Példátlan: Visszajuttatta ellopott ETC-it a hacker – hírösszefoglaló

-

  • Nemrég egy videojáték-streamer több mint 70.000 dollárnyi kriptopénzt kapott adományok formájában.
  • Egy hacker, akit a nemrég elkövetett 51%-os ETC támadás elkövetőjeként tartanak számon, több mint 10.000 dollárnyi Ethereum Classicot juttatott vissza eredeti tulajdonosának.
  • Az Electrum fejlesztői egy lehetséges adathalász próbálkozásra figyelmeztettek, amelyre a népszerű tárca „kínál” lehetőséget.

Olvastad már? Így bukott 1 millió dollárt bitcoinbefektetésén egy férfi

Egy gamer több mint 70.000 dollárnyi bitcoint kapott

Egy „Sick_Nerd” nevű streamer több mint 70.000 dollárnyi kriptopénzt kapott adományként, mialatt a Runescape nevű játékot streamelte Twitchen. Az adományt több tételben kapta bitcoin formájában, egy „lightpuma” nevű felhasználótól.
A Runescape a népszerű MMORPG típusú játékok közé tartozik, több ezren nézik naponta a Twitchen és több mint 250 millió játékosa van világszerte.
Pénteken 46 különböző kriptoadományt kapott a Sick_Nerd nevű streamer, összesen 20 BTC körüli értékben, amely a cikk írásakor nagyjából 73.000 dollárt ér.
A streamet és a játékos reakcióját a hatalmas adományra számos felhasználó rögzítette. Késöbb Sick_Nerd a Twitteren köszönte meg mindezt rejtélyes jótevőjének.
Tavaly a Twitch engedélyezte, hogy adományokat népszerű kriptopénzek formájában is lehessen adni. Az ajándékozható kriptopénzek között van a bitcoin, bitcoin cash, ether és a litecoin. Ezt a lehetőséget a Streamlabs nevű cég tette lehetővé Coinbase fiókokon keresztül.

Egy kriptotőzsde több mint 100.000 dollárt kapott vissza egy 51%-os támadás után

A hacker, vagy hackerek, akik a legutóbbi 51%-os támadás felelősei is lehetnek egyben, több mint 100.000 dollárnyi Ethereum Classicot jutattak vissza a Gate.io nevű kriptotőzsde számára.
Az oldal azt nyilatkozta, hogy próbálnak kapcsolatba lépni a támadókkal, eddig sikertelenül.

„Még mindig nem tudjuk mi volt az indítékuk. Ha nem öncélúan csinálták, akkor valószínűleg egy etikus hacker volt, aki emlékeztetni akarta az embereket a blokklánckonszenzus és hash-algoritmusok biztonságára.”

A Gate.io elvégzett egy elemzést, és arra jutottak, hogy az ETC rendszere nem elég biztonságos. Ez azt jelenti, hogy újabb 51%-os támadás lehetséges, ha valaki összeszedi rá a megfelelő mennyiségű hashrátát.

Az váltó 4.000-re növelte a szükséges ETC megerősítések számát, és egyéb intézkedéseket is bevezettek az újabb támadások elkerülése érdekében. Arra is felszólítottak egyéb tőzsdéket, hogy erősítsék meg biztonságukat egy hasonló támadások kivédése érdekében.

Az Electrum adathalász próbálkozásokra figyelmeztet

Decemberben már volt egy hasonló eset és az Electrum fejlesztői ismét arra figyelmeztetnek, hogy számos olyan oldal van, amely le akarja másolni az Electrum kinézetét, és ilyen köntösben adják ki adathalász programjaikat.
A Twitteren tették közzé az alábbi üzenetet:

„Egy jelenleg is zajló adathalász próbálkozás kering a világhálón, amellyel csalók arra akarják rávenni az áldozatokat, hogy bitconlopó programot telepítsenek. Kiadtuk a tárcánk egy új 3.3.2-es verzióját, hogy csökkentsük e támadások esélyeit.”

Az egyik ilyen támadást egy hamis Electrum Stellar (XLM) tárcával próbáltak végrehajtani. A fejlesztők arra figyelmeztettek, hogy az elecrtum-xlm.info egy adathalász program, amellyel a csalók bitcoint akarnak lopni.

„Jelenleg nincs olyan tárca amellyel bitcoint stellarrá lehetne váltani, ezek teljesen különböző szoftverek.Kérjük, hogy senki se töltsön le Electrum altcointárcákat, csak ha nagyon biztosak abban, amit csinálnak.”

A fejlesztők azt is elmondták, hogy semmi közük egy úgy nevezett Electrum Dark nevű projekthez. Engedély nélkül használják fel a nevünket. Kérünk mindenkit, hogy legyen óvatos, amikor az Electrum altcoinok tárolására szánt verzióit telepítik, mivel sokszor bitcoinok ellopására használnak fel ilyen szoftvereket.”

A korábbi támadásokat hamis szerverekkel próbálták véghez vinni azáltal, hogy amikor utalni próbáltak a valódi Electrum tárcából, egy hibaüzenetet jelenítettek me.
Ez egy hamis tárca letöltésére irányította a felhasználókat, egy hamis Github-oldalról. A támadók több mint 200 bitcoint tudtak így ellopni.
Képek: news.bitcoin.com
Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Legfrissebb bejegyzéseink

Egy kriptó, amelynek hatodik érzéke van a csalások kivédésére

Vendégbejegyzés A Scotty the AI egy igazán ügyes kriptoérme, a befektetők el is kényeztetik az előértékesítése során. A számláló eddig 779 ezer dollárnál jár, és természetesen...

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!