A MicroStrategy vezetője szerint az Ethereum ICO segítségével indult értékpapírnak számít, ráadásul az elmúlt évek során rengeteg alapvető változtatáson ment keresztül a rendszer.

Nézetei szerint a kriptoiparban valójában kizárólag a bitcoin az egyetlen kriptopénz, amely nem számít értékpapírnak.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy nemrégiben adott interjúban beszélt erről Saylor, ahol megkérdőjelezte a tényt, hogy több USA szenátor is árucikként hivatkozik a bitcoinra és az etherre is.

Kirsten Gilibrand és Cynthia Lummis szenátorok mellett ráadásul a SEC és a CFTC vezetősége is ezt a nézetet osztja.

Saylor hosszasan beszélt a Bitcoin és az Ethereum közötti jelentős különbségekről, és külön kiemelte azt, hogy kizárólag a Bitcoin marad változatlan az elmúlt évek során.

„Szerintem az Ethereum az egy értékpapír, ez elég egyértelmű. ICO-val lett kibocsátva, van mögötte egy igazgatótanács, előbányászat is volt, hard forkok is voltak, több is, és van az úgynevezett nehézségi bomba, amelyet folyton elhalasztanak.”

Saylor úgy érvelt, hogy a fejlesztőcsapat által erőltetett folyamatos frissítés szintén arra utal, hogy az ETH megfelel az értékpapírok követelményeinek.

Az úgynevezett nehézségi bomba ráadásul teljes mértékben ellehetetleníti majd az ETH-bányászokat.

Saylor úgy véli, hogy ha egy digitális eszközt árucikként akarunk meghatározni, akkor annak olyan dolognak kell lennie, hogy a protokollt akkor se lehessen megváltoztatni, ha tényleg mindenki meg akarja.

„Egy árucikknek nem lehet kibocsátója, és nem működhet senki döntései alapján. A kriptoiparnak az egyik alapvető működési elve, hogy ha valamit meg lehet változtatni, akkor az értékpapírnak számít.”

Az értékpapírok alapvetően egymással felcserélhető, kereskedhető pénzeszközök, amelyekkel privát vagy nyilvános tőkét igyekeznek bevonni a kibocsátók.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Az árucikkek pedig olyan fizikai termékek vagy eszközök, amelyeknek pénzbeli értéke van. Ezen belül az úgynevezett kemény árucikkek például a nemesfémek, a puha árucikkek pedig a mezőgazdasági termények.

Saylor úgy véli, a Bitcoin digitális árucikknek is tekinthető, hiszen a tulajdonságai ugyanúgy megváltoztathatatlanok, mint a fizikai árucikkeké, például az aranyé. Ha valaki digitális árucikket akarna létrehozni, az valójában az aranyat kellene, hogy digitalizálja.

Saylor állításával ellentétben a Bitcoin hálózata több frissítést is tapasztalt az elmúlt években, bár ezek mindegyike soft fork, és visszamenőlegesen nem változtatja meg a protokollt.

Az egyik legutóbbi tavaly novemberben volt, a Taproot frissítés, amely a privá funkciókat hivatott erősíteni.

Az interjúban szóba kerülte az altcoinok is, többek között az ADA. Saylor ezek esetében is csak megismételni tudta a már ismert véleményét, amely szerint ő csak a bitcoinnal foglalkozik.

„Úgy vélem az összes proof-of-stake hálózat értékpapírnak számít, és rendkívül kockázatosak. A szabályozók bármikor úgy dönthetnek, hogy nem engedélyezik ezek számára a további működést.”

A MicroStrategy esetén az egyik legfőbb ok, hogy miért csak bitcoint vesznek, az az, hogy a törvényeknek nem megfelelő altokat a jogszabályokkal működésképtelenné lehet tenni.

A vállalat 2022-ben is folytatja a vásárlást, és jelen pillanatban már közel 4 milliárd dollárnyi, 129 ezer BTC tulajdonosának számít.


Olvastad már? A Tether visszakapta a pénzét a Celsiustól

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!