Nandan Nilekani szerint országának a kriptopiaci befektetések bevonzására kellene törekednie.

Az indiai technológiai befektető, Nandan Nilekani felszólította a helyi törvényhozókat, hogy engedjék meg az állampolgároknak a kriptoeszközökkel történő spekulációt.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az indiai multinacionális információs technológiai cég, az Infosys társalapítója és elnöke arra szólította fel a helyi szabályozó hatóságokat, hogy alkalmazkodjanak a technológiához, és ösztönözzék a digitális eszközök használatát.

A Financial Timesnak nyilatkozva Nilekani arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi tiltó szabályozás rengeteg kihagyott lehetőségeket eredményezhet India számára, és kijelentette, hogy egy megengedőbb hozzáállás lehetővé tenné az ország számára, hogy bekapcsolódjon az 1700 milliárd dolláros digitális eszközpiacba, a „kriptós fiúknak pedig, hogy vagyonukat az indiai gazdaságba fektessék”.

Nilekani azonban nem teljesen optimista – állítása szerint a kriptovaluták állítása túlságosan ingatagok és energiaigényes ahhoz, hogy fizetőeszközként használják őket.

Ehelyett úgy véli, hogy az ország központi bankjának „Unified Payments Interface” szolgáltatása kiváló infrastruktúrát kínál a valós idejű fizetésekhez.

Emiatt Nilekani azt tanácsolta, hogy tegyék lehetővé az indiaiak számára, hogy hozzáférjenek a digitális eszközökhöz spekuláció és értékmegőrzés céljából:

„Pont ahogyan vagyonának egy része aranyban vagy ingatlanban van, ugyanúgy kriptóban is lehetne. Úgy gondolom, hogy a kriptovalutáknak van szerepe értékmegőrzőként, de biztosan nem tranzakciós eszközként” – mondta.

Nilekani már régóta együtt dolgozik az indiai hatóságokkal a digitális technológiákkal kapcsolatos szabályok megfogalmazásában, mint például a 2009-ben elindított Aadhaar biometrikus identitás program.

2016 decemberében csatlakozott egy bizottsághoz, amely azt vizsgálta, hogyan tudnák az indiaiak nagyobb mértékben használni a digitális fizetéseket, továbbá 2019-ben a központi fizetési bizottság elnöke volt.

India óriási technológiai szektorral rendelkezik és lakosságának nagy része nem rendelkezik bankfiókkal, így az ország a kriptoeszközök elfogadásának globális központja lehetne, azonban a szabályozási helyzet továbbra sem tisztázott a politikai döntéshozók és a központi bank ellentmondó jelzései miatt.

Május 19-én a Cointelegraph arról számolt be, hogy a digitális eszközökkel foglalkozó új szabályozó testület megalakítása utat nyithat a helyzet megoldásához.

Egy kriptovaluták szabályozásával kapcsolatos törvényjavaslatot márciusban terjesztettek elő a parlamentben, de ezt ismeretlen okok miatt elhalasztották.

Csatlakozz az Inlockhoz meghívólinkünkön keresztül, és szerezz akár 300 dollárnyi bitcoint!

Az Indiai Központi Bank 2018-ban minden bankot eltiltott a kriptovalutákkal történő kereskedéstől, ezt azonban a Legfelsőbb Bíróság 2020 februárjában felülbírálta.

Az ipar nagy része azonban továbbra is egy szürke zónában működik a kriptotőzsdék hatalmas lendülete, valamint az elmúlt hónapokban tapasztalt tartós kiskereskedelmi érdeklődés ellenére.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!