Mit jelent, hogy mekkora az érdeklődés szintje (Open Interest) a határidős piacokon?

-

Prémium tartalom!

Üdvözlünk a prémium oldalunkon! Az iratkozz fel gomb megnyomása után regisztrálhatsz az e-mail-címeddel, és két prémium csomag közül választhatsz – havi vagy éves előfizetést. Kriptoworld Prémium csoportunk azt a célt tűzte maga elé, hogy segítsen a kriptopénz világának felfedezésében és megértésében. Az összes tag hozzáférést kap a legfrissebb piaci hírekhez, elemzésekhez és a legjobb befektetési lehetőségekhez a piaci trendek alapján. Ezenkívül a tagok hozzáférést kapnak exkluzív, discord szobához, ahol szakértők osztják meg tapasztalataikat és tudásukat a kriptopénzek világában. Csatlakozz most a Kriptoworld Premium csoportunkhoz, hogy előnyöket juthass a kriptopénzek piacán!
Havonta akár egy pizza áráért! 🙂

Prémium


Aki határidős, vagy opciós kereskedést végez, bizonyára találkozott már az open interest kifejezéssel, amelyet leggyakrabban úgy fordítunk magyarra, hogy az érdeklődés szintje.

De egészen pontosan mit is jelent ez a kifejezés, és miért fontos?

A legegyszerűbben megfogalmazva az OI nem más, mint egy bizonyos eszközosztály, például a bitcoin adott pillanatban érvényben lévő, nyitott kereskedési ügyleteinek a száma.

A határidős kereskedés lényege, hogy a két résztvevő fél megegyezik, hogy a kiválasztott eszközt milyen áron cserélik el egymás között egy későbbi, meghatározott időpontban.

Az OI ezeknek a még nem teljesített ügyleteknek a mértékét jelenti, szemben a kereskedési volumennel, amely a már lezajlott, elszámolt eladások és vételek összességéből áll.

Mikor az OI növekszik, azt hosszú távú emelkedési trendként szokás értelmezni, míg a csökkenésből lejtmenetre következtethetünk.

Ezért ez a mérőszám rá szokott világítani, hogy a piaci résztvevők általánosságban milyen hangulatban vannak a jövőt illetően, optimisták vagy pesszimisták?

Merre indul a piac?

Az OI mértékéből a kereskedők arra tudnak következtetni, hogy felfelé, vagy lefelé várható-e az árfolyam elmozdulása.

Ha az OI nőni kezd, és ezzel egy időben esetleg az árfolyamok is felfelé tartó trendben vannak, akkor azt hagyományosan bikás jelként szokás értelmezni, amely arra utal, hogy a kereskedők bíznak a további áremelkedésben.

Ugyanez fordított esetben is igaz, ha az árak esnek, és ezzel egy időben pedig növekszik az OI, akkor elmondható, hogy a kereskedők többsége további esésre számít.

Ha pedig az eső árak esetén egyszer csak csökkenésnek indul az OI mértéke, akkor várható, hogy a lefelé tartó trend hamarosan megtörhet, és az árfolyamok végre felfelé indulhatnak.

Open Interest

Mi a különbség a forgalom és az érdeklődés között?

A kereskedési forgalom, a volumen azt jelenti, hogy adott időtartamon belül mennyi üzletet kötöttek a kereskedők, mennyi adásvétel történt meg.

Ez alapvetően azt is megmutatja, hogy mekkora a piaci likviditás, hiszen a nagy forgalomhoz nagy mennyiségű pénz kell, hogy rendelkezésre álljon.

Az OI, az érdeklődés ezzel szemben a még el nem számolt ügyletek mértékét mutatja meg, a jövőben megkötendő üzletek mennyiségét.

A volumennel szemben ez nem a piac aktuális állapotát mutatja meg, hanem rámutat, hogy a kereskedők szerint a jövőben merre tarthatnak az árfolyamok.

Hogyan lehet kiszámolni az OI-t?

Ahhoz, hogy megismerjük az érdeklődés mértékét, egyszerűen meg kell vizsgálni a kereskedőplatformokon a nyitva lévő határidős ügyletek számát.

