Mi az a Tron? (TRX)

-

A Szingapúrban alapított Tron az emberek kezébe szeretné visszaadni az online adataik kezelését.
Szavazati rendszerrel működtetik a blokkláncukat, az ICO során pedig 70 millió dollárnyi tőkét gyűjtöttek ehhez.

Az internetet a közvetítők uralják. A Google, Facebook, Amazon és a hozzájuk hasonló sok cég birtokolja és irányítja az adatforgalmat.

Ezek a cégek alaposan meggazdagodnak ebből, a felhasználók pedig semmit sem kapnak cserébe, és még az adatok biztonsága, kezelése is erősen kétséges.

A Tron pontosan ezt akarja megoldani. Visszaadná az adatok feletti rendelkezést a felhasználóknak, ehhez pedig a blokkláncot használná. Ez volt az induláskori eredeti elképzelés.

Maga a rendszer elsősorban a tartalomkészítőknek, szórakoztatóiparnak lett megtervezve.

A Tron az Ethereumhoz hasonlóan rendelkezik az okosszerződéseket lehetővé tévő kódkészlettel, az idők során pedig ez a funkció lett domináns.

Mostanra az Ethereum versenytársának számít, mint dapp-platform.

Ki hozta létre?

Justin Sun alkotta meg a Tron projektet, ő akkoriban a Ripple kínai részletének a vezetője volt. A hálózatot pedig a Tron Foundation kezeli.

Ez a nonprofit szervezet 2017-ben lett megalapítva Szingapúrban. 2018 elején elindult a teszthálózatuk, májusban pedig a főhálózatuk is.

Mi a speciális a Tronban?

Az eredeti elképzelés az „internet meggyógyítása” volt. Ezt úgy tervezték, hogy négy fő funkció biztosításával el tudják érni.

Elsőként a már említett cenzúramentes tartalomkészítés, és tartalomsugárzás, adatforgalmazás számított az egyik célnak.

Ehhez kapcsolódóan a digitális eszközök jöttek még be a képbe. A felhasználói adatok, a tartalom mind érték, a tulajdonjog pedig a létrehozóhoz tartozik.

Harmadikként saját tokenkibocsátást tettek lehetővé.

A negyedik pillér pedig ehhez kapcsolódóan az okosszerződések kezelése, hiszen ezek segítségével lehet dappokat futtatni hálózaton, és teljes ökoszisztémát felépíteni.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan jön létre a Tron?

Nem lehet bányászni, mint a bitcoint vagy az ethert, induláskor létrehozták az összes coint.

A teljes készlete 99 milliárd, ennek pedig nagyobb része forgalomban van.

Hogyan működik?

Az úgynevezett DPoS konszenzust használja, azaz a delegated proof of stake megoldást. A felhasználók megszavazzák a képviselőket, akik a blokkokat létrehozzák, és akik a csomópontokat futtatják.

A szavazási rendszer folyamatosan működik, így ha valamelyik képviselő nem megfelelően végzi a dolgát, gyakorlatilag azonnal leváltható a szavazatokon keresztül.

Mire jó a Tron?

Nem elsősorban pénzként lett megtervezve, mint például a bitcoin, hanem inkább egyfjta platformként, amelyen a felhasználók közvetítők nélkül tevékenykedhetnek.

Az egyik legelső projekt a Tron hálózatán a Gifto közösségi oldal lett, de ez azóta már nem is létezik. A hálózat mostanra valójában egyfajta Ethereum-másolattá vált.

A legkülönbözőbb alkalmazások találhatók meg rajta, amelyeket okosszerződésekkel létre lehet hozni.

A jövőt illetően az előzetes elképzelések a kínai piacra összpontosítottak, de ez azóta változott.

Ráadásul az Ethereum kihívójaként mostanra a Tron messze nincs egyedül, számos versenytárssal kell megküzdenie a felhasználókért.

Vélhetően hosszú távon több platform fog egymás mellett létezni. De ez nekünk végül is jó.

Olvastad már? Mi az az OmiseGO?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!