Mi az a blokklánc és mire használják?

-

A blokklánc a tranzakciók kriptográfiával biztosított online nyilvántartása.
Ez a technológia áll a Bitcoinhoz hasonló digitális valuták középpontjában, és a pénzügyi tranzakciók, áruk és szolgáltatások mozgásának, illetve információcserék dokumentálására szolgál.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A blokklánc nagyon leegyszerűsítve a tranzakciók online nyilvántartása.

Ezek lehetnek:

 • pénz mozgása
 • áruk mozgása
 • információcsere

Részletesebben megvizsgáljuk ezt az elképzelést, és elmagyarázzuk, miért rejlik benne annyi lehetőség.

Mi az a blokklánc – mélyebbre merülve

A fenti definíciót alapul véve és arra építve, a blokklánc nem más, mint feljegyzések egyre növekvő halmaza, amelyek „blokkokba” tömörülnek, és amelyeket kriptográfia segítségével kapcsolnak össze.

Tudjuk tehát, hogy ez egy módja a nyilvántartások tárolásának, amelynek révén sok okos ötletet építettek rá.

Az első ötlet, hogy a blokklánc hogyan tárolja ezeket a nyilvántartásokat. A legtöbben ezt elosztott főkönyvi rendszernek vagy DLT-nek nevezik.

Az elosztott főkönyvben minden tranzakcióról egyidejűleg sok helyen tartanak nyilvántartást.

Ennek eredményeképpen minden alkalommal, amikor a blokkláncban valami megváltozik, a hálózatban mindenki értesül a változásokról – és egyet kell értenie vele, amennyiben hitelesnek találja.

Ez ördögien nehézzé teszi a blokklánc feltörését és a rekordok megváltoztatását, mivel ehhez az kellene, hogy valaki minden egyes rekordot pontosan ugyanabban az időben változtasson meg.

A blokklánc a rekordok, vagyis feljegyzések egyre növekvő halmaza, amelyeket „blokkokba” gyűjtenek, és amelyek kriptográfia segítségével kapcsolódnak egymáshoz.

Miért izgat mindenkit annyira a blokklánc?

Számos kulcsfontosságú tényező teszi a blokkláncot annyira izgalmassá.

Egyrészt: decentralizált. Az internet ma többnyire centralizált. Ez mit jelent? Az általad látogatott szolgáltatások és webhelyek túlnyomó többsége adatbázisban tárolja és őrzi az adataidat.

A bankod, a Netflix, a Google, a Facebook és még sorolhatnánk, mind központosított rendszert működtetnek.

A blokklánc eközben egy decentralizált rendszer. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem egy helyen, hanem a hálózaton élnek.

Miért jó ez?

A jelenlegi centralizált rendszerben számos kihívás mutatkozik.

 • Biztonság – Ha ezeket a központosított adatbázisokat feltörik, egyszerre minden adatot nyilvánosságra hozhatnak. Az utóbbi időben egyre többször olvashatunk olyanról, hogy ez megtörténik.
 • Költségek A központosított rendszerek kiépítése gyakran költséges, mivel egy vállalatnak minden digitális kapacitást biztosítania kell ahhoz, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön.
 • Az te adataid – Ezekben a központosított rendszerekben az adataidat mások tárolják rólad, és azokat gyakran azok a hálózatok teszik pénzzé, amelyeknek te is átadod ezeket az adatokat.
 • Átláthatóság – Az, hogy az információkat hogyan, ki és mire használja fel, ma még egy kicsit szürke terület. A decentralizált internet megváltoztathatja ezt!

Korábban nem volt semmi ilyesmi?

Voltak már decentralizált rendszerek az interneten. Ilyen volt például a Limewire és a Napster.

De volt egy hibájuk: ezek a szolgáltatások nem voltak túl jók a fájlok duplikációinak megakadályozásában. Ezt hívják a dupla költés problémájának.

A dupla költés problémája annak megakadályozására irányul, hogy az emberek kétszer költsenek pénzt vagy használjanak eszközöket két különböző dologra.

A bankod úgy oldja meg ezt a problémát, hogy a központi adatbázisával ellenőrzi, hogy egy eszközt többször elköltöttek-e vagy használtak-e fel.

A blokklánc megoldja ezt anélkül, hogy központi adatbázisra lenne szükség.

Ki találta fel a blokkláncot?

A blokklánc ötletét a 90-es évek eleje óta vitatják a kriptográfusok.

e csak a titokzatos Satoshi Nakamoto megjelenése után jött létre az a blokklánc, amilyen értelemben ma kezeljük a technológiát.

A Bitcoin egy blokkláncra épülő rendszer.

A blokklánc a tranzakciók kriptográfiával biztosított online nyilvántartása. Ez a technológia áll a Bitcoinhoz hasonló digitális valuták középpontjában, és a pénzügyi tranzakciók, áruk és szolgáltatások mozgásának, illetve információcserék dokumentálására szolgál.

Miért olyan különleges még?
 • Mert ez egy bizalom nélküli rendszer. Ma, amikor online vásárolunk dolgokat, számos szereplőben vagy szolgáltatásban kell megbíznunk. Legyen az egy eladó, egy fizetési rendszer, egy bank vagy akár egy weboldal. A blokklánc nem igényel ennyi bizalmat, lehetővé téve, hogy bárki harmadik fél nélkül cseréljen árut vagy szolgáltatást.
 • Nincs többé közvetítő. Sok mai hálózatot közvetítők vagy ügynökségek irányítanak, amelyek gyakran pénzt kérnek az információáramlásért. A blokkláncban nincs ilyen ellenőrzés, ami alacsonyabb költségeket és gyorsabb tranzakciókat eredményezhet.
 • Átláthatóság. Egy olyan nyilvános blokkláncban, mint a Bitcoin, bárki láthatja a tranzakciókat, így könnyebb nyomon követni az áruk vagy szolgáltatások áramlását.
 • Senki sem tartja kézben az irányítást. Mivel a blokklánc egy decentralizált rendszer, ez azt jelenti, hogy egyetlen személy vagy csoport sem irányíthatja a rendszert, vagyis a dolgok csak konszenzus útján változhatnak.
Mire használható a blokklánc?
 • Energia Személyek közötti energiacsere. Potenciálisan, határokon átnyúlóan.
 • Ellátási láncok – Mindenféle szállítmány nyomon követése teljes átláthatósággal. Nyilvántartások összekapcsolása, miközben a tételek számos különböző kezelőn keresztülhaladhatnak.
 • Nyílt adatpiacok – Nagy, nyílt forráskódú platformok a nagyméretű adatok anonim cseréjére. Az adatokat gyakran nevezik az internetes vállalkozások éltető elemének is.
 • Kormányok – A blokklánc-technológia felhasználható a közszférában a sebesség és az átláthatóság növelésére.
 • Ellenőrzés és szabályozás – Bár jellemzően nem alkalmazzák, a blokklánc-technológiát úgy lehetne beállítani, hogy az a nyilvános tranzakciókba betekintést nyújtson, jelentősen felgyorsítva és megkönnyítve a szabályozói szerepeket.
 • Biztosítás – A biztosítások átláthatóbbá tétele, a kifizetések meghatározott feltételeivel.
 • A dolgok internete – Az intelligens eszközök összekapcsolása a dolgok internetével és a megosztáson alapuló gazdasággal.
A jövő

A blokklánc a Bitcoinnal kezdődött, de nincsenek határok, hogy hová fejlődhet ez a technológia a jövőben.

Az olyan projektek mint az Ethereum és a Ripple a blokklánc alapelveit új irányokba vitték tovább. De ez még csak a kezdet.

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!