Nem minden kriptopénz számít pénznek

-

Hester Peirce, az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC tisztviselője nemrégiben a lehetséges jövőbeni kriptós keretrendszerről beszélt, és elmondta, nem minden digitális eszköz tekinthető pénznek.

Az érvelése alapján az USA szabályozásában ki kellene térni arra, hogy a terület nem minden eszköze számít pénznek, és így nem is szabad úgy szabályozni mindegyiket, mintha pénzügyi eszközök lennének.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Peirce az Australian Blockchain Week rendezvényen tartott előadást, és itt válaszolt a témában felmerült kérdésekre is.

Elmondása alapján jelenleg az egész kriptoipart a pénzügy lencséjén keresztül nézik a törvényhozók, holott léteznek más típusú felhasználási módok is, például a közvetítő nélküli direkt kapcsolatteremtés a felhasználók között.

„Azt hiszem meg kell majd oldani, hogy a törvény ne feltételezze azonnal azt, hogy minden kriptoeszköz egyben pénzeszköz is. Most mindenki a pénzügy irányából közelít a kriptóhoz. Ez nagyon hasznos, ha valaki ténylegesen egy pénzeszközt akar létrehozni, de a kriptók technológiájával más is lehet építeni, például közösségi platformokat. A szabályozásnak ki kell térnie több területre is, de eléggé világosnak kell lennie ahhoz, hogy a fejlesztők ne féljenek új dolgokat kipróbálni.”

Peirce szerint olyan szabályozás kell, amely rugalmas, és alkalmazható olyan esetekben is, amelyeket esetleg még nem is kezdtünk el alkalmazni.

Ez az álláspont némileg ellentétes a SEC jelenlegi meggyőződésével, és a sokat kritizált hozzáállásával.

Ahogyan Peirce is megfogalmazza, a hiányos szabályozások miatt lehet az, hogy a hatóság évek elteltével egyszer csak nekiáll kényszert alkalmazni a vállalkozások ellen.

Ahogyan megfogalmazza, a SEC ennél jobb teljesítményre is képes, és ő személy szerint azért sem rejti véka alá a kriptobarát meggyőződését, mert ha ezzel bajba kerülhetne a hatóságnál, akkor eleve nincs is értelme, hogy bármiféle tisztséggel rendelkezzen.

„A kriptoipar egy lehetőséget biztosít a SEC számára, hogy újraértelmezzük az innovációt, de azt hiszem, ezt a lehetőséget egyelőre nem a jó irányból közelítjük meg.”

Peirce az FTX tőzsdéről, illetve annak bedőléséről is szót ejtett, valamint, hogy ebben milyen szerepet játszhatott a hatóság tevékenysége, illetve annak a hiánya.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A tisztviselő szerint a kriptoiparnak magát is szabályoznia kellene, és odafigyelni, hogy a többi játékos milyen kockázatokat, konfliktusokat, vagy éppen érdekütközéseket idézhet elő.

Ezek ráadásul olyan intézkedések, amelyeket nem kell, hogy egy állami felügyeleti szerv adjon utasításba, bár kétségtelen, hogy lehet szerepe a dologban, legalábbis Peirce nézetei szerint.

Olvastad már? A szlovák parlament megszavazta az enyhébb kriptoadó mértékét

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

A PEPE 4.negyedéve ígéretesen indul, folytatódik-e a növekedés?

Aligha volt unalmas fejezet a Pepe (PEPE) békás témájú termék rövid történetében. A mémcoint szeszélyes árfolyam-ingadozásai, amelyek egy portfóliót megalapozhatnak vagy megtörhetnek, sok kriptopénz megfigyelő érdeklődését...

Jövő héten kezdődik az FTX tőzsde alapítóinak a büntetőpere

Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX tőzsde alapítója és ügyvezetője a jövő héten áll a bíróság elé. A vádak között csalás, összeesküvés, értékpapír-csalás, és pénzmosás is...

Miért érdemes odafigyelni az Arbitrumra?

Az Arbitrum nagyjából egy hete indította el a saját fejlesztési programját, egyfajta ösztöndíjat, és már most látszik a hálózati változásokból, hogy a kezdeményezés megfelelő útra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!