Nick Szabo: „A Librának annyi köze van a kriptopénzekhez, mint a játékbabáknak az igazi csecsemőkhöz”

-

Az elmúlt hónapok során sokat hallhattunk a Facebook Libra Coinjáról, ahogy egyre több techóriás befektetett a hálózatba. A kriptoközösség számos tagja azonban szkeptikus az új stabilkoinnal kapcsolatban.
Szerintük a Libra nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a bitcoint a ma elérhető formájába öntötték.

A centralizáció problémái

Ahogy sokan elmondták már a Libra bejelentése óta, az új koin sok pontban eltér a bitcointól. A hálózatot adott számú cégóriás irányítja. Mindez szembemegy a bitcoin decentralizált természetével, amely a proof of work konszenzus által valósulhat meg.
A Libra hálózatán zajló tranzakciókat ezek a cégek fogják megerősíteni, azzal a tőkével amely pozíciójuk megszerzéséhez volt szükséges.
Nick Szabo, a bitcoin egyik legelső fejlesztője, az okosszerződések ötletének feltalálója nemrég a Twitteren beszélt a Libra állapotáról, mint kriptopénz.


A Facebook kriptopénzként hivatkozik a Librára a fehér könyvében. Körülírtak egy blokkláncszerű struktúrát, amelyet hitelesítő csomópontok biztosítanak.
Olyan cégek fizették ki a 10 millió dollárnyi hitelesítői díjat, mint a Visa, az Uber és a PayPal. Ez a rendszer azonban annyira centralizált, hogy a törvényhozók bármikor egyszerűen leállíthatnák az egészet.

Mitől lesz valami kriptovaluta?

A kriptopénz fogalma sokat változott az elmúlt 10 év során. Amikor csak a bitcoin létezett, nagyon passzolt rá. Egy olyan valuta volt, amelyet kriptográfiai folyamatok fedeztek és biztosítottak.
Ahogy egyre több és több koin jelent meg, a fogalom nem változott meg, mivel ezek nagy része hasonlít a bitcoinhoz.
A tokenpiac felemelkedésével egyre homályosabbá vált a definíció. Cégek különböző indokokkal indítottak saját tokeneket.
Ezeket továbbra is kriptovalutának neveztük, attól függetlenül, hogy egyáltalán valutáknak minősülnek-e.
A tokenek központi kiadással rendelkeznek, akár végtelen maximális készlettel. Emiatt nagyban eltérnek az első generációs kriptopénzektől.

Olvastad már? Mennyit érhet a jövőben a bitcoin? – Jóslatok 3. rész

Ahogy a közösség az új évtizedbe lép, a kriptopénzek fogalma egyre vitatottabbá válik. Hol van az a pont, ahol már nem is kriptovalutákról van szó, hanem egy olyan centralizált rendszerről, mint a PayPal?
Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!