Paul Krugman: „Az infláció elleni háborút nagyjából megnyertük”

-

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerdán rövid elemzést adott az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági helyzetéről.

Krugman azt állította, hogy a nemzet „figyelemre méltó dezinfláción” ment keresztül.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Szerinte a rendelkezésre álló adatok meggyőző képet festenek, ami arra utal, hogy „az infláció elleni háborút nagyjából megnyertük – recesszió nélkül”.

Krugman hangsúlyozta, hogy az infláció a kezdeti félelmekkel ellentétben „átmenetinek” bizonyult.

Krugman győzelmet hirdet – „Az infláció végül is átmenetinek bizonyult”.

Szerdán az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) bemutatta a várva várt fogyasztói árindex (CPI) jelentését, amely rávilágít az ország jelenlegi inflációs rátájára.

A jelentés az összes nagyvárosi fogyasztóra vonatkozó fogyasztói árindex jelentős emelkedését mutatta ki, a szezonális eltérésekkel kiigazítva 0,6%-os augusztusi növekedést jelezve.

Ez a jelentős emelkedés a júliusi 0,2%-os emelkedést követte, így az elmúlt jóval több mint egy év legjelentősebb havi árnövekedése volt tapasztalható.

A fejlemény arra késztette a piaci elemzőket, hogy arra a várakozásra hajtsanak, hogy az amerikai jegybank a közelgő ülésén a szövetségi alapkamat emelése mellett dönt.

A BLS jelentése nyomán Paul Krugman kénytelen volt véleményt nyilvánítani, és meglátásait adta a „rosszul vett CPI-ről”. Krugman nyomatékosan kijelentette, hogy ha kizárjuk „az illékony összetevőket, akkor figyelemre méltó dezinflációt láttunk”.

Az amerikaiak többségének hangulatával szöges ellentétben a közgazdász lényegesen derűsebb gazdasági képet festett.

Krugman így fogalmazott:

Ne feledjük, hogy a maginflációt még mindig torzítja a mért menedékárak késése. Tehát alapvetően az adatok most azt mondják, hogy az infláció elleni háborút nagyjából megnyertük – recesszió nélkül. Még mindig lehet recesszió. De ez egy politikai hiba lesz, nem pedig valami, amire szükségünk volt az infláció megfékezéséhez, amelyről kiderül, hogy mégiscsak átmeneti volt.

Amikor Krugman az X közösségi médiaplatformon hangoztatta álláspontját, az online közösség részéről nem kevés szkepticizmus fogadta. Egy személy, szarkasztikus hangnemet felvéve, így reagált: „Átmeneti… Az emberemlékezet óta eltelt idők egyik legdrámaibb szigorítása után”.

Robert Murphy közgazdász is bekapcsolódott a beszélgetésbe, és kifejtette álláspontját, amely aláhúzta, hogy a Fed Krugman ajánlásaival ellentétes intézkedéseket hozott. Krugman nézeteit már régóta kritika éri, a mostani kijelentései pedig csak olaj a tűzre.

Egyes jelentések szerint a saját kérdéseire adott magabiztos válaszai gyakran nem találják el a valóságot.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Különösen 2021-ben szembesült a Covid-19 világjárvány nyomán bevezetett jelentős gazdaságélénkítő intézkedések hatékonyságára vonatkozó értékelései miatt.

Bár Krugman szerényen elismerte, hogy tévesen ítélte meg az internet jelentőségét, meggyőződésének helyességébe vetett rendíthetetlen hite gyakran arra készteti, hogy bátran forduljon a nyilvánossághoz.

Olvastad már? Peter Schiff „masszív válságra” és az amerikai dollárból való kilépésre figyelmeztet

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum és a Solana növekedése az ETF-ek miatt várható: Tökéletes időzítés az MTAUR előértékesítéshez

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán figyelemre méltó fejlemények figyelhetők meg, az Ethereum (ETH) és a Solana (SOL) jelentős növekedés előtt áll, elsősorban az ETF-ek közelgő jóváhagyása miatt. A...

200 dolláros havi stratégia, hogy 2024-ben vagyonra tegyen szert a kriptobizniszben

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg nyugodt, sokan egy közelgő bikafutást várnak. Az altcoinok különösen mélyponton vannak, és felkészültek a jelentős emelkedésre. Ezen radar alatti lehetőségek gondos kiválasztásával egy...

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!