Miért a kripto? Akár még fizetned is kell azért, hogy az ING-nél tárold a pénzed

-

A szokás azt diktálja, hogy ha a bankban tároljuk a pénzünket, akkor ezért kamatot kapunk. Ez még kissé ösztönöz is minket arra, hogy ne a matrac alatt tároljuk a pénzünket.
Mindez azonban változni látszik, mivel már több bank is költségért tárolja a pénzünket. Ez az eljárás 10-20 évvel korábban még hallatlan lett volna.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Az, hogy a pénz tárolása is már pénzbe kerül, népszerűsítheti a bitcoint és a többi kriptovalutát, ugyanis a blokkláncon ez nem lenne lehetséges.

Az ING negatív kamatot vetett ki a pénzes ügyfelekre

A 2008-as világválság óta a központi bankok látszólag értelmetlen intézkedéseket hoznak a megszokott praktikák helyett. Ezek az intézmények hatalmas mennyiségű pénznyomtatást folytatnak mennyiségi lazításokon keresztül, valamint nagymértékű felvásárlásokkal és a kamatláb csökkentésével próbálják élénkíteni a gazdaságot.
Egyes országokban 0%-os a kamattal üzemelnek a bankok, valahol viszont ez az arány már negatívba csap át, vagyis a fizetnünk kell a bankoknak a pénzünk tárolásáért.
Ez a helyzet Hollandiában is, ahol a hivatalos hosszú távú kamat -0,14% a YCharts adatai alapján.
A bankoknak természetesen igazodniuk kell ehhez. Az egyik legnagyobb holland bank, az ING felfedte, hogy januártól -0,5%-os kamatot számol fel azon vagyonos ügyfelei számára, akik több mint 1 millió eurót tárolnak bankszámlájukon. Ez üzleti ügyfelek részére április elsejétől, lakossági ügyfelek részére július elsejétől lép életbe.
Az ING az alacsony kamatlábbal indokolta döntését:

„A tartósan alacsony és negatív kamatláb miatt.”


A bank szerint csak 6400 ügyfél érintett, de a kamat folyamatos csökkenése miatt ez akár az átlagos ügyfelek számára is előrevetítheti a jövőt.
Az intézmény azt is megerősítette, hogy a 100 000 euró alatti bankszámlák 0,01%-os kamatot kapnak, ami lényegében nulla.

A bitcoin, a kripto és a decentralizált pénzügyek (DeFi)

A DeFi a legegyszerűbb módja annak, hogy a kriptopénzek elterjedjenek a kamatmentes bankok világában.
Az alábbi kép a LoanScan.io oldalról származik, amely számontartja a különböző Ethereum-alapú hitelszolgáltatásokat. Ahogy a táblázat is mutatja, a felhasználók évente 1,5%-tól akár 24%-os kamatot is kaphatnak, ha stabilkoinokat hiteleznek az olyan platformok számára, mint a dYdX, a Compound és a Dharma.

Egyes szolgáltatások még az amerikai ügyfelek számára is elérhetővé teszik, hogy bankkártyájukkal egyenesen valamilyen DeFi-szolgáltatásba utaljanak, ezzel is elérhetőbbé téve az Ethereum-alapú befektetéseket és megtakarításokat.
Emellett centralizált megoldásokkal is hasznosíthatjuk kriptopénzünket, például a Galaxy Digital által támogatott BlockFi vagy Nexo segítségével, amelyek nagyjából 8%-os kamatot kínálnak, melyet amerikai dollárra válthatunk.
Az is érthető, ha nem bízol a decentralizált pénzügyekben, ugyanis egyelőre még nagyon gyerekcipőben járnak ezek a szolgáltatások és így eddig ismeretlen támadásoknak is ki vannak téve. Azonban úgy is felveheted a harcot a negatív kamatokkal szemben, hogy biztonságosan tárolod a bitcoinodat, távol a hackerek kezétől.
A bitcoin ugyan nem kínál kamatozást, egyes elemzők szerint azonban ez lehet a digitális arany, vagyis egy hosszú távú vagyontárolási forma a digitális térben.

A bankok is a kriptopénzek felé fordulnak

Az egészben az a vicces, hogy a bankok és pénzügyintézmények is szépen lassan a bitcoin és a kriptopénzek felé fordulnak, köztük az ING is. Az azonban nem tiszta, hogy ezzel beismerik-e azt, hogy a fiat pénzek korszakának végéhez közeledünk-e.
Az ING például a Reutersnek elárulta, hogy egy kripto-vagyonkezelő projekten dolgozik. A cég napirendjén emellett egyéb blokkláncalapú kezdeményezések is szerepelnek, ám ezekről egyelőre nem tudni részleteket.
Hasonlóképpen, a Fidelity Investments egy bitcoin és kriptopénz kereskedelmi letétkezelői szolgáltatást indított azon intézményi ügyfelek részére, akik több száz milliárdnyi vagyonnal gazdálkodnak.
Az is az iparban rejlő lehetőségeket bizonyítja, hogy már a bankok is a bitcoin és a kriptopénzek felé fordulnak.
Azonban ez valamennyire ellent mond a bitcoin decentralizált, peer-to-peer alapjainak.

Olvastad már? Dupla költés explained – hogy is van ez az 51 százalékos dolog?

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum Alapítvány fontos bejelentést tesz közzé

Az Ethereum Alapítvány kulcsfontosságú bejelentést tett, amely inspirálni fogja a kutatást és fejlesztést a Zero-Knowledge proof-ok és a ZK L2 szabványok területén. A ZK finanszírozás első...

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

A legjobb kriptók, amit a Bitcoin feleződése előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződésének közeledtével, amely várhatóan 2024 áprilisában bekövetkező jelentős esemény, a kriptopiac reflektorfénybe került, és a befektetők élénken figyelik a lehetséges elmozdulásokat, amelyek történelmileg...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 02.22.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon Foundation szerződése szerdán az utolsó 273 millió MATIC tokent is kiosztotta, ezzel véget ért a vesting időszak. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!