Miért omlott össze ma a kriptopiac?

-

Tovább csökkent ma a kriptopiac. Pénteken a digitális eszközök piacán széles körű eladás volt tapasztalható, mivel a befektetők aggódni kezdtek az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező kriptobarát bankok jövője miatt.

A teljes kriptopiaci kapitalizáció 7%-ot esett az elmúlt 24 órában, több mint 60 milliárd dollárt veszítve. Jelenleg 930 milliárd dollárt tesz ki.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kriptopiacok visszavárják a telet

Joe Biden amerikai elnök legutóbbi kijelentéseit és a Silvergate „kriptopénzintézet” összeomlását követően a bitcoin közel két hónapja először esett 20.000 dollár alá.

A CoinMarketCap adatai szerint a bitcoin ára március 10-én 19.628 dollárra csökkent, mielőtt talpra állt volna, és ma alig 20.000 dollár felett mozog.

bitcoin

A bitcoin 2023 elején remekül teljesített, de március 3-án a Silvergate bizonytalansága miatt egy óra alatt 5%-ot esett.

Azóta úgy tűnik, az árfolyam nem tudott megerősödni. Az Ethereum ugyanennyit csökkent ebben az időszakban, és jelenleg coinonként 1426 dolláron kereskednek a kriptovalutával.

A Coinglass adatai szerint az elmúlt 24 órában 308 millió dollárt likvidáltak a defi-ok piacáról.

bitcoin
Forrás: coinglass

A Bitmex tőzsde kapta a legnagyobb likvidálási megbízást, 9,49 millió dollár értékben.

A Binance viszont 106 millió dolláros összlikvidálásról számolt be az előző napon.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéjét az OKX követte, amely 74 millió dolláros likvidálásról számolt be.

Az adatok szerint a bitcoin, a világ legnagyobb coinja 120 millió dollárt veszített az elmúlt 24 órában. Az ETH ugyanebben az időszakban 75 millió dolláros likvidációt tapasztalt.

A kriptopiac összeomlásának okai

A jelentések szerint az Egyesült Államok részvényeinek és digitális eszközeinek piaci kapitalizációja az elmúlt 24 órában körülbelül 2 billió dollárral csökkent.

A Silicon Valley Bank nem tudta megnyugtatni ügyfeleit, hogy pénzük biztonságban van, miután a részvények árfolyama hatalmas, 60%-os esést szenvedett el.

Ez mindkét kereskedési piacon masszív eladást eredményezett, a tőzsdei határidős ügyletek kéthavi mélypontra estek, a bitcoin pedig a kritikus 20.000 dolláros küszöb alá zuhant.

Az SVB csődje azonban a második legnagyobb lenne az USA történetében. Ez jelentős vörös zászló lehet a pénzügyi piacok számára.

Ugyanezen a héten két nagy amerikai bank is csődbe ment. Az ügyfelek elvándorlását követően a Silvergate kriptobank a hét elején önkéntes felszámolás alá került.

Alig néhány nappal később, március 9-én a Silicon Valley Bank (SVB) részvényei zuhanásnak indultak, miután a vállalat 1,75 milliárd dolláros részvényeladást jelentett be mérlegének megerősítése érdekében.

Egyes piaci elemzők kétségtelenül digitális eszközök végzetét vetítik előre, és felszólítják a kereskedőket, hogy hagyják ott az iparágat.

Egy olyan sivár gazdaságban, amely még mindig a hosszan tartó zárlatok és az egy éve tartó ukrajnai háború miatt vergődik, minden szem ismét a bankokra szegeződik.

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes március 10-én azt állította, hogy a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell „talán tönkretette az amerikai bankrendszert”.

Másodszor, Letitia James New York-i főügyész csütörtökön pert indított a KuCoin kriptotőzsde ellen, mert állítólag a törvényt megsértve be nem jegyzett értékpapírokat árult.

Ez a per az egész digitáliseszköz-piacra hatással van, mivel megváltoztathatja, hogy a szabályozók hogyan tekintenek a hagyományosan árucikk jellegű kriptovalutákra, például az etherre.

James meg akarja tiltani, hogy a tőzsde New Yorkban üzletet folytasson.

Harmadszor, Biden elnök költségvetési javaslata 30%-os adót tartalmaz a kriptovaluták bányászatához használt villamos energiára.

A Fehér Ház tisztviselői azt állítják, hogy ez az energiaigényes gyakorlat akadályozza az alacsony kibocsátású energetikai jövőre való áttérést.

Az amerikai részvények közelmúltbeli esése, különösen a pénzügyi szektorban, rontotta a befektetői hangulatot.

A Dow Jones ipari átlaga csütörtökön több mint 500 pontot esett. Más főbb indexek esetében is jelentős heti veszteségekre számítanak.

Emellett továbbra is fennállnak az emelkedő kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak a Federal Reserve elnökének, Jerome Powellnek a megjegyzéseit követően.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Pénteken fontos jelentés érkezik a bérszámfejtésekről, ami befolyásolhatja a kamatlábak irányát.

A Cardano kriptovaluta ára ma 3,57%-kal esett. Az XRP 4,04%-kal csökkent. A Solana árfolyama 7,63%-kal esett.

A Polygon ára 4,08%-kal esett, a Polkadoté 3,80%-kal. A Huobi Token 21,21%-kal csökkent.

A mémkriptók is jelentős esést szenvedtek el az elmúlt 24 órában. A Dogecoin ára 8,24%-kal, míg a Shiba Inu ára 9,18%-kal csökkent.

zeta

Olvastad már? Zeta Broker automatikus kriptokereskedési rendszer

 

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Polkadot NFT-k veszítenek népszerűségükből

A Polkadot (DOT) NFT-aktivitásának csökkenését tapasztalta az elmúlt héten, ami aggodalomra adott okot. A Polkadotnak azonban van pár projektje, vajon a hálózat meg tudja-e fordítani a...

Nagyot ment a Wall Street Memes, már 120 millió dollár a piaci kapitalizáció

Vendégbejegyzés A csak nemrégiben jegyzett Wall Street Memes ($WSM) mém érme kirobbanó formában van.  A WSM token árfolyamértékeire ránézve pénteken azt láthattuk, hogy 40% körüli emelkedésnél jár:...

A Bitcoin augusztusa óta először emelkedik 28.000 dollár fölé

A Bitcoin (BTC) több mint hat hét óta először törte át a 28.000 dolláros határt, és a befektetők azt remélik, hogy a kitörés megnyitja az...

Ethereum Classic (ETC) technikai elemzés 10.02.

Prémium Ethereum Classic (ETC) Az Ethereum Classic (ETC) örömmel terjesztette ki a szeptemberi fellendülést októberre. Szeptember 26-tól +10%-kal emelkedett, és a szerkesztés idején 16,80 dolláron kereskedtek vele. A rally...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!