Pénteken 930 millió dollárnyi bitcoin opciós ügylet fog lejárni – ideje aggódni?

-

Pénteken számos bitcoin opciós szerződés jár le, a nyitott szerződések pedig 930 millió dollárnak felel meg – de milyen árváltozásokra kell számítani?
Az utóbbi időben nagy figyelmet szenteltek a bitcoin opciós és határidős ügyletei piacának, a kriptomédia pedig minden héten új rekordról számol be a szerződések számát illetően.

Miközben a határidős és opciós ügyletek lejárata ismét közeledik, a kereskedők aggodalma növekszik, ugyanis a bitcoin ára továbbra sem haladja meg a 10.000 dollárt.
Az eddigi adatok szerint több mint 100.000 bitcoinalapú opciós ügylet jár le június 26-án, melyeknek értéke összesen 930 millió dollár. Ez a szám az összes bitcoinalapú szerződés közel 70%-át képezi.
Június 15-én, miközben a június 26-ai lejárat közeledik, a bitcoin ára 8 900 dollárra tért vissza, amelynek következtében a befektetők megkérdőjelezték a professzionális tréderek hozzáállását, állítva, hogy azok bearish tevékenységeket folytatnak.
Bár az open interest nem teszi lehetővé a piaci tendenciák előrejelzését, egyéb információk, mint például az eladási/vételi (put/call) arány elemzésének segítségével lehetséges további betekintést nyerni.
Ez a mutató egyértelműen ábrázolja a befektetők véleményét, ugyanis a vételi (call) opciókat leginkább bullish stratégiákhoz használják.
A Skew adatai azt mutatják, hogy a nyitott szerződések száma elérte az 1,3 milliárd dollárt, amely 100 százalékos növekedést jelent az elmúlt két hónaphoz képest.

A Panamában indított Deribit derivátumtőzsde jelenleg az opciós piac 70%-át alkotja, bár olyan szabályozott helyek, mint például a CME vagy a LedgerX fokozatosan relevánssá válnak.

A CME opciós ügyleteinek értéke többnyire felettébb alacsony

A június 26-án lejáró CME-szerződés szinte teljes egészében vételi opciókból, tehát bullish pozíciókból áll. Ezen pozíciók 75 százaléka a jelenlegi valószínűtlen forgatókönyv szerint 11.000 dollárt ér, magasabb szintű lejárat esetén.

Forrás: CME

Ez azt jelenti, hogy 67 millió dollárnyi vételi opció lesz potenciálisan hatással a piacra, amelynek a CME határidős ügyleteihez kapcsolódó 300 millió dolláros átlagos napi forgalomhoz viszonyítva valószínűleg nem lesz jelentős hatása.
A befektetőknek továbbá figyelembe kell venniük azt is, hogy minden CME-szerződés 5 bitcoinra jogosult.

A Deribit opciói dominálnak, jelenleg azonban piacsemlegesek

A Deribit az 50%-át birtokolja annak a 100.000 bitcoinnak, amelyek június 26-án járnak le. A CME-vel ellentétben a Deribit 0,1 bitcointól kezdődő szerződéseket kínál. Az intézményi befektetők továbbá a Deribit tőzsdén kívüli blokkereskedési lehetőségeihez is hozzáférhetnek.

Forrás: Deribit

Nagyjából 9,5 ezer bitcoin értékű nyitott pozíció van jelen mind a vételeket, mind az eladásokat illetően. Ez 180 millió dollárnyi nominális érték lejáratát jelenti, ez azonban nem jelzi, hogy melyik félnek fűződik több érdeke hozzá.

A határidős piac hozzáállása továbbra is enyhén bullish

A bitcoin határidős piacai alapos képet nyújtanak a professzionális befektetők véleményéről. A három hónapon belül lejáró szerződések kereskedése a jelenlegi spot szinthez képest felárral lesz majd lehetséges, a contango néven ismert helyzetben.
A meredek contango azt jelzi, hogy az eladók a jövőben még több pénzt követelnek.

Forrás: Skew

Ahogyan fentebb látható, a szeptemberi lejáratra vonatkozó, jelenlegi 1,8%-os átlagfelár észszerűnek tűnik, valamint kissé bullish is.
A jelenlegi helyzet a május közepeinek az ellentettje, amikor is a határidős ügyletekre backwardation volt jellemző, ugyanis a határidős ár alacsonyabb volt, mint a pillanatnyi ár.

A bika piac

Ha a bitcoin valahogy mégis 11.000 dollárt érne a lejárat idején, ez további 14.900 bitcoint aktiválna elszámolatlan opciós szerződésekben. Az ezen szintet meghaladó minden 100. dollár további 1,5 millió dollár nyereséget hozna a vételi opció vásárlóinak.
Továbbá nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy vételi opcióból csak akkor profitálhat egy vevő, ha a kereskedelmét a szerződés kötésekor vett ár szintje felett biztosíthatja be.
Eközben a kiskereskedőknek el kellene kerülniük egy ilyen fontos ellenállás shortolását a származékos struktúrákkal szemben.
Ez a 140 millió dolláros kiegészítő open interest a 11 000 dolláros értéknél mindenképpen vonzó a bullok számára.
A CME határidős szerződéseinek lejárata azonban egyszerre történik, és jelenleg 313 millió dollárnyi nyitott pozíciót tartalmaz.
Az opciós piacoktól eltérően nincs egyértelmű irány a határidős ügyleteket illetően, ugyanis a long és short pozíciók minden kereskedelemben pontosan ellentétes piaci kitettséggel rendelkeznek.
A professzionális kereskedők körében felmerülő kérdés jelenleg az, hogy vajon a CME opcióinak vásárlói dominálnak-e majd.
A Deribit opciói június 26-án, UTC idő szerint reggel 8:00 órakor járnak le, míg a CME ügyletei pár órával később, UTC idő szerint 15:00 órakor fognak lejárni.

Olvastad már? 15%-ot is emelkedhet a bitcoin értéke, ha visszaszerzi ezt a szintet

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás : A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Mi az a Howey-teszt, és miért fontos a kriptopénzek esetén?

Ha követed az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC intézkedéseit, valószínűleg hallottál már a Howey-tesztről, amelyekkel meg lehet határozni, hogy egy befektetési termék, egy...

Bitcoint használt pénzmosásra, hat év börtönt kapott érte

A Bloomberg jelentése szerint Jian Wen, egy korábbi gyorséttermi dolgozó, hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták, hogy jelentős mennyiségű bitcoint próbált...

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!