Mi az a Tron? (TRX)

-

A Szingapúrban alapított Tron az emberek kezébe szeretné visszaadni az online adataik kezelését.
Szavazati rendszerrel működtetik a blokkláncukat, az ICO során pedig 70 millió dollárnyi tőkét gyűjtöttek ehhez.

Az internetet a közvetítők uralják. A Google, Facebook, Amazon és a hozzájuk hasonló sok cég birtokolja és irányítja az adatforgalmat.

Ezek a cégek alaposan meggazdagodnak ebből, a felhasználók pedig semmit sem kapnak cserébe, és még az adatok biztonsága, kezelése is erősen kétséges.

A Tron pontosan ezt akarja megoldani. Visszaadná az adatok feletti rendelkezést a felhasználóknak, ehhez pedig a blokkláncot használná. Ez volt az induláskori eredeti elképzelés.

Maga a rendszer elsősorban a tartalomkészítőknek, szórakoztatóiparnak lett megtervezve.

A Tron az Ethereumhoz hasonlóan rendelkezik az okosszerződéseket lehetővé tévő kódkészlettel, az idők során pedig ez a funkció lett domináns.

Mostanra az Ethereum versenytársának számít, mint dapp-platform.

Ki hozta létre?

Justin Sun alkotta meg a Tron projektet, ő akkoriban a Ripple kínai részletének a vezetője volt. A hálózatot pedig a Tron Foundation kezeli.

Ez a nonprofit szervezet 2017-ben lett megalapítva Szingapúrban. 2018 elején elindult a teszthálózatuk, májusban pedig a főhálózatuk is.

Mi a speciális a Tronban?

Az eredeti elképzelés az „internet meggyógyítása” volt. Ezt úgy tervezték, hogy négy fő funkció biztosításával el tudják érni.

Elsőként a már említett cenzúramentes tartalomkészítés, és tartalomsugárzás, adatforgalmazás számított az egyik célnak.

Ehhez kapcsolódóan a digitális eszközök jöttek még be a képbe. A felhasználói adatok, a tartalom mind érték, a tulajdonjog pedig a létrehozóhoz tartozik.

Harmadikként saját tokenkibocsátást tettek lehetővé.

A negyedik pillér pedig ehhez kapcsolódóan az okosszerződések kezelése, hiszen ezek segítségével lehet dappokat futtatni hálózaton, és teljes ökoszisztémát felépíteni.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan jön létre a Tron?

Nem lehet bányászni, mint a bitcoint vagy az ethert, induláskor létrehozták az összes coint.

A teljes készlete 99 milliárd, ennek pedig nagyobb része forgalomban van.

Hogyan működik?

Az úgynevezett DPoS konszenzust használja, azaz a delegated proof of stake megoldást. A felhasználók megszavazzák a képviselőket, akik a blokkokat létrehozzák, és akik a csomópontokat futtatják.

A szavazási rendszer folyamatosan működik, így ha valamelyik képviselő nem megfelelően végzi a dolgát, gyakorlatilag azonnal leváltható a szavazatokon keresztül.

Mire jó a Tron?

Nem elsősorban pénzként lett megtervezve, mint például a bitcoin, hanem inkább egyfjta platformként, amelyen a felhasználók közvetítők nélkül tevékenykedhetnek.

Az egyik legelső projekt a Tron hálózatán a Gifto közösségi oldal lett, de ez azóta már nem is létezik. A hálózat mostanra valójában egyfajta Ethereum-másolattá vált.

A legkülönbözőbb alkalmazások találhatók meg rajta, amelyeket okosszerződésekkel létre lehet hozni.

A jövőt illetően az előzetes elképzelések a kínai piacra összpontosítottak, de ez azóta változott.

Ráadásul az Ethereum kihívójaként mostanra a Tron messze nincs egyedül, számos versenytárssal kell megküzdenie a felhasználókért.

Vélhetően hosszú távon több platform fog egymás mellett létezni. De ez nekünk végül is jó.

Olvastad már? Mi az az OmiseGO?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Börtönt kapott az EmpiresX kriptotőzsde vezető kereskedője

Joshua David Nicholas az EmpiresX kriptotőzsde vezető kereskedőjeként aktív résztvevője volt egy közel 100 millió dolláros piramisjátéknak. Ennek következtében most elítélték, és 51 hónap letöltendő...

Az Ukrán Nemzeti Bank bevezetné a digitális hrivnyát

Az NBU bemutatta a bankszakma és a magánszektor, köztük a helyi kriptoipar résztvevőinek a saját fejlesztésű digitális valuta, az e-hrivnya tervezetét. A törvényhozók visszajelzéseket várnak...

Hamisan „tört” ki a Bitcoin

Prémium Az utóbbi időben, szinte mozdulatlanul oldalazott a Bitcoin a legutóbbi árfolyam szakadása óta. Ezt a szakadást a 15971.9 dolláron lévő támasz szint állította meg, majd többször...

A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

A Bitcoin árfolyama erősödött a novemberi havi gyertyazárás felé, de a kereskedők már most figyelmeztetnek a túlságosan „pimasz” Bitcoinra. A Bitcoin december 1-jén megpróbált 17.000 dolláros...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!