Minden amit tudni kell, a bitcoin legfontosabb eseményéről

-

A blokkjutalom feleződését jellemezhetnénk akár úgy is, mint a BTC gazdaságának legjelentősebb eseményét.
A elkövetkező 2020 májusára esedékes, így hát itt az ideje áttekinteni, mi is az a sokak által csak „halving”-ként emlegetett messiás, amit mindenki vár. Ezen felül megvizsgáljuk, milyen hatással lehet mindez az árfolyamra.

Mi az a halving?

Egy olyan esemény, melynek során az új bitcoinok előállítási üteme a felére csökken. Ez nyersebben azt jelenti, hogy a bányászok jutalma a felére csökken. Nagyjából minden 4. évben esedékes.
Gazdasági szempontból ez a legjelentősebb történés, amely a BTC blokkláncán bekövetkezhet. A bányászat üzemeltetője az újonnan létrejött bitcoinokból jutalmat kap.
Ez motiválja a bányászokat, hogy hitelesítsék a tranzakciókat és blokkokba tegyék azokat.
Jelenleg 18 millió érme van forgalomban (ebből nagyjából 3 millióra eltűntként tekintünk). Ez a valaha létrejövő bitcoinok 85 százaléka. A BTC-érmék teljes készlete sosem haladja meg a 21 milliót, pont a halvingnak köszönhetően.

Blokkjutalom – mennyi BTC kerül kibányászásra?

Minden egyes kibányászott blokk után a bányász 12,5 BTC jutalmat kap. A jövő évi feleződés után mindez 6,25 BTC-re változik blokkonként.
Ez a tény két alapvető dolgot jelez. Elsősorban, a BTC inflációja a felére csökken. Ennek gazdasági hatása lesz a piacon elérhető érmék kínálatára. A jutalmak csökkentésével a beáramló érmék száma is felére csökken, az árfolyamnak tehát hosszú távon növekednie kellene.
A második hatás újra a bányászok számára fontos. Azok, akik nem dolgoznak eléggé hatékonyan, nem tudnak lépést tartani a versenytársakkal.
Az a kalács, amelyet a bányászok egymást közt osztanak meg, fele akkora lesz, így fele annyi bányászt tud majd eltartani. Ha azonban a BTC ára növekszik, a jutalom csökkenése nem érinti szélsőségesen a bányászokat sem.

Mikor lesz a következő halving?

A feleződést 2020. május 14-re jósolják – hisz az esemény minden 210 ezredik blokk után következik be.
Olyan ez mint a terhesség – pontos idő meghatározása nem teljesen lehetséges, hiszen a blokkok bányászata sem pontosan történik. Bár átlagosan elmondható, hogy míg egy blokk létrejön, az 10 percig tart – ebből lehet hozzávetőleges dátumot mondani.
Mára már egyértelművé vált, hogy a feleződés májusban lesz, legnagyobb valószínűséggel pedig 14-e körül megy majd végbe.
A legutolsó egyébként 2140-re esedékes – a bányászok ezután már nem fognak ilyen jellegű jutalmat kapni tevékenységük után, és kénytelenek lesznek a tranzakciós díjakból gazdálkodni.

Megváltozik a BTC ára?

A történelem már megerősítette, hogy feleződés után a bitcoin ára növekszik. Amíg azonban nem volt kereslet a BTC után, az ár nem igazán reagált.
A Bitcoin túlságosan is fiatal technológia, így nehéz arra támaszkodni, hogy a történelem esetleg megismételheti önmagát.
Észszerű azonban az a feltevés, hogy minél többen ismerik meg a BTC-t annál nagyobb lesz iránta a kereslet. A csökkenő kínálat így megegyező vagy nagyobb kereslet mellett növekvő árhoz vezet.
Másrészt viszont egy kvalitatívan is új időszakban vagyunk. A BTC-befektetők struktúrája megváltozott, így lehetséges, hogy a befektetők előrelátásának köszönhetően a halving már előre beárazta magát.
A befektetők ugyanis növekedésre számítanak, így egyre többet halmoztak fel, amelynek köszönhetően az ár is 14 ezer dollárra emelkedhetett.

Legnagyobb valószínűség szerint a halving az árfolyam közép távú növekedéséhez vezet. Ez egy újabb buborék előtt nyithatja meg az utat, újabb ciklust hozva létre ezzel.
PlanB stock to flow arány elmélete emellett továbbra is a figyelem középpontjában van, mivel a bitcoin feleződésére is ki lehet vetíteni.

Olvastad már? Az összes bitcoin több mint 60 százaléka 1 éve érintetlen

Forrás: kryptomagazin.sk
Kiemelt kép: Komers Real

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!