Miért növekedett 10%-ot a bitcoin árfolyama?

-

A Bitcoin árfolyama a kedvező makrogazdasági adatoknak és néhány feltűnő bálnamozgásnak köszönhetően jelentős emelkedésnek indult – meddig folytatódhat a BTC növekedése?

A Bitcoin árfolyama február 16-án tovább növekedett. Több tényező együttesének hatására 24.624 dolláros hathavi csúcsra emelkedett a kriptovaluta.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Cointelegraph Markets Pro és a TradingView adatai szerint a BTC/USD árfolyama 24.895 dollárt ért el a nap folyamán – ez a legjobb ár 2022 augusztusának közepe óta.

A Bitcoin-bikák komoly nyereségeket könyvelhettek el ezen a héten, mivel a legnagyobb kriptovaluta lenyűgözően visszatér a formájához a hetek óta tartó konszolidáció után.

A makrogazdasági hátszél, amely elsősorban az Egyesült Államokból érkezik, kéz a kézben jár a kockázati eszközök javuló hangulatával, ami az optimistáknak ad előnyt.

A BTC/USD február 15-én közel 10%-ot, február 16-án pedig további 2%-ot erősödött, és az altcoinok is követték a példáját.

BTC/USD napi nyereség grafikon. Forrás: Coinglass

A nyereség az amerikai makrogazdasági adatok kulcsfontosságú hetében érkezett, amelyek eddig azt a narratívát táplálták, hogy az infláció csökken – ez pedig fontos előfeltétele a kockázati eszközök teljesítményének. A Wall Street nyitása előtt az alábbi tényezők mozgatták ma a kriptopiacokat.

Az amerikai makroadatok felbátorítják a Bitcoin-bikákat

A nap a fogyasztói árindexszel (CPI) kezdődött, amely többnyire megfelelt a várakozásoknak, annak ellenére, hogy már más metódus szerint számítják ki.

Kapcsolódó: 19 és 25 ezer dollár közé lőheti a bitcoint a legújabb CPI

A CPI klasszikus volatilitáskatalizátor a részvények és a kriptók számára, és a lassú kezdeti reakció ellenére a válasz ezúttal sem bizonyult meglepőnek.

A kiskereskedelmi eladási és feldolgozóipari adatok ezután tovább fokozták a kilátásokat, a befektetők pedig ennek tudatában több „száraz puskaport” biztosítottak a kockázati ügyletekhez, így magasabbra küldték a kriptót.

Mivel még további adatok várhatók, a hangulat most arról szól, hogy a jó hírek folytatódnak-e – és hogy fenn tudja-e tartani a Bitcoin 2023-as hóviharos visszatérésének imázsát.

„A 10%-os tülekedés után a BTC-bikák falba ütköztek”

– foglalta össze Keith Alan, a Material Indicators megfigyelőforrás társalapítója.

„Egyértelmű elutasítás a kulcsfontosságú heti MA-k első tesztjén. Egy forró munkanélküliségi jelentés erősítheti az újabb kísérletet. Részleges visszalépést keresünk, hogy egy újabb beállítással skalpoljuk az amerikai gazdasági jelentések körüli volatilitást.”

Alan az 50 és 200 hetes mozgóátlagokra (MA) utalt, az utóbbi a tavalyi év közepe óta tiszta ellenállást biztosít.

Amennyiben az amerikai munkanélküliségi adatok a várakozásokat meghaladóak lesznek, az azt jelezheti a piacnak, hogy a Fed korlátozó gazdaságpolitikája működik, és inkább előbb, mint utóbb bekövetkezhet a fordulat.

A kamatlábak csökkentésével és a likviditás növelésével a Fed vonzóbbá tenné a kockázatos eszközökkel való kereskedést.

Bitcoin, 1 hetes gyertya grafikon az 50 (piros) és 200 (kék) napos mozgóátlagokkal. Forrás: TradingView

A BTC árfolyama az amerikai dollár erősödésével versenyez

Furcsa, bár átmeneti állapot, hogy a bitcoin árfolyama az amerikai dollárral együtt emelkedik.

A hagyományosan negatív korrelációban lévő két eszköz egyaránt profitál a jelenlegi hangulatból – de különböző okokból.

Dr. Jeff Ross, a Vailshire Capital Management alapítója és vezérigazgatója szerint a rövid távú kincstári hozamok emelkedtek, ami azt eredményezte, hogy a tőke az USA-ba áramlik.

„A BTC a növekvő világméretű likviditás miatt emelkedik”

– tette hozzá, utalva a fent említett likviditási változásokra.

Mások azonban ennél feszültebbek, és megkérdőjelezik, hogy meddig tarthat ki ez a jellegtelen status quo.

„A piacok kezdenek kettéválni, a Tradfi és a $DXY nem támogatja a tegnapi mozgást” – figyelmeztetett Mark Cullen kereskedő egy február 16-i Twitter-bejegyzésben.

„Szerintem a csúcsokat ki fogják söpörni, de a kérdés az, hogy ez a mozgás mindkét oldalt egyaránt eltörli-e?”

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A bitcoinbálnák is közrejátszhatnak

Ahogy a Bitcoin ismét meredeken emelkedni kezdett, a rali befolyásolásának lehetősége a kriptovaluta legnagyobb kereskedőit sem hagyta hidegen.

A bálnák folyamatosan kapcsolatban vannak a megbízási könyv aktivitásával, és a jelenlegi körülmények között a vételi és eladási likviditás felfelé és lefelé mozog a megbízási könyvben – magával ragadva a spot árat is.

„Várhatóan elutasítás történik 25k dolláron, majd egy dömping, hogy megtisztítsa az utat a volatilitás körül” – áll egy tegnapi Twitter-bejegyzésben.

„Ha megtisztítják a $25k-t, akkor gyorsan kihasználhatják a felfelé irányuló illikviditást. Ha azonosítani tudod a játékot, akkor csökkentheted a kockázatot.”

A Binance BTC/USD rendeléskönyvének képernyőképén látható, hogy a 25.000 dollár az éjszaka folyamán erősödött, és a döntő támasz is feljebb tolódott 21.600 dollárig.

bitcoin, binance rendeléskönyv
A Binance BTC/USD rendeléskönyve. Forrás: Materical Indicators / Twitter

„A korrekciók viszonylag rövid életűek egy felfelé mutató piacon” – érvelt időközben Michaël van de Poppe, a Cointelegraph munkatársa.

„A magasabb időtávú szintek kapnak egy tesztet, majd a piacok elkezdenek felfelé lőni, mivel az emberek túlshortolják a korrekciót. Ha áttörjük a 25.000 dollárt, akkor a 30-35.000 dolláros bitcoin felé haladunk”.

Forrás: Cointelegraph.com

Olvastad már? Leállítja népszerű szolgáltatását a Huobi

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!