Mi az az infláció, és mi okozza a pénzromlást?

-

Bár sokan ismerik az inflációt, amely a valuta vásárlóerejének csökkenését jelzi az áruk és szolgáltatások árának általános emelkedése mellett egy gazdaságban. Az utóbbi időben az a tévhit terjedt el, hogy az infláció természetes.

A valóságban az inflációt nagyrészt a megnövekedett pénzkínálat, a kamatlábak manipulálása és a mennyiségi lazítási politika okozza.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, hogy mit jelent az infláció, és mi az oka az előfordulásnak.

Az infláció valósága – okok és következmények

Azt mind tudjuk, hogy az élelmiszerárak jelentősen magasabbak, mint négy évvel ezelőtt, a Covid-19 világjárvány előtt. 2020-ban és 2021-ben az Egyesült Államok kormánya három körben osztott ki gazdasági hatású kifizetéseket, összesen 931 milliárd dollárt közvetlen kifizetések formájában az amerikai állampolgároknak.

Ezek a segélycsomagok a munkanélküli segélyek, kisvállalkozások, egészségügy, oktatás és egyéb, a világjárványhoz kapcsolódó támogatások finanszírozását is magukban foglalták.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ezt követően az Egyesült Államok az elmúlt évtizedek legmagasabb inflációjával szembesült.

Ennek leküzdésére a Federal Reserve megemelte a kamatlábat, azzal a céllal, hogy az inflációs rátát a 2%-os célértékre csökkentse, miután az majdnem elérte a 10%-ot.

2022 júniusában a fogyasztói árindex (CPI) 9,1%-kal emelkedett éves szinten, ami 1981 novembere óta a legmagasabb érték.

Annak ellenére, hogy a Fed fenntartotta a magas kamatlábakat, az infláció tartósan fennmaradt, nem csökkent 3% alá.

A jelentős ösztönzés, csak a közvetlen kifizetéseket figyelembe véve, egyértelműen hozzájárult a jelentős inflációhoz.

Az igazság az inflációról

Mi is az infláció? Lényegében infláció az áruk és szolgáltatások árának általános emelkedése egy gazdaságban az idő múlásával.

Az osztrák közgazdasági elmélet szerint, különösen ahogyan azt Murray Rothbard közgazdász megfogalmazta, az inflációt elsősorban a pénzkínálat növekedése okozza.

Az 1963-ban megjelent What Has Government Done to Our Money? című tézisében.

Rothbard azt állította, hogy a fiat valutarendszer, ahol a pénz mögött nem áll olyan fizikai áru, mint az arany, lehetővé teszi a pénzkínálat olyan mértékű bővülését, ami egy árualapú rendszerben megvalósítható lenne.

Ez a bővülés – magyarázza Rothbard – inflációt eredményez. A pénz visszavétele című tanulmányában Rothbard érthetően kifejti a fiat-rendszer eredendő gyengeségét.

„Ha a kormánynak sikerül a papírjegyeket vagy a bankhitelt pénzként, az arany grammjaival vagy unciáival egyenértékűként bevezetnie, akkor a kormány, mint domináns pénzszolgáltató, szabaddá válik arra, hogy költségmentesen és tetszés szerint pénzt teremtsen. Ennek eredményeként a pénzkínálatnak ez az „inflációja” tönkreteszi a dollár vagy a font értékét, felhajtja az árakat, megbénítja a gazdasági számításokat, és megbénítja és súlyosan károsítja a piacgazdaság működését” – írta Rothbard.

Rothbard tovább magyarázza, hogy miért tekinthető a fiat egy Ponzinak, és hozzáteszi:

„Ahogy a pénzhamisítók új pénzt nyomtatnak, úgy nőnek a kiadások arra, amit a pénzhamisítók vásárolni akarnak: személyes kiskereskedelmi árukat saját maguknak, valamint hiteleket és egyéb „általános jóléti” célokat a kormányzat esetében. De az ebből eredő „jólét” hamis; mindössze annyi történik, hogy a több pénz elkótyavetyéli a meglévő erőforrásokat, így az árak emelkednek. Ráadásul a pénzhamisítók és az új pénz korai kedvezményezettjei ellicitálják az erőforrásokat azoktól a szegény balekoktól, akik a sor végén állnak, hogy megkapják az új pénzt, vagy akik egyáltalán nem is kapják meg.”

Az etikai álláspont és a felelősség hárítása a piacra

Mások erkölcsi és etikai szempontból közelítik meg a kérdést, azzal érvelve, hogy az infláció a rejtett adóztatás egy formája.

Amikor a kormányok inflálják a valutát, akkor gyakorlatilag csökkentik a lakosság által birtokolt pénz értékét, és ezzel vagyont utalnak át az emberektől az államnak.

Ez etikátlannak tekinthető, mert kifejezett beleegyezés nélkül csorbítja a személyes tulajdonjogokat. Az infláció aláássa a megtakarításokat, torzítja az árjelzéseket, és a társadalom egy szűk szegmensének, például a bürokratáknak juttatja a vagyont.

A politikusok és médiaszövetségeseik azonban gyakran állítják, hogy az infláció más okokból ered.

A politikusok és a média gyakran hárítják a felelősséget a kereskedőkre, azt állítva, hogy a vállalati nyereség a felelős az inflációért.

Az olyan gazdasági problémák, mint az infláció vagy a gazdasági egyenlőtlenségek a vállalati profitnak való tulajdonítása azonban gyakran téves – több, a közgazdasági elméletben gyökerező okból is.

A nyereség azt jelzi, hogy egy vállalkozás hatékonyabban elégíti ki a fogyasztói igényeket, mint versenytársai. Ha egy vállalat nyereséget termel, az hatékony erőforrás-elosztást és értékteremtést jelent a fogyasztók számára.

Az infláció alapvetően monetáris jelenség, amelyet a pénzkínálat növekedése okoz, nem pedig a vállalati árképzési stratégiák.

Amikor a kormányzat bővíti a pénzkínálatot, csökkenti a pénz vásárlóerejét, ami az egész gazdaságban magasabb árakhoz vezet.

A vállalati profitok hibáztatása az inflációért teljesen figyelmen kívül hagyja a monetáris politika elsődleges szerepét az infláció kialakulásában.

Ráadásul a média gyakran állítja, hogy az infláció „jót tesz”, ami sokakat arra késztet, hogy azt higgyék, ez egyszerűen természetes jelenség.

A vállalati nyereség természetes és szükséges része egy működő piacgazdaságnak, amely a hatékonyságot és az értékteremtést jelzi.

A vagyon és a pénzügyi szuverenitás megőrzése

Az infláció dinamikájának megértése alapvető fontosságú minden gazdasági szereplő számára, különösen mivel a politikai döntések és a piaci reakciók továbbra is befolyásolják az infláció pályáját

Az emberek most a decentralizált kriptoeszközöket, mint a bitcoin (BTC) és az olyan árucikkeket, mint az arany keresik, hogy elkerüljék az inflációt, a kormányzati beavatkozást és a valuta leértékelődését.

infláció

Úgy tekintik, hogy ezek az eszközök stabilitást, biztonságot és függetlenséget nyújtanak a központosított monetáris politikától, céljuk a vagyon megőrzése és a pénzügyi szuverenitás biztosítása.

Olvastad már? A stablecoin-gazdaság az elmúlt negyedévben több mint 11%-kal bővült

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A vicces Sealana ICO-ja hamarosan kiteszi a STOP táblát

A Solana napjainkra a mém érmék blokkláncává vált, és már számos sikertörténetet nézhetett végig közvetlenül az első sorból. Az idei, 2024-es év különösen eseménydús a...

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!