Az Ethereum fejlesztési javaslatai között az EIP-1559 kódnéven ismert a jutalékok egy részét égetéssel távolítaná el a rendszerből.

Az elmúlt 365 nap során ez elérte volna az egymillió ethert, a bányászok viszont nem kapkodnak, hogy bevezessék ezt a funkciót.

Összességében egy év alatt 360 millió dollárnyi pénztől estek volna el így a bányászok, azaz 970000 ETH-tól. Az égetés mellett a tranzakciós díjakat is csökkentené a fejlesztés.

Az Ethereum közösségében persze megindult a beszélgetés a dologról, miután a Dune Analytics adatai alapján Spencer Noon, a DTC Capital vezetője publikálta a számokat.

Sokan nem értik, hogy miért nem lett még bevezetve ez a változtatás, és a javaslatok alapján a következő hard fork során aktiválni kellene a funkciót.

„Remélhetőleg nem kell még két évet ezen vitázni, mert addig is a bányászok elég sok ethert kapnak, amit aztán a piacra is öntenek, az eredményt pedig látjuk az árfolyamon.”

A jutalékok elégetésének az ötlete már régebben is felmerült, már a rendszer születésekor, ez az EIP-1559-es javaslat az első, amely komolyabban foglalkozik a témával. Ezt még 2018-ban adta be Vitalik Buterin, és drasztikusan megváltoztatná a jutalékok számítását.

Eszerint minden tranzakció egy alap bázisdíjjal kerülne rögzítésre, ez az összeg pedig el lenne égetve. A bányászok számára, jutalomként pedig efölött is lehetne plusz ethert hozzáadni, viszont nem kötelezően.

Ezzel a megoldással a blokkok méretét is kordában lehetne tartani. Alapvetően négy fő irány lett megfogalmazva a fejlesztési javaslatban, ez, a jutalékok kérdése, a konzisztens blokkméret, megnövekedett biztonság, és az ökonómiai diverzifikálás előkészítése (azaz lehessen más tokenekkel is jutalékot fizetni, ne csak etherrel).

A javaslat jelentős mértékben változtatná meg a bányászat jövedelmezőségét, mégpedig negatív irányba. Főleg akkor szembetűnő ez, ha a mostani időszak kiemelkedően magas beszedett díjait vesszük figyelembe.

A Messari is nemrégiben osztotta meg a publikációját, amely szerint az Ethereum jutalékai két hónapon keresztül meghaladták a Bitcoin hálózati díjait.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Tim Beiko, egy ConsenSys fejlesztő 25 projekt-csapatot kérdezett meg, hogy mi a véleményük a javaslatról. A megkérdezettek 60%-a támogatja az ötletet. Viszont a kilenc bányászcégből nyolc elmondta, vissza fogják utasítani a hard forkot, ha ezt akarják bevezetni.

Dan Finlay, a Metamask vezető fejlesztője szerint viszont nem biztos, hogy bölcs dolog lenne a bányászokra bízni a döntést.

Ráadásul azt is érdemes megfontolni, hogy „egy egyedi jutalmazási metódus bevezetése, mint egyedi árképzési művelet, minden egyes blokknál külön-külön, az összes mostani piaci problémát újra előhozná, de legalább még bonyolultabb lenne megoldani”.

Nick Johnson, az Ethereum Name Service fejlesztője sem támogatja túlságosan az ötletet, főleg azért nem, mert még csak egy analízis sem készült hozzá, hogy egyáltalán hogyan reagálnának rá a felhasználók.

Júliusban, mikor újra drasztikusan emelkedni kezdtek a jutalékok, Buterin ismét felvetette, hogy ez a módszer lenne a legjobb megoldás.

Egy hónapon belül a díjak meghaladták a Bitcoin hálózati költségeit is, és mindenkori rekordárat értek el.

Nem az első eset, hogy egy fejlesztési javaslat megosztja a közösséget, ez érthető egy ilyen több érdek mentén is változást hozó ötlet esetében.

Az előző hónapban például egy olyan javaslat borzolta fel a kedélyeket, amely 75%-kal csökkentette volna a blokkjutalmat.

Olvastad már? Morgan Creek: a kriptopénzek miatt elkerülhetetlen a bankok nélküli világ

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