A kis ibériai ország egy régóta fennálló adótörvényt fog megszüntetni, amely azzal az indokkal nem foglalkozott a kriptogazdálkodással, hogy az nem törvényes fizetőeszköz.

Sok aranyvízumot kérő bánatára Fernando Medina portugál pénzügyminiszter megerősítette, hogy országa elkezdi megadóztatni a kriptopénzeket, de konkrét időpontot nem adott meg.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kriptopénzek megadóztatásának megkezdését António Mendonça Mendes adóügyi államtitkár május 13-án támogatta a Sapo helyi hírportál szerint.

Egyelőre azonban még nincs meg az adó bevezetésének tényleges időpontja vagy meghatározott mértéke.

Az adót a kriptovalutákból, például a bitcoinból (BTC), a legnagyobb piaci tőkeértékű kriptovalutából származó befektetési nyereségre vetik majd ki.

Ez érvénytelenítené azt a 2016-ban létrehozott adótörvényt, amely kimondta, hogy mivel a kriptók nem törvényes fizetőeszközök, a belőlük származó nyereség nem adóztatható.

Medina a parlamentben tartott munkaülésen az adó bevezetését úgy indokolta, hogy Portugália egy olyan országnak számít, amelyben „már van rendszer”.

Emellett a Sapo arról számolt be, miszerint Medina megjegyezte, hogy nincs értelme, hogy egy olyan eszköz, amely tőkenyereséget hoz létre, ne legyen adóköteles.

Hozzátette:

„Nem lehetnek olyan hiányosságok, amelyek miatt tőkenyereség keletkezik olyan eszközök tranzakciója esetén, amelyekre nincs adó.”

Úgy tűnik, hogy Medina nem fog fojtogató adókulcsot kivetni a kriptonyereségekre. Kifejtette, hogy fontos olyan rendszert létrehozni és bevezetni, amely „megfelelővé” teszi az adózást, de amely „végül nem csökkenti nullára a bevételt, ami valójában ellentétes azzal a céllal, amiért létezik.”

Professzionális Copy Trading a Bitgettől! Próbáld ki!

A parlamenti munkaülésen Mendes elmondta, hogy a kriptopénzek adóztatása bonyolultabb, mint a legtöbb más eszközé, mivel „a kriptopénzeknek és a kriptoeszközöknek nincs általános definíciója.”

A továbbiakban kijelentette:

„Most értékeljük, hogy milyen szabályozás [illik] ehhez a kérdéshez […], hogy ne egy olyan jogalkotási kezdeményezést nyújtsunk be, amely egy újság címlapján jelenik meg, hanem egy olyat, amely minden dimenziójában valóban az országot szolgálja.”

Eddig Portugáliát kripto-adóparadicsomként tartották számon, amely egy állandó tartózkodási vízumot kínál, amelyet aranyvízumnak neveznek, mivel különleges adómentességet és az állampolgársághoz vezető utat biztosít a birtokosoknak.

Az aranyvízum programot a külföldi befektetők bevonzására indították el. Anthony Sassano iparági megfigyelő meglátta a vicces oldalát a dolognak:

Februárban egy Portugáliába emigrált férfi a Cointelegraphnak adott interjújában dicsérte a nyugati ibériai országot a kripto elfogadottsági aránya miatt a kereskedők körében, sőt, azt is felvetette, hogy a Bitcoin egy nap törvényes fizetőeszközzé válhat ott.

Most azonban lehet, hogy sokat kell gondolkodnia az új fejlemények miatt.

Olvastad már? Az USA pénzügyminisztere szerint a stablecoinok egyelőre nem jelentenek veszélyt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!