A por leülepedett és egyelőre úgy tűnik, hogy rendeződött a helyzet a Közel-Keleten. A bitcoin árfolyama is úgy tűnik, hogy leszállt a hullámvasútról, de mégis mi köze lehet a két eseménynek egymáshoz?

Az elmúlt napokban a 8600 dolláros szint fölött rendeződött a bitcoin árfolyama egy kisebb vasárnapi visszahúzódás után. A januári, 32%-os áremelkedést sokan a közel-keleti geopolitikai helyzetnek tulajdonítják.

A láncon történő aktivitás megvizsgálásával az elemzők részletesebb képet kaphatnak arról mi is történt 2020 első 3 hetében.

Bitcoin a felszín alatt

A CryptoQuant csapata kiadott egy cikket, amely tüzetesen átvizsgálta a bitcoinpiacok és a kereskedők viselkedését az elmúlt hetekben.

A kereskedelmi forgalom önmagában nem mutatja meg, hogy az emberek csak napi kereskedelmet folytattak, vagy valamilyen menedék valutát kerestek a geopolitkai helyzet elől.

A tőzsdékről történő nagy készletkiáramlás általában egybeesik az árfolyamok mélypontjaival, a készlet elfogyásával. Ha megvizsgáljuk ezt a mérőszámot az iráni krízis alatt akkor megtudhatjuk, hogy menedéknek használták-e a befektetők a bitcoint, és milyen gyorsan reagáltak.

A csapat megvizsgálta a január 2-án kezdődő eseményeket, a január 7-ei csúcsponttal, majd a másnap történt elnöki bejelentéssel zárták le a tartományt. A kiutalások száma ezen a ponton két hónapos mélyponton volt 12 000-rel, a bitcoin árfolyama pedig 7000 dollár volt.

Az amerikai csapást követően 37 000-re növekedett a kiutalások száma. Ez 18 000-re csökkent 5-én, majd ismét 49 000-re nőtt, amikor Irán válaszcsapást adott 8-án. A bitcoin kiutalási értéke négyszeresére nőtt a krízis alatt.

Az árfolyam változásai is egybeestek az olyan hagyományos pénzügyi eszközökkel, mint az arany és az olaj. A cikk tovább boncolgatja az események során történt kiutalásokat és ármozgásokat.

Vége a konfliktusnak, zuhannak az árfolyamok

Az utolsó nagy kiutalás akkor történt, amikor Trump elnök január 8-án bejelentette a konfliktus deeszkalációját. Ezt követően sokkal alacsonyabb volt a kiutlások mértéke, nem lépték át a 800 fölötti értéket.

A cikk szerint egyértelműen megváltozott a láncon zajló aktivitás a krízis alatt, de azt pontosan nem lehet megmondani, hogy ez csak spekuláció volt vagy, hosszú távú befektetés.

„A feszültségek fokozódásával az emberek jobban ragaszkodtak ehhez a pénzügyi eszközhöz. Azonban a krízis lezárásával csökkent a kereslet és így az árfolyam is.”

A kutatók szerint nem lehet pontos következtetéteseket levonni ebből az egyszeri esetből, azonban azt mutathatja, hogy a bitcoin megítélése változik.

Olvastad már? Szerinted melyik kriptovaluta fogja a legnagyobb profitot hozni 2020-ban?

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: ManilaRyce


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