely kimondta, hogy mivel a kriptók nem törvényes fizetőeszközök, a belőlük származó nyereség nem adóztatható.


Medina a parlamentben tartott munkaülésen az adó bevezetését úgy indokolta, hogy Portugália egy olyan országnak számít, amelyben „már van rendszer”.
Emellett a Sapo arról számolt be, miszerint Medina megjegyezte, hogy nincs értelme, hogy egy olyan eszköz, amely tőkenyereséget hoz létre, ne legyen adóköteles.
Hozzátette:

„Nem lehetnek olyan hiányosságok, amelyek miatt tőkenyereség keletkezik olyan eszközök tranzakciója esetén, amelyekre nincs adó.”

Úgy tűnik, hogy Medina nem fog fojtogató adókulcsot kivetni a kriptonyereségekre. Kifejtette, hogy fontos olyan rendszert létrehozni és bevezetni, amely „megfelelővé” teszi az adózást, de amely „végül nem csökkenti nullára a bevételt, ami valójában ellentétes azzal a céllal, amiért létezik.”
Professzionális Copy Trading a Bitgettől! Próbáld ki!
A parlamenti munkaülésen Mendes elmondta, hogy a kriptopénzek adóztatása bonyolultabb, mint a legtöbb más eszközé, mivel „a kriptopénzeknek és a kriptoeszközöknek nincs általános definíciója.”
A továbbiakban kijelentette:

„Most értékeljük, hogy milyen szabályozás [illik] ehhez a kérdéshez […], hogy ne egy olyan jogalkotási kezdeményezést nyújtsunk be, amely egy újság címlapján jelenik meg, hanem egy olyat, amely minden dimenziójában valóban az országot szolgálja.”

Eddig Portugáliát kripto-adóparadicsomként tartották számon, amely egy állandó tartózkodási vízumot kínál, amelyet aranyvízumnak neveznek, mivel különleges adómentességet és az állampolgársághoz vezető utat biztosít a birtokosoknak.
Az aranyvízum programot a külföldi befektetők bevonzására indították el. Anthony Sassano iparági megfigyelő meglátta a vicces oldalát a dolognak:


Februárban egy Portugáliába emigrált férfi a Cointelegraphnak adott interjújában dicsérte a nyugati ibériai országot a kripto elfogadottsági aránya miatt a kereskedők körében, sőt, azt is felvetette, hogy a Bitcoin egy nap törvényes fizetőeszközzé válhat ott.

Most azonban lehet, hogy sokat kell gondolkodnia az új fejlemények miatt.

Olvastad már? Az USA pénzügyminisztere szerint a stablecoinok egyelőre nem jelentenek veszélyt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!