Mi az a blokklánc és mire használják?

-

A blokklánc a tranzakciók kriptográfiával biztosított online nyilvántartása.
Ez a technológia áll a Bitcoinhoz hasonló digitális valuták középpontjában, és a pénzügyi tranzakciók, áruk és szolgáltatások mozgásának, illetve információcserék dokumentálására szolgál.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A blokklánc nagyon leegyszerűsítve a tranzakciók online nyilvántartása.

Ezek lehetnek:

 • pénz mozgása
 • áruk mozgása
 • információcsere

Részletesebben megvizsgáljuk ezt az elképzelést, és elmagyarázzuk, miért rejlik benne annyi lehetőség.

Mi az a blokklánc – mélyebbre merülve

A fenti definíciót alapul véve és arra építve, a blokklánc nem más, mint feljegyzések egyre növekvő halmaza, amelyek „blokkokba” tömörülnek, és amelyeket kriptográfia segítségével kapcsolnak össze.

Tudjuk tehát, hogy ez egy módja a nyilvántartások tárolásának, amelynek révén sok okos ötletet építettek rá.

Az első ötlet, hogy a blokklánc hogyan tárolja ezeket a nyilvántartásokat. A legtöbben ezt elosztott főkönyvi rendszernek vagy DLT-nek nevezik.

Az elosztott főkönyvben minden tranzakcióról egyidejűleg sok helyen tartanak nyilvántartást.

Ennek eredményeképpen minden alkalommal, amikor a blokkláncban valami megváltozik, a hálózatban mindenki értesül a változásokról – és egyet kell értenie vele, amennyiben hitelesnek találja.

Ez ördögien nehézzé teszi a blokklánc feltörését és a rekordok megváltoztatását, mivel ehhez az kellene, hogy valaki minden egyes rekordot pontosan ugyanabban az időben változtasson meg.

A blokklánc a rekordok, vagyis feljegyzések egyre növekvő halmaza, amelyeket „blokkokba” gyűjtenek, és amelyek kriptográfia segítségével kapcsolódnak egymáshoz.

Miért izgat mindenkit annyira a blokklánc?

Számos kulcsfontosságú tényező teszi a blokkláncot annyira izgalmassá.

Egyrészt: decentralizált. Az internet ma többnyire centralizált. Ez mit jelent? Az általad látogatott szolgáltatások és webhelyek túlnyomó többsége adatbázisban tárolja és őrzi az adataidat.

A bankod, a Netflix, a Google, a Facebook és még sorolhatnánk, mind központosított rendszert működtetnek.

A blokklánc eközben egy decentralizált rendszer. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem egy helyen, hanem a hálózaton élnek.

Miért jó ez?

A jelenlegi centralizált rendszerben számos kihívás mutatkozik.

 • Biztonság – Ha ezeket a központosított adatbázisokat feltörik, egyszerre minden adatot nyilvánosságra hozhatnak. Az utóbbi időben egyre többször olvashatunk olyanról, hogy ez megtörténik.
 • Költségek A központosított rendszerek kiépítése gyakran költséges, mivel egy vállalatnak minden digitális kapacitást biztosítania kell ahhoz, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön.
 • Az te adataid – Ezekben a központosított rendszerekben az adataidat mások tárolják rólad, és azokat gyakran azok a hálózatok teszik pénzzé, amelyeknek te is átadod ezeket az adatokat.
 • Átláthatóság – Az, hogy az információkat hogyan, ki és mire használja fel, ma még egy kicsit szürke terület. A decentralizált internet megváltoztathatja ezt!

Korábban nem volt semmi ilyesmi?

Voltak már decentralizált rendszerek az interneten. Ilyen volt például a Limewire és a Napster.

De volt egy hibájuk: ezek a szolgáltatások nem voltak túl jók a fájlok duplikációinak megakadályozásában. Ezt hívják a dupla költés problémájának.

A dupla költés problémája annak megakadályozására irányul, hogy az emberek kétszer költsenek pénzt vagy használjanak eszközöket két különböző dologra.

