Nagy bajban van az Ethereum – ugyanaz várhat rá, mint a Ripple-re?

-

A SEC azzal vádolja a Consensyst, hogy be nem jegyzett értékpapírokat kínál a tárcaalkalmazásán keresztül decentralizált stake-eléssel és kereskedéssel.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) szerdán beperelte az Ethereum infrastruktúra-szolgáltató Consensyst, mert állítólag nem regisztrálta a MetaMask szoftveres tárcájában kínált kulcsfontosságú szolgáltatásokat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A SEC két hónappal azután indított pert, hogy közleményt küldött a Consensysnek, amelyben kifejezte a hivatal perlési szándékát a népszerű Ethereum tárca miatt, amely weboldalán azt állítja, hogy „több mint 100 millió felhasználó bízik benne világszerte”.

A SEC következő célpontja: a Consensys

Egy szerdai sajtóközleményben a SEC azt állította, hogy a Consensys a MetaMask Staking szolgáltatásán keresztül „értékpapírok be nem jegyzett felajánlását és értékesítését” végezte. Ez „több tízezer be nem jegyzett értékpapírt” foglal magában.

Eközben mind a MetaMask Staking, mind a MetaMask Swaps szolgáltatások állítólag „be nem jegyzett brókerként” működtették a vállalatot, mivel befektetési információkat nyújtottak a kriptoeszközökről, megkönnyítették a kereskedést, és „több százmillió dollárnyi díjat gyűjtöttek be nem jegyzett brókerként”.

„A Consensys egyenesen az amerikai értékpapírpiacokra lépett be, miközben megfosztotta a befektetőket a szövetségi értékpapír-törvények által biztosított védelemtől” – mondta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtással foglalkozó részlegének igazgatója egy kísérő nyilatkozatban.

A hét elején a SEC lezárta a Consensys ellen folytatott vizsgálatát az Ethereum 2.0-val és annak lehetséges be nem jegyzett értékpapír státuszával kapcsolatban.

Szakértők úgy vélik, hogy az Ethereum spot ETF-ek legutóbbi jóváhagyása az ügynökség részéről de facto annak elismerése, hogy az Ethereum jogilag olyan árucikk, amely kívül esik a SEC hatáskörén.

A kriptogazdasági óriás harca azonban még nem ért véget. A pénteki bejelentést megelőzően a Consensys előzetesen beperelte a SEC-et, hogy bírósági nyilatkozatot kérjen arról, hogy a stake- és swapszolgáltatások nem sértik az értékpapírtörvényeket.

Nem újdonság a SEC számára

Az Uniswap Labst – az Ethereum legnagyobb decentralizált tőzsdéjének alkotóit – szintén megcélozta a SEC hasonló okokból, bár az Uniswap kritizálta a Wells értesítésének indoklását, mint „gyengének” minősítve azt.

A Coinbase-t is beperelte az ügynökség, mert nem regisztrált brókerszolgáltatásokat kínált központi tőzsdén és az Ethereum-alapú mobil pénztárca alkalmazáson keresztül.

A Coinbase tárcával kapcsolatos vádakat azonban már elvetették a bíróságon.

A Twitteren pénteken közzétett bejegyzésében a Consensys a SEC ellene indított perét „a szabályozási túlkapások legújabb példájának” nevezte.

„Továbbra is erőteljesen folytatjuk a Texasban indított perünket, hogy döntsenek ezekben a kérdésekben, mert ez nem csak a mi vállalatunk, hanem a web3 jövőbeli sikere szempontjából is fontos” – mondta a cég.

Olvastad már? Zavargások törtek ki Kenyában a javasolt adóemelések miatt

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Hogyan lehet passzív jövedelmet szerezni a kriptovalutákból? A szakértő kripto választások

A kriptopiac nyugodt a várható bikafutás előtt. Az altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak. Már elindultak felfelé, készen állnak arra, hogy bármelyik pillanatban berobbanjanak. Ez izgatottságot...

A legjobb altcoinok listája a hosszú távú nyereségért

Conor Kenny elemző és befektető megosztott egy listát azokról az altcoinokról, amelyek szerinte maximális nyereségre képesek a közelgő bikafutás során. A lista első helyén a kriptovaluták...

Szeptemberi kitörésre készülhet a bitcoin

A Bitcoin volatilitási jelzései mindössze kétszer mutattak ilyen erős torzítást a bikák javára a coin története során – derült ki a heti BTC árfolyamgrafikon elemzéséből. Az...

Vége a mémszezonnak? A PEPE és a SHIB megtorpan, a MEME új ATL-el, de a CYBRO új csúcsokat döntöget

Vendégbejegyzés A kriptopiac továbbra is nyugodt, miközben a következő bikafutásra vár. A befektetők jó belépési ponton keresik az altcoinokat. A legutóbbi trendek vegyes teljesítményt mutatnak a népszerű...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!