Nem minden képviselő szerint értékpapír a kriptó

-

A kriptopénzek szabályozásával kapcsolatos egyértelműség talán a vártnál is korábban érkezhet. Az amerikai kongresszus két tagja benyújtott egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy a digitális tokeneket ne kezeljék többé hagyományos értékpapírokként – számolt be róla a CNBC december 20-án.

Olvastad már? „Fantasztikus lehetőség” – beszállásra felkészülni

A kriptó nem értékpapír

A benyújtott javaslat értelmében a digitális valuták nem tartoznának többé az értékpapírok definíciója alá – amely számos pénzügyi eszközt foglal magában: minden olyat, amellyel kereskedni lehet, és pénzbeli értéket képvisel.

A definíció módosítása csak enyhén érintené a globális pénzügyi ágazatot, ettől függetlenül hatalmas változás lenne a több milliárd dolláros kriptopénzpiac számára.

Elsősorban persze az összes ezzel kapcsolatos startupra és ICO-ra nézve, amelyek termékeit hagyományos értékpapírként kezelik, és ennek értelmében bűncselekményt követnek el, ha reklámozzák ajánlataikat.

Az úgynevezett „Token Taxonomy Act” (tokenadózási törvény) Warren Davidson és Darren Soto, ohiói és floridai képviselők kezdeményezéseként született meg. A javaslat szerint az értékpapírtörvények „nem vonatkozhatnak többé a kriptopénzekre, ha azok egy teljesen működő hálózattá válnak”.

Egy nyilatkozatban Davidson megjegyezte:

„Az internet korai napjaiban a kongresszus elfogadott egy jogszabályt, amely biztosította az egyértelműséget, és ellenállt a túlszabályozott piac gondolatának. Az a célunk, hogy hasonló győzelmet érjünk el az Egyesült Államok gazdaságának, és hogy az élmezőnybe kerüljünk ebben az innovatív technológiában.

A digitális eszközök növekedésével együtt a szabályozóknak és törvényhozóknak egyre égetőbb kérdéssé válik a fogyasztók befektetési csalásoktól való védelme.

Mindez teljesen indokolt; a befektetők több mint 670 milliárd dollárt vesztettek el 2018-ban, ahogy a kriptopénzek piaca 800 milliárd dollárról 129 milliárd dollárra zuhant 2018 januárja és decembere között.

A veszteségek az olyan nagy eszközök sokféleségének tulajdonítható, mint a bitcoin, az ether, a ripple vagy a dash. Ezen felül több száz homályos ICO és ambiciózus kriptopénzprojekt vált semmivé.

Addig még sok víz lefolyik a Dunán

A működő termékek és a figyelemre méltó felhasználási esetek ellenére a tokenstartupok és kriptotámogatók vitatják, hogy a Howey Test – egy 72 éves, értékpapír-meghatározásra szolgáló teszt – alkalmazható-e a digitális eszközökre.

Érdekes módon a törvényt 1946-ban vezették be először, miután az amerikai legfelsőbb bíróság döntést hozott egy citrusféléket termelő gazda ügyében.

Akkoriban a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy minden tranzakció „befektetési szerződés”-nek minősül, ha bárki pénzt fektetett a vállalkozásba későbbi profit reményében.

A szakértők azonban úgy vélik, hogy a kriptopénzek többek annál, mint egy befektetés, hisz a blokkláncba beépíthető alkalmazások sokkal több felhasználási esetet kínálnak, mint egy egyszerű befektetés.

Ezen felül a kereskedések nem feltétlenül igényelnek harmadik felet – közvetítőt. Ehelyett egy peer-to-peer hálózatról van szó, amely világszerte jelen van.

Az amerikai törvényhozók jelenleg csak a bitcoint és az ethert tekintik árucikknek, mivel decentralizált természetük van, és nincs központi fejlesztést és marketingtevékenységet vezető testületük

Az eszközosztálynak azonban még hosszú utat kell megtennie, hogy a kongresszus elé kerüljenek. 2018-ban az amerikai SEC elnöke, Jay Clayton megjegyezte, hogy a pénzügyi eszközöket érintő szabványokat nem fogják frissíteni a kriptopénzek érdekében.

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép estéd!

 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin 150.000 dollárig 2024-ben? Miért mondja ez a vezető ezt az árjóslatot?

A Bitcoin küzd a visszautasítás után, amely azt követően következett be, hogy az árfolyam 53.000 dollárt tesztelt az árfolyamgrafikonon. Az árfolyam február 20-án 51.774 dollárról néhány...

Digitális aranyláz: Hogyan alakítja át a kriptovaluta a sportfogadási piacot?

Vendégbejegyzés A kriptovaluta, amely egykor még csak egyszerű érdeklődést kapott a technológia rajongóitól, ma már rengeteg különböző iparágban, köztük a sportfogadásban is előszeretettel alkalmazzák. Ez a...

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!