Mi az az Ethereum Classic?

-

Az Ethereum Classic egy okosszerződés-platform és kriptovaluta. Az Ethereum Classicot (ETC) nem szabad összetéveszteni az Ethereummal (ETH).
Az ETC is az ETH része volt, amíg egy vita kettéváláshoz nem vezetett. Az alábbiakban feltárjuk, hogy mi vezetett a szétválásukhoz.

Mi az az Ethereum Classic?

Az Ethereum Classic egy blokklánc-technológián alapuló, nyílt forráskódú platform, amely a hangsúlyt az okosszerződésekre helyezi.
Ezek olyan programkódok, melyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy pénzt, tulajdonjogot, részvényeket, vagy bármilyen típusú értéket cseréljenek, közvetítő fél nélkül.
Ezenfelül az Ethereum Classicnak számos közös tulajdonsága van az anyahálózatával: ilyen az Ethereum Virtual Machine, a Proof of Work bányászati ​​mechanizmus, és a gas díjak alkalmazása.

Ki hozta létre az Ethereum Classicot?

Az Ethereum alapjául szolgáló fehér könyvet az orosz-kanadai programozó, Vitalik Buterin írta meg még 2013-ban.
Az Ethereum Classic azonban 2016. július 20-án jött létre egy olyan fejlesztői csoport döntésének eredményként, akik nem értettek egyet bizonyos témákban Buterinnel. (Bővebben alább.)

Az Ethereum Classic múltja röviden
  • 2016. május – biztonsági rést fedeztek fel egy kockázatitőke-alap szerkezetében az Ethereumon.
  • 2016. június – az előző hónapban felfedezett sebezhetőség révén 50 millió dollárt lopnak el az alaptól.
  • A problémára megoldást találók közötti nézeteltérés az Ethereum „hard fork”-jához, ezzel pedig az Ethereum Classic létrehozásához vezet.
  • 2017 tavasza – Az Ethereum Classic késleltette hálózatán az ún. „difficulty bomb”-ot.
  • 2018. július – A Coinbase bejelentette, hogy listázza oldalán az Ethereum Classicot.
  • 2019. január – a hálózaton több „kettős költés” támadás történik.
Mi olyan különleges benne?

Gyors történelemóra következik. Kezdetben csak Ethereum volt. A Decentralizált Autonóm Szervezet (DAO) az Ethereum-platform segítségével hozta létre a fent említett kockázatitőke-alapot.
A lépést óriási érdeklődés kísérte, így több mint 100 millió dollárt sikerült összegyűjteniük tokenek eladásából.
Azonban volt egy rés a kódban, amely hamar felszínre került. A pánikba esett befektetők dollármilliókat vettek ki a DAO-alapból. A csapatnak 28 napja volt arra, hogy megoldást találjon, mielőtt a hackerek pénzre tudnák váltani a lopott tokeneket.
Az egyik megoldás egy „hard fork” létrehozása volt a hack megfékezése, és a befektetők kifizetése érdekében.
Ez azonban felháborodást váltott ki azokban, akik hittek abban a blokkláncelvben, miszerint a főkönyvvel nem szórakozunk.
A közösség többsége, köztük Vitalik Buterin, a „hard fork”-ot választották. Ebből jött létre a mai Ethereum. Mások, akik szerették volna, ha minden változatlan marad, a meglévő platformon maradtak, és megváltoztatták nevüket Ethereum Classicra.

Hogyan készül az Ethereum Classic?

Az Ethereum Classic egy olyan „proof of work” coin, amelyet számítási teljesítménnyel lehet bányászni. Kínálata összesen 210 millió coin lesz, ellentétben az Ethereummal, amelynek nincs felső korlátja.

Hogyan működik az Ethereum Classic?

Nagyjából ugyanúgy, mint az Ethereum. A gast arra használják, hogy egy mutatószámot biztosítsanak a blokkláncon végzett munka költségeihez, és sok más jellemzőjük is többé-kevésbé hasonló.

Mire használható az ETC?

Az ETC az Ethereum Classic blokklánchálózat üzemanyaga, amely már számos tőzsdén elérhető kereskedésre.

Az Ethereum Classic jövője

Amikor az Ethereum kezdeményezte a „hard fork”-ot, a fontosabb befolyásoló tényezőket magával vitte. Ide tartozik az Enterprise Ethereum Alliance, amely egy hatalmas vállalatokból (pl.: Microsoft) álló csoport, akik szeretnék növelni az Ethereum befogadását.
Az „ETH vs. ETC” csatából az Ethereum került a győztesen, nagyobb hírnevet, több befektetést és magasabb valutaárat élvezve.
Az Ethereum Classic azonban egy nagyon aktív közösséggel rendelkezik, és nemrégiben csatlakozott az Enterprise Ethereum Alliance-hez is.
Ezzel befejezték az oldalláncok építését és telepítését, amellyel az Ethereum még mindig kísérletezik. Emellett aktívan fejlesztik a kifinomultabb programnyelveket, ilyen például az Emerald Project.
Az Ethereum Classic továbbra is hátrányosabb helyzetben van az Ethereumhoz képest, de a közösség néhány tagja szerint ez nem feltétlenül rossz dolog.

Olvastad már? Mi az a Cardano?

Forrás: decrypt.co
Kiemelt kép: ETC

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!