A MicroStrategy-részvények és -kötvények árfolyama a hírek hatására csökkent.

A MicroStrategy felhővállalat ma bejelentette, hogy további 400 millió dollár értékben kíván bitcoint vásárolni, hogy kiegészítse a már meglévő 92.079 BTC (3,3 milliárd dollár) értékű készletét.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Azt is bejelentette, hogy ezeket a bitcoinokat egy új leányvállalat, a MacroStrategy fogja tartani.

A 400 millió dollár lehetővé tenné a cég számára, hogy a jelenlegi árfolyamon további 11.215 darabot vásároljon. A vásárláshoz szükséges pénz előteremtéséhez a MicroStrategy visszatér a megszokott trükkjéhez, és kötvényeket ad el.

A kötvények olyan adósságok, amelyeket az emberek megvásárolhatnak azzal az ígérettel, hogy visszakapják a tőkét és az azzal járó kamatokat.

Ebben az esetben az intézmények adósságot vásárolhatnak a MicroStrategyben, amelyet a vállalat aztán arra fog felhasználni, hogy több bitcoint vásároljon, amelyről úgy véli, hogy értéke növekedni fog (vagy legalábbis jobban tartja az értékét, mint a dollár).

Ebben az eladásban a MicroStrategy 2028-ban lejáró, elsőbbségi biztosítékkal rendelkező kötvényeket bocsát ki.

A korábbi kötvényértékesítések során a MicroStrategy átváltható elsőbbségi kötvényeket értékesített. Az alapvető különbség az, hogy az átváltható kötvényeket opcióval lehet MSTR-részvényekre váltani.

De ha a piaci adatok bármit is jeleznek, a befektetők talán elkedvetlenedtek a cég agresszív Bitcoin-törekvésétől, ami miatt kevés készpénz maradt a cégnél.

Ahogy a Bloomberg megjegyzi:

„A zártkörű kibocsátás 23 millió dollárral magasabb, mint a vállalat teljes működési cash flow-ja 2016 óta”.

A MicroStrategy, amely látszólag egy felhőszoftver- és elemző cég, lényegében egy tőzsdén jegyzett bitcoinalap lett.

A vállalat részvényei ma 3%-ot estek a hírre, és alig 470 dollár alatt állapodtak meg. Meglévő kötvényei még nagyobb csapást szenvedtek el a kötvénypiacokon, 9%-kal csökkent az értékük.

A februárban 101,25 dollárért eladott 900 millió dollár értékű átváltható kötvényei a Morningstar adatai szerint most 66,62 dollárra csökkentek.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A Bloomberg a legújabb Bitcoin-vásárláshoz kibocsátott vállalati kötvényeket „junk bonds”-ként jellemzi, ami azt jelenti, hogy nagyobb a nemfizetés kockázata.

Mintha csak azt akarná hangsúlyozni, hogy magas kockázatú játékot játszik egy volatilis eszközzel, a MicroStrategy ma közzétette honlapján az SEC-bejegyzéseket, amelyek szerint a vállalat 284,5 millió dolláros értékvesztést számol el „a bitcoin piaci árának 2021 második negyedévében bekövetkezett ingadozásai alapján”.

A teljes értékvesztése a Bloomberg szerint akár 500 millió dollárra is rúghat. Az értékvesztés a vállalat mérlegében szereplő eszköz értékét az adott negyedév legalacsonyabb árára csökkentette, ami azt jelenti, hogy a MicroStrategyt most hivatalosan kevesebbre értékelik, mint a múlt héten.

A Bitcoin ára az április 12-ei 63.501 dolláros történelmi csúcsról mára nagyjából 35 600 dollárra zuhant.

Bár az értékvesztés egy része a számviteli szabályok rejtélyeinek köszönhető, az is nyilvánvaló, hogy a MicroStrategy Bitcoin-fogadása már nem olyan nyereséges, mint amilyennek egykor látszott.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy papíron ne fizetődött volna ki. A MicroStrategy szerint BTC-nként átlagosan 24.450 dolláros áron vásárolta meg a Bitcoinját.

Még a Bitcoin szerény tavasza ellenére is több mint 1 milliárd dollárnyi nem realizált nyereséget hozott vissza a MicroStrategy (az adóvonzatok figyelembevétele előtt).

De a MicroStrategy vezérigazgatója, Michael Saylor nem készül eladni, ellentétben a Teslával, amely a híresztelések szerint az év elején eladta az 1,5 milliárd dolláros Bitcoin-befektetésének egy részét, sokak szerint azért, hogy Elon Musk hogy bizonyítsa a Bitcoin likviditását.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Saylor ezt többször is világossá tette, például amikor a múlt hétvégén Miamiban a Bitcoin 2021 konferencián megjelent a színpadon, és megölelte Max Keiser Bitcoin-podcastert, miután Keiser azt kiabálta:

“Nem adjuk el!”. B…… meg Elon!”

A tőzsdén jegyzett vállalat kincstárának becslések szerint már 72%-a bitcoinban van, így részvényei a legközelebb állnak egy Bitcoin ETF-hez az amerikai piacon.

Ezzel a további vásárlással még jobban összeköti a szerencséjét a Bitcoinéval. További vásárlásokra lehet számítani.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!