Nigéria jegybankja betiltaná a kriptopénzek használatát

-

A Nigériai Központi Bank (CBN) emlékeztette a pénzügyi intézeteket arra, hogy tilos kriptovalutákkal üzletelni.
Bello Hassan jegybankigazgató levele arra figyelmeztet, hogy súlyos szabályozási szankciókkal számolhatnak a rendelet betartását elmulasztó entitások.

Hassan szerint a pénzügyi intézeteknek azonosítaniuk kell, és azonnal le kell zárniuk a kriptóban vezetett számlákat.

„Ennek megfelelően utasítja az összes DMB-t (Debt Management Bank), NBFI-t (Nem banki pénzügyi intézet) és OFI-t, (pénzügyi közvetítő) hogy azonosítsa azokat a személyeket és/vagy szervezeteket, akik kriptotőzsdét használnak vagy működtetnek rendszereiken belül, és biztosítsa az itt vezetett számlák azonnali megszüntetését.”

A jegybank véleménye szerint ez egy szükséges lépés a kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatok elleni védelemhez.

Nigéria Afrika legnagyobb kriptovaluta-piaca

A kriptovalutákkal való kereskedés Nigériában nem törvénytelen. A CBN azonban kétségekkel szemléli a digitálisvaluta-szektort.
2018-ban kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint a kriptovalutákat nem ismerik el törvényes fizetőeszközként.
Ráadásul arra figyelmeztettek, hogy ha a dolgok rosszra fordulnak, nincs visszaút. Ennek ellenére Nigéria továbbra is a legnagyobb afrikai kriptovaluta-piac.
Mi több, Afrikának számos nyomós oka van a digitális valuták elterjesztésére, és széles körű használatára.

Ilyen például a banki szolgáltatásokhoz való nehézkes hozzáférés, a technológiában otthonosan mozgó, széles fiatal demográfiai réteg, valamint a helyi pénznemek instabilitása.
Ekene Ojieh, a Buffalo Chase elemzőcég PR-vezetője ezek közül több pontot is érintett:

„Egy olyan fiatal ország, mint Nigéria, könnyen átveheti a bitcoin használatát, mert lakosságának nagy hányada a technológiához jól értő korosztályba esik. Bár nem ez az egyetlen oka annak, hogy sok nigériai fiatal befogadja a bitcoint. A nigériai fiatalok inkább bitcoinban vagy stabilcoinokban tartják vagyonukat, mivel a naira is – ahogy minden más fiat pénznem – hajlamos az inflációra.”

Ezek alapján úgy tűnik, a CBN eleve vesztes csatát készül vívni.

Az indiai központi bank is lépett a bitcoin ellen

Nem a CBN az egyetlen központi bank, amely erőfeszítéseket tesz a kriptopénzek visszaszorítására. Nigériához hasonlóan az indiai hatóságok is kemény harcot folytatnak a kriptopénzipar megfékezése érdekében.
Az Indiai Legfelsőbb Bíróság tavaly márciusi határozatában tiltotta meg a kereskedelmi bankok számára a kriptopénzek kezelését.
A törvényhozók azonban nemrég terjesztették elő a kriptovaluták és hivatalos digitális pénznemek szabályozásáról szóló törvényjavaslatot.

Ez a javaslat keretet biztosít a jegybanki digitális valutákhoz (CBDC-k), ugyanakkor törvényen kívül helyezi a privát digitális valutákat.
Nischal Shetty, a WazirX kriptotőzsde alapítója is új fokozatra kapcsolta #IndiaWantsCrypto kampányát.
Válaszra szólít fel azáltal, hogy felveszi a kapcsolatot a parlamenti képviselőkkel, hogy ellenezzék a törvényjavaslatot.

Olvastad már? Új rekord ethereum ár, a defi gázdíjai az egekben

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!