Mozgóátlagok bemutatása: Alapvető eszközök a kriptokereskedésben

-

A technikai elemzés során a mozgóátlagok, moving average, a grafikonokon, elemzőplatformokon legtöbbször MA néven jelölt indikátorok elengedhetetlen eszközök, amelyek betekintést nyújtanak az árfolyam trendekbe és a piac alakulásába.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a mozgóátlagok típusait és alkalmazását a bitcoin valamint a kriptopénzek kereskedésében, körüljárva a jelentőségüket és hasznosságukat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A mozgóátlagok többféle típusúak lehetnek, és értelemszerűen többféle különböző időtávot is felölelhetnek.

Mindegyiknek megvan a maga szerepe, és hasznossága, és a kereskedési stílustól függően érdemes mindig alaposan meggondolni, hogy melyiket használjuk.

Egyszerű mozgóátlag, simple moving average (SMA):

Az SMA-t egy adott időszak záróárainak összege és az időszakok számának hányadosa alapján számítjuk ki.

Például, egy 10 napos SMA a bitcoin záróárainak összege az elmúlt 10 nap során, osztva 10-zel.

Az SMA egyenlő súlyt ad minden időszaknak, így kevésbé érzékeny a legutóbbi ármozgásokra.

A használata egyszerű, a kereskedők úgy vélik, ha az aktuális árfolyam a mozgóátlag fölött van, akkor emelkedő trendben vagyunk, és így érdemes vásárolni.

Ha az ár a mozgóátlag alatt van, akkor pedig eső trend uralkodik, így jobb, ha inkább eladunk.

Az összes többi mozgóátlag ennek az egyszerű alapelvnek a bővített, tovább-gondolt változata.

mozgóátlagok
Forrás: tradingview.com

Exponenciális mozgóátlag (EMA):

Az EMA nagyobb súlyt ad a legutóbbi áraknak, így gyorsabban reagál az új információkra, az esetleges trendfordulásra.

Az EMA számítása bonyolultabb képletet igényel, amely ráadásul magában foglal egy úgynevezett kisimító tényezőt.

A bitcoin kereskedésben az EMA-t azért kedvelik, mert gyorsabban reagál az árfolyam ingadozásaira, időben jelezve a kereskedők számára, hogy esetleg elérkezett egy jó belépő vagy kilépőpont.

A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Fontos mozgóátlagok a bitcoin kereskedésben

A különböző időszakok mozgóátlagai eltérő betekintést nyújtanak a piaci trendekbe.

A rövidebb időszakokat figyelők a napi kereskedésben lehetnek hasznosabbak, míg a hosszú távú trendekre a szintén hosszú távú átlagokkal lehet jobban következtetni.

A leggyakrabban használtak a 10, 20, 30, 50, 100 és 200 napos mozgóátlagok.

Íme néhány fontos MA és azok jelentősége a kriptokereskedésben:

10 napos MA: Gyakran rövid távú, akár napon belüli kereskedéshez használják. Segít azonosítani a legfrissebb trendeket és potenciális belépési vagy kilépési pontokat a kereskedésekhez.

A bitcoin kereskedők a 10 napos MA-t használhatják az aktuális piaci hangulat megítélésére is.

50 napos MA: Ez a középtávú MA széles körben követett a kereskedők körében. Segít azonosítani a bitcoin fő trendjét, és kritikus szintként szolgál támasz vagy ellenállás szempontjából. A 50 napos MA-t érintő keresztezések gyakran jelentős piaci változásokat jeleznek.

200 napos MA: A 200 napos MA a hosszú távú piaci trendek egyik kulcsfontosságú mutatója.

A bitcoin árfolyama a 200 napos MA-hoz viszonyítva gyakran az eszköz egészségi állapotának barométereként szolgál.

Ha a bitcoin a 200 napos MA fölött van, hosszú távú emelkedő trendben van, és fordítva is így igaz, ha az árfolyam alatta jár, akkor az elemzők szerint a lefelé tartó trend az erősebb.

Haladó mozgóátlagok

A hagyományos mozgóátlagok mellett, amelyeket az elemzők naponta használnak, a haladó mozgóátlagok további betekintést nyújtanak a bitcoin ármozgásaiba, bár tény, hogy ezeket főleg a tapasztaltabb, vagy a hivatásos kereskedők szeretik használni.

Ichimoku Cloud: Az Ichimoku Cloud, vagy más néven Ichimoku Kinko Hyo, több vonalból áll, beleértve az Alapvonalat (Kijun-sen), amely a 26 periódusos magas-alacsony tartomány középpontját képviseli. Átfogó képet nyújt a támaszról, ellenállásról és trendirányról, segítve a bitcoin kereskedőket a megalapozottabb döntések meghozatalában.

Volume Weighted Moving Average (VWMA): A VWMA figyelembe veszi a kereskedési volumeneket is, nem csak az árfolyamokat, nagyobb súlyt adva a magasabb kereskedési aktivitással rendelkező időszakoknak. Ez különösen hasznos lehet a bitcoin kereskedésben, ahol a volumen növekedése gyakran jelentős ármozgásokat előz meg.

Hull Moving Average (HMA): Az HMA célja a késleltetés csökkentése, így pontosabb és érzékenyebb árfolyam-jelzést kínál.

A mozgóátlagok létfontosságú eszközök a bitcoin kereskedésben, amelyek segítséget nyújthatanak a piaci volatilitás közepette.

A különböző típusok megértése és a megfelelő indikátor kiválasztása segíthet a kereskedőknek megalapozott döntéseket hozni, javítva a képességeiket a kriptopiaci navigálásában.

A rövid távú SMA-któl a haladó Ichimoku Cloudokig ezeknek a mutatóknak a mesterfokú használata soka szakértő szerint jelentősen javíthatja a kereskedési stratégiákat és az azokkal elért eredményeket a kriptokereskedés világában.

Olvastad már? Az Mt. Gox kriptopánikot vált ki, a Bitcoin befektetők az RCO Finance-t használják az eladási nyomás elleni fedezetként

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Vajon Ethereum ETF kereskedés új altcoin rallyt indít? Az utolsó esély az altcoinok olcsó megvásárlására?

Vendégbejegyzés A kriptopiac mostanában a vihar előtti csendet éli. A szemek az Ethereumra szegeződnek, mivel egy ETF esetleges bevezetése komoly rallyt indíthat el. Az altcoinok vonzó belépési...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!