A Moody’s szerint a kriptopiac mérete korlátozza Oroszország lehetőségét arra nézve, hogy kriptovalutákat alkalmazzon a nemzetközi szankciók kijátszására.

A kisebb tranzakciókban való fokozott használat ellenére az alacsony likviditás egy másik tényező, amely megakadályozza az oroszokat abban, hogy kihasználják a bitcoin és társai hasznosságát.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Moody’s jelentése szerint a kriptoeszközök nem számítanak életképes opciónak a szankciókkal sújtott Oroszország számára.

Az Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziója miatt bevezetett nyugati szankciók felvetették a kérdést, hogy az orosz állampolgárok és a kormány felhasználhatják-e a kriptovalutákat a korlátozások megkerülésére és pénzügyi tranzakciók lebonyolítására – állapítja meg a Moody’s Investors Service a héten közzétett jelentésében.

Az ügynökség kötvényhitel-besorolási osztálya kiemeli az oroszok által végrehajtott kisebb tranzakciók mennyiségének közelmúltbeli növekedését.

A szerzők azonban azt is elmondják, hogy anonimitásuk ellenére a kriptoeszközök nem túl hasznosak a pénzügyi szankciók kijátszása szempontjából.

Mint mondják:

„Tekintettel a rubel-kriptopiac korlátozott méretére és alacsony likviditására, úgy véljük, hogy egyelőre a kriptoeszközök nem valószínű, hogy életképes és hatékony megoldást jelentenek a magánszemélyek számára a szankciók kijátszására.”

A Moody’s emlékeztet arra is, hogy moszkvai tisztviselők a közelmúltban jelezték, hogy Oroszország elfogadhat kriptovalutában történő fizetéseket az olaj- és gázexportjáért.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Szakértői azonban úgy vélik, hogy ismét a piac jelenlegi mérete és elégtelen likviditása aláásná ezt a lehetőséget is.

Ráadásul a kriptoplatformok gyakran kötelesek megfelelni a pénzmosás elleni és az ügyfél-azonosításra vonatkozó követelményeknek, és általában ellenőrzik az ügyfeleket az onboarding során.

„Egy központosított, jól megalapozott szűrési és szabályszerű beszállási folyamatokkal rendelkező digitáliseszköz-platform képes lenne megjelölni és letiltani a feketelistára került számlákat” – mutatnak rá az elemzők.

Bár a rossz szereplők tiltott tevékenységei, amelyek a központosított kriptotőzsdéken kívül, vagy nem szabályozott digitáliseszköz-platformokon történnek, észrevétlenek maradhatnak és nem jelentik be a hatóságoknak, az ilyen tevékenységek jelenleg nem elég nagyok ahhoz, hogy a szankciókkal sújtott országok, például az Orosz Föderáció elkerülhesse a korlátozásokat – állapítja meg a Moody’s.

Olvastad már? Hogyan vásároljunk kriptovalutát? A WEXO-nál csak egy app és egy bankkártya kell hozzá

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!