Mi az a Tron? (TRX)

-

A Szingapúrban alapított Tron az emberek kezébe szeretné visszaadni az online adataik kezelését.
Szavazati rendszerrel működtetik a blokkláncukat, az ICO során pedig 70 millió dollárnyi tőkét gyűjtöttek ehhez.

Az internetet a közvetítők uralják. A Google, Facebook, Amazon és a hozzájuk hasonló sok cég birtokolja és irányítja az adatforgalmat.

Ezek a cégek alaposan meggazdagodnak ebből, a felhasználók pedig semmit sem kapnak cserébe, és még az adatok biztonsága, kezelése is erősen kétséges.

A Tron pontosan ezt akarja megoldani. Visszaadná az adatok feletti rendelkezést a felhasználóknak, ehhez pedig a blokkláncot használná. Ez volt az induláskori eredeti elképzelés.

Maga a rendszer elsősorban a tartalomkészítőknek, szórakoztatóiparnak lett megtervezve.

A Tron az Ethereumhoz hasonlóan rendelkezik az okosszerződéseket lehetővé tévő kódkészlettel, az idők során pedig ez a funkció lett domináns.

Mostanra az Ethereum versenytársának számít, mint dapp-platform.

Ki hozta létre?

Justin Sun alkotta meg a Tron projektet, ő akkoriban a Ripple kínai részletének a vezetője volt. A hálózatot pedig a Tron Foundation kezeli.

Ez a nonprofit szervezet 2017-ben lett megalapítva Szingapúrban. 2018 elején elindult a teszthálózatuk, májusban pedig a főhálózatuk is.

Mi a speciális a Tronban?

Az eredeti elképzelés az „internet meggyógyítása” volt. Ezt úgy tervezték, hogy négy fő funkció biztosításával el tudják érni.

Elsőként a már említett cenzúramentes tartalomkészítés, és tartalomsugárzás, adatforgalmazás számított az egyik célnak.

Ehhez kapcsolódóan a digitális eszközök jöttek még be a képbe. A felhasználói adatok, a tartalom mind érték, a tulajdonjog pedig a létrehozóhoz tartozik.

Harmadikként saját tokenkibocsátást tettek lehetővé.

A negyedik pillér pedig ehhez kapcsolódóan az okosszerződések kezelése, hiszen ezek segítségével lehet dappokat futtatni hálózaton, és teljes ökoszisztémát felépíteni.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan jön létre a Tron?

Nem lehet bányászni, mint a bitcoint vagy az ethert, induláskor létrehozták az összes coint.

A teljes készlete 99 milliárd, ennek pedig nagyobb része forgalomban van.

Hogyan működik?

Az úgynevezett DPoS konszenzust használja, azaz a delegated proof of stake megoldást. A felhasználók megszavazzák a képviselőket, akik a blokkokat létrehozzák, és akik a csomópontokat futtatják.

A szavazási rendszer folyamatosan működik, így ha valamelyik képviselő nem megfelelően végzi a dolgát, gyakorlatilag azonnal leváltható a szavazatokon keresztül.

Mire jó a Tron?

Nem elsősorban pénzként lett megtervezve, mint például a bitcoin, hanem inkább egyfjta platformként, amelyen a felhasználók közvetítők nélkül tevékenykedhetnek.

Az egyik legelső projekt a Tron hálózatán a Gifto közösségi oldal lett, de ez azóta már nem is létezik. A hálózat mostanra valójában egyfajta Ethereum-másolattá vált.

A legkülönbözőbb alkalmazások találhatók meg rajta, amelyeket okosszerződésekkel létre lehet hozni.

A jövőt illetően az előzetes elképzelések a kínai piacra összpontosítottak, de ez azóta változott.

Ráadásul az Ethereum kihívójaként mostanra a Tron messze nincs egyedül, számos versenytárssal kell megküzdenie a felhasználókért.

Vélhetően hosszú távon több platform fog egymás mellett létezni. De ez nekünk végül is jó.

Olvastad már? Mi az az OmiseGO?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano skálázási erőfeszítései ígéretesnek tűnnek

A Cardano (ADA) az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tett a blokklánc skálázására. A Cardano ütemtervében megemlítette a negyedik korszakukat, amelyet BASHO-nak neveztek el. Ez az optimalizálás...

Bullish jeleket mutat a Ripple (XRP)

Prémium Ripple Március 21.-én a Ripple 30%-kal drágult, miután újra felerősödött az optimizmus, hogy a Ripple Labs megnyerheti a SEC-perét. A 0,3733 dollárról 0,493 dollárra ugrott, de visszatért,...

Az AAVE győzedelmeskedik ezekben a mutatókban

Az Aave (AAVE) összértéke a március 25-én véget ért héten 8,69%-kal nőtt. Az egyedi intelligens szerződéses letétek emelkedése a protokollt tette a legjobban teljesítő protokollt,...

Chainlink technikai elemzés 03.25.

Prémium Chainlink  Több eladási akciót figyeltek meg, és ez tükröződik a legfrissebb Chainlink árfolyam-elemzésben is, amely a mai napra vonatkozóan csökkenő jeleket mutat. A 2023. március 23.-i, 7,62...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!