Miért jobb értéktároló a bitcoin az aranynál?

-

Mindkettőre úgy tekintenek, mint értéktároló eszköz. A bitcoin éppen rekordokat döntöget, az arany viszont csökkenő trendben van.
Van-e értelme a bitcoint digitális aranynak nevezni, ha a hagyományos arany éppen veszít az értékéből?

Az arany/bitcoin pár minden idők legalacsonyabb értékén áll, ez azt jelenti, hogy az arany ára sosem volt még ennyire alacsony bitcoinban számolva. Ezt a hatást most a bitcoin jelenlegi menetelése is felerősíti.
A 2017-es csúcson 14 uncia arany kellett egy BTC megvásárlásához, a mostani árakon számolva viszont 29,63 uncia kellene.
Az értéktároló eszközöknek nem szabadna veszítenie az értékéből, ez lenne a lényegük. Az autók nem jó értéktárolók, hiszen minél többet használjuk, annál kevesebbet ér.
Az arany, mint nemesfém, nem korrodálódik, így ez számít a klasszikus értéktárolónak.
A befektetők úgy tekintenek néhány valutára, nemesfémre, mint jó értéktárolók megnövekedett infláció esetén, vagy akkor, ha a piacok nagyot esnek.
A dollár, annak ellenére, hogy ki van téve az inflációnak, mégis viszonylag megbízható értéktárolónak számít még. A tavalyi év során az inflációja a becslések alapján 0,62%-ot tett ki.
A bitcoin viszont sokkal vonzóbb növekedési lehetőségeket rejt, mint a fiat pénzek. Ez utóbbiak minden évben egy kicsit kevesebbet érnek.
A Nomics adatai alapján látható, hogy év eleje óta a BTC 80%-ot erősödött. Ha tavaly februárhoz hasonlítjuk, akkor pedig a mostani ár több, mint 400%-os erősödést jelent.
Ugyanebben a periódusban az arany is emelkedett, 12%-ot, 1586 dollárról 1776-ig.


Mati Greenspan, a Quantum Economics vezetője elmondta a sajtónak, jelenleg a bitcoin tűnik vonzóbbnak.

„Mindkét eszköznek megvannak az egyedi előnyei és a hátrányai. Most viszont úgy tűnik, hogy a jelenlegi inflációs félelmek elleni védekezésként a piac inkább a bitcoinra szavaz az arannyal szemben.”

Mindkét eszközosztály historikusan volatilisnek számít, az arany/bitcoin arány fel-le mozog. Nem kell sokat lapozni a naptárban, tavaly márciusban már 3,04 uncia arany is elég volt egyetlen bitcoin megvásárlásához.

Ekkor borította el a piacokat a járvány miatti pánik, és a volatilitás miatt sokan visszasírják az 1920-as években még létező aranystandardot. Akkor az arany árát fixálták, unciánként 20,67 dollárra.
Most viszont sokkal jobban hangzana egy bitcoin-standard bevezetése.

Olvastad már? Bill Gates is másképp tekint már a Bitcoinra, mint 3 éve

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!