Nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan tanítják az OpenAI videógenerátorát

-

A Sora, az OpenAI mesterséges intelligenciával működő videógenerátorához használt adatokról szólva a cég technológiai vezetője, Mira Murati elmondta, nem teljesen tudják, hogy hogyan is van betanítva a program.

Murati A Wall Street Journal számára adott interjút, és úgy fogalmazott, hogy a cég Sora modelljéhez a nyilvánosan elérhető videóanyagokat használták fel a betanítás során.

„A Sora betanítása során nyilvánosan elérhető anyagokat használtunk fel, olyanokat, amelyek szabadon felhasználhatók, és olyanokat, amelyekhez megvettük az engedélyeket. Hogy a közösségi oldalakat is használjuk-e? Ebben nem vagyok biztos. Ha ezek az adatok nyilvánosak, szabadon elérhetők, akkor lehet. De ezt nem tudom, ebben nem vagyok biztos.”

Az OpenAI kapitalizációja 80 milliárd dolláron áll, és az interjúban Muratit megkérdezték, hogy a mesterséges intelligencia betanításához felhasználják-e a közösségi oldalak, például a Facebook, a Youtube, vagy az Instagram tartalmait.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Sora videókészítő alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerű szöveges parancsok segítségével hozzanak létre videókat.

Az interjúban szóba került az is, hogy az OpenAI együttműködésbe kezdett a Shutterstock csapatával, és bár Murati nem fejtette ki bővebben, hogy mit ért megvásárolt adatokon, később elmondta, hogy a Shutterstock tartalmait is felhasználják a Sora tanításához.

OpenAI

Az ilyen típusú mesterséges intelligenciák hatalmas mennyiségű adattal dolgoznak, és a működésük azon alapul, hogy ezek alapján mintegy kikövetkeztetik, hogy a felhasználók milyen eredményt várnak el tőlük.

Az OpenAI több jogi eljárásban is érintett, pontosan emiatt az adathasználat miatt. 2023 júliusában három szerző, Sarah Silverman, Richard Kadrey és Christopher Golden nyújtott be csoportos keresetet a cég ellen, mivel elmondásuk alapján a ChatGPT olyan szövegeket is generál, amelyek megsértik a szerzők szellemi tulajdonjogát.

Tavaly decemberben a New York Times hasábjain jelent meg egy cikk, amelyben azzal gyanúsították az OpenAI és a Microsoft csapatát, hogy az újság cikkeit iis felhasználják a mesterséges intelligencia betanításához.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Egy másik pert azért indítottak az OpenAI ellen, mert a vádak szerint a ChatGPT tanítása során magánjellegű felhasználói információkat is begyűjtöttek az internetről, mégpedig az érintettek engedélye nélkül.

Olvastad már? Mi újság az Arbitrum (ARB) házatáján?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz június 24-én rövid időre 60.000 dollár alá esett. Május 3. óta ez volt az első alkalom,...

A Chainlink készen áll a nagy kitörésre?

A Chainlink (LINK) hetekig tartó csökkenés után erős fellendülést produkált. A közelmúltban bekövetkezett fordulat során a 12,96 dollár körüli támaszszintet is átlépte. Az ebből a...

4 kriptoprojektet nevezett meg szakértő, amelyek idén nyáron nagy hozamot hozhatnak

Vendégjegyzés A bikafutás és az altcoin-szezon a láthatáron van, a piaci feltételek stabilak, az altcoinok pedig potenciálisan robbanásszerű növekedésre készülnek. Az iparági bennfentesek előrejelzése szerint bizonyos kriptoprojektek...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!