Paul Krugman: „Az infláció elleni háborút nagyjából megnyertük”

-

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerdán rövid elemzést adott az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági helyzetéről.

Krugman azt állította, hogy a nemzet „figyelemre méltó dezinfláción” ment keresztül.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Szerinte a rendelkezésre álló adatok meggyőző képet festenek, ami arra utal, hogy „az infláció elleni háborút nagyjából megnyertük – recesszió nélkül”.

Krugman hangsúlyozta, hogy az infláció a kezdeti félelmekkel ellentétben „átmenetinek” bizonyult.

Krugman győzelmet hirdet – „Az infláció végül is átmenetinek bizonyult”.

Szerdán az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) bemutatta a várva várt fogyasztói árindex (CPI) jelentését, amely rávilágít az ország jelenlegi inflációs rátájára.

A jelentés az összes nagyvárosi fogyasztóra vonatkozó fogyasztói árindex jelentős emelkedését mutatta ki, a szezonális eltérésekkel kiigazítva 0,6%-os augusztusi növekedést jelezve.

Ez a jelentős emelkedés a júliusi 0,2%-os emelkedést követte, így az elmúlt jóval több mint egy év legjelentősebb havi árnövekedése volt tapasztalható.

A fejlemény arra késztette a piaci elemzőket, hogy arra a várakozásra hajtsanak, hogy az amerikai jegybank a közelgő ülésén a szövetségi alapkamat emelése mellett dönt.

A BLS jelentése nyomán Paul Krugman kénytelen volt véleményt nyilvánítani, és meglátásait adta a „rosszul vett CPI-ről”. Krugman nyomatékosan kijelentette, hogy ha kizárjuk „az illékony összetevőket, akkor figyelemre méltó dezinflációt láttunk”.

Az amerikaiak többségének hangulatával szöges ellentétben a közgazdász lényegesen derűsebb gazdasági képet festett.

Krugman így fogalmazott:

Ne feledjük, hogy a maginflációt még mindig torzítja a mért menedékárak késése. Tehát alapvetően az adatok most azt mondják, hogy az infláció elleni háborút nagyjából megnyertük – recesszió nélkül. Még mindig lehet recesszió. De ez egy politikai hiba lesz, nem pedig valami, amire szükségünk volt az infláció megfékezéséhez, amelyről kiderül, hogy mégiscsak átmeneti volt.

Amikor Krugman az X közösségi médiaplatformon hangoztatta álláspontját, az online közösség részéről nem kevés szkepticizmus fogadta. Egy személy, szarkasztikus hangnemet felvéve, így reagált: „Átmeneti… Az emberemlékezet óta eltelt idők egyik legdrámaibb szigorítása után”.

Robert Murphy közgazdász is bekapcsolódott a beszélgetésbe, és kifejtette álláspontját, amely aláhúzta, hogy a Fed Krugman ajánlásaival ellentétes intézkedéseket hozott. Krugman nézeteit már régóta kritika éri, a mostani kijelentései pedig csak olaj a tűzre.

Egyes jelentések szerint a saját kérdéseire adott magabiztos válaszai gyakran nem találják el a valóságot.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Különösen 2021-ben szembesült a Covid-19 világjárvány nyomán bevezetett jelentős gazdaságélénkítő intézkedések hatékonyságára vonatkozó értékelései miatt.

Bár Krugman szerényen elismerte, hogy tévesen ítélte meg az internet jelentőségét, meggyőződésének helyességébe vetett rendíthetetlen hite gyakran arra készteti, hogy bátran forduljon a nyilvánossághoz.

Olvastad már? Peter Schiff „masszív válságra” és az amerikai dollárból való kilépésre figyelmeztet

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Gary Gensler: A Bitcoin nem jelent biztonságot

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtti szerdai meghallgatáson Gary Gensler, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke tisztázta álláspontját a Bitcoinról, és Patrick McHenry, a bizottság...

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!