Musk tweetjei miatt ismét figyelmeztetést küldött az SEC a Teslának

-

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet közölte a Teslával, hogy Elon Musk kétszer is megsértett egy bíróság által elrendelt irányelvet a tweetjeivel.
Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) közölte a Teslával, hogy a cég vezérigazgatója, Elon Musk Twitter-tevékenysége kétszer is megsértette azt a bíróság által elrendelt irányelvet, amely előírja, hogy tweetjeinek a vállalat ügyvédei által kell jóváhagyásra kerülniük – írja a The Wall Street Journal.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Musk gyakran tweetel a kriptodevizákról, de itt a SEC kifejezetten a Tesla napelemes tető termelési volumenéről és a cég részvényárfolyamáról szóló tweetjeivel foglalkozott.
2020 májusában az SEC közölte a Teslával, hogy a vállalat „nem hajtotta végre ezeket az eljárásokat és ellenőrzéseket annak ellenére, hogy Musk úr ismételten megsértette azokat”.

„A Tesla nem tesz eleget a bírósági végzésben előírt kötelezettségeinek” – tette hozzá az SEC levele. A levelet Steven Buchholz, az SEC vezető tisztviselője is aláírta.

Az SEC szemmel tartja a Tesla tweetjeit

Az a követelmény, hogy Musk tweetjeit a Teslának előzetesen jóvá kell hagynia, olyan végrehajtási intézkedés volt, amelyet az SEC a 2018-as csalási vizsgálat nyomán alkalmazott először.
Musk és a Tesla anélkül vett tudomásul az SEC vizsgálódását, hogy beismerte vagy tagadta volna az ellene felhozott vádakat.
Az SEC közösségimédia-politikája azóta további súrlódásokat okozott a Tesla és az SEC között. 2019. július 29-én Musk így tweetelt:

„Gyorsan felpörgetjük a gyártósorokat. Reméljük, hogy az év végére ⁓1.000 napelemtetőt gyárthatunk hetente”.

Ezt a tweetet az SEC szerint a vállalatnak is jóvá kellett volna hagynia.
Az SEC követelménye kiterjedt minden olyan nyilvános üzenetre, amely „termelési számokkal vagy értékesítési vagy szállítási adatokkal” foglalkozott, az SEC által a Teslának 2019 augusztusában küldött levél szerint.

2020. május 1-jén a Tesla részvényei zuhanásnak indultak Musk egy tweetjét követően, amely egyszerűen így szólt:

„A Tesla részvényárfolyama túl magas”.

Az SEC ismét elégedetlen volt, de a Tesla szerint a tweet csupán személyes véleményt tükrözött, így nem igényelt engedélyt.

„Tekintettel arra, hogy Musk úr ismételten megtagadta, hogy a Twitteren folytatott, fedett írásbeli kommunikációját előzetes jóváhagyás céljából a Teslához nyújtsa be, nagyon aggasztanak minket a Tesla ismételt megállapításai, miszerint nem történt szabályszegés az állítólagos kivételek miatt”írta az SEC egy másik, 2020. május 8-án kelt levelében.

A The Wall Street Journal szerint a Tesla külső jogásza úgy vélte, a szabályozók megpróbálták „zaklatni és elhallgattatni Musk urat”.
Az ügy középpontjában az áll, hogy az SEC szeretné elkerülni a befektetőknek okozott potenciális károkat.
Egy 2020. júniusi levélben a felügyelet azt írta:

„Felszólítjuk a vállalatot, hogy vizsgálja felül álláspontját ebben az ügyben azáltal, hogy lépéseket tesz a közzétételi ellenőrzések és eljárások bevezetésére és érvényesítésére… a további részvényesi károk megelőzése érdekében”.

Musk kriptotweetjei

Bár ezek a jelentések nem tárgyalták Musk kriptóval kapcsolatos tweetjeit, a Blockchain Research Lab által nemrég készített tanulmány kimutatta, hogy Musk Bitcoinnal és Dogecoinnal  kapcsolatos tweetjei hatással vannak ezekre a kriptopiacokra is.

„Hat közelmúltbeli, kriptovalutákkal kapcsolatos Twitter-tevékenység alapján az egyes eseményeket követően rendkívül jelentős abnormális kereskedési volument azonosítunk” – mondta Lennart Ante, a Blockchain Research Lab kutatója, hozzátéve: „A Bitcoin esetében akár 18,99%-os, a Dogecoin esetében pedig 17,31%-os, jelentősen abnormális hozamot fedeztünk fel különböző időtávokon keresztül”.

A Tesla részvényárfolyamáról vagy napelemes tetőiről szóló tweetekhez hasonlóan a kriptókról szóló tweeteknek is vannak következményei.

„Ha egyetlen tweet potenciálisan 111 milliárd dollárral növelheti a bitcoin piaci kapitalizációját, egy másik tweet hasonló értéket akár el is elsöpörhet” – mondta Ante.

Olvastad már? Bitcoin-alapú, tőzsdén kereskedett terméket vezetnek be egy párizsi és londoni tőzsdén

(Forrás: Decrypt)

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ezek a Bitcoin címek felhalmozott a legtöbb BTC a legutóbbi rally során

A hét elején a Bitcoin (BTC) több mint 13%-ot emelkedett, és öthetes napi csúcsra, 71.400 dollárra zárta a napot, magával rántva a kriptopiac többi részét...

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!