Az OI sosem statikus, hiszen minden pillanatban újabb pozíciókat nyitnak, vagy régebbieket zárnak le a kereskedők.

Az ilyen ügyleteknek két résztvevője van, egy eladó, és egy vevő, és az OI-ba azok számítanak bele, ahol az adásvétel mindkét fele képviselve van.

A kereskedők pedig az OI pillanatnyi alakulásából próbálhatják megjósolni, hogy milyen a többi kereskedő hangulata, milyen irányba várható az árfolyam megindulása.

Miért fontos az érdeklődés szintje?

A kereskedők számára egyértelműen hasznos, ha ki tudják következtetni, áremelkedés vagy esés jön-e?

Az érdeklődés szintjét néhány másik indikátorral összevetve nagy biztonsággal dönthetnek úgy, hogy eladási vagy vételi pozíciót nyitnak inkább.

Az OI emelkedése az árak emelkedésével együtt arra utal, hogy tovább dübörögnek a bikák, és érdemes lehet venni.

Ha azonban az árak emelkednek, de az OI ezzel szemben csökken, akkor sokan úgy gondolják, hogy közel lehet a trendforduló, és véget ér a hegymenet.

Ekkor a helyes döntésnek az eladási pozíció nyitása bizonyulhat.

A kereskedés során sosem lehet biztosra menni, de az elemzők, befektetők számára mindig az az ajánlott irányvonal, ha a lehető legtöbb tényezőt megvizsgálják, mielőtt döntést hoznak.FONTOS: Az itt megtalálható oktatási anyag nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Szimplán ismeretterjesztő, informatív céllal jöttek létre. Ezen információk felhasználójának tudnia kell, hogy a piac kiszámíthatatlan és kereskedései után vállalnia kell a következményeket. A sikeres, profitábilis kereskedés nem garantált. Megosztom a gondolataimat, kereskedéseimet, pozíciómat, de felelősséget nem tudok és nem is fogok érte vállalni. Minden ember más kockázattűrő képességgel rendelkezik, ezért nem lehet mindenkinek egy általános választ adni, ami megfelelő lenne. Egyediek vagyunk. Ami valakinek jó befektetés, az másnak nem biztos. Ilyenkor fontos, hogy személyre szabottan kell döntést hozni, hiszen mindenki más gazdasági helyzete, célja, illetve gondolkodásmódja.


Nem ígérek / ígérünk semmilyen fix hozamot, profitot, amit a kereskedésekkel el tudsz érni.

Legfrissebb bejegyzéseink

Toncoin (TON) árfolyam elemkedés 06.14.

Prémium Toncoin (TON) A Bitcoin árfolyamának csökkenése mellett, ami az altcoinok szektorának visszaeséséhez vezetett, bizonyos nagy teljesítményt nyújtók emelkednek az árral szemben. Ilyen teljesítményt nyújt a Toncoin (TON),...

A MicroStrategy bejelentette a 650 millió dolláros értékpapír visszaváltását

A MicroStrategy Incorporated a mai napon sajtóközleményben jelentette be, hogy teljes mértékben vissza kívánja váltani a 2025-ben esedékes, 650 millió dollár értékű, 0,750%-os, átváltható, elsőbbségi...

Az altcoinok dacolnak a medvés trendekkel 2024 júniusában: Bonk (BONK), Algotech (ALGT), és Oasis Network (ROSE)

Vendégbejegyzés A kriptopénzek világában, ahol a piaci hangulat gyorsan változhat, néhány kiválasztott altcoin ellenáll az iparágban uralkodó medvés trendeknek 2024 júniusában. Ezen ellenálló eszközök közül kiemelkedik a...

Már több az aktív cím a Telegram blokkláncán, mint az Ethereumon

A Telegram által fejlesztett The Open Network, a TON blokklánc ebben a hónapban folyamatosan felülmúlta az Ethereumot a napi aktív címek száma alapján. Rengeteg felhasználó, hatalmas...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!