A bankod úgy oldja meg ezt a problémát, hogy a központi adatbázisával ellenőrzi, hogy egy eszközt többször elköltöttek-e vagy használtak-e fel.

A blokklánc megoldja ezt anélkül, hogy központi adatbázisra lenne szükség.

Ki találta fel a blokkláncot?

A blokklánc ötletét a 90-es évek eleje óta vitatják a kriptográfusok.

e csak a titokzatos Satoshi Nakamoto megjelenése után jött létre az a blokklánc, amilyen értelemben ma kezeljük a technológiát.

A Bitcoin egy blokkláncra épülő rendszer.

A blokklánc a tranzakciók kriptográfiával biztosított online nyilvántartása. Ez a technológia áll a Bitcoinhoz hasonló digitális valuták középpontjában, és a pénzügyi tranzakciók, áruk és szolgáltatások mozgásának, illetve információcserék dokumentálására szolgál.

Miért olyan különleges még?
 • Mert ez egy bizalom nélküli rendszer. Ma, amikor online vásárolunk dolgokat, számos szereplőben vagy szolgáltatásban kell megbíznunk. Legyen az egy eladó, egy fizetési rendszer, egy bank vagy akár egy weboldal. A blokklánc nem igényel ennyi bizalmat, lehetővé téve, hogy bárki harmadik fél nélkül cseréljen árut vagy szolgáltatást.
 • Nincs többé közvetítő. Sok mai hálózatot közvetítők vagy ügynökségek irányítanak, amelyek gyakran pénzt kérnek az információáramlásért. A blokkláncban nincs ilyen ellenőrzés, ami alacsonyabb költségeket és gyorsabb tranzakciókat eredményezhet.
 • Átláthatóság. Egy olyan nyilvános blokkláncban, mint a Bitcoin, bárki láthatja a tranzakciókat, így könnyebb nyomon követni az áruk vagy szolgáltatások áramlását.
 • Senki sem tartja kézben az irányítást. Mivel a blokklánc egy decentralizált rendszer, ez azt jelenti, hogy egyetlen személy vagy csoport sem irányíthatja a rendszert, vagyis a dolgok csak konszenzus útján változhatnak.
Mire használható a blokklánc?
 • Energia Személyek közötti energiacsere. Potenciálisan, határokon átnyúlóan.
 • Ellátási láncok – Mindenféle szállítmány nyomon követése teljes átláthatósággal. Nyilvántartások összekapcsolása, miközben a tételek számos különböző kezelőn keresztülhaladhatnak.
 • Nyílt adatpiacok – Nagy, nyílt forráskódú platformok a nagyméretű adatok anonim cseréjére. Az adatokat gyakran nevezik az internetes vállalkozások éltető elemének is.
 • Kormányok – A blokklánc-technológia felhasználható a közszférában a sebesség és az átláthatóság növelésére.
 • Ellenőrzés és szabályozás – Bár jellemzően nem alkalmazzák, a blokklánc-technológiát úgy lehetne beállítani, hogy az a nyilvános tranzakciókba betekintést nyújtson, jelentősen felgyorsítva és megkönnyítve a szabályozói szerepeket.
 • Biztosítás – A biztosítások átláthatóbbá tétele, a kifizetések meghatározott feltételeivel.
 • A dolgok internete – Az intelligens eszközök összekapcsolása a dolgok internetével és a megosztáson alapuló gazdasággal.
A jövő

A blokklánc a Bitcoinnal kezdődött, de nincsenek határok, hogy hová fejlődhet ez a technológia a jövőben.

Az olyan projektek mint az Ethereum és a Ripple a blokklánc alapelveit új irányokba vitték tovább. De ez még csak a kezdet.

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Tron (TRX) fontos frissítések

A Tron natív kriptovalutája, a TRX november utolsó hetét bullish fellendüléssel zárta. Bár ez jó hír, a befektetők is örülni fognak a hálózat legújabb heti...

Hongkong egy befektetővédelmi szabályozáson dolgozik

A hongkongi központi bank vezetője optimistának tűnt a decentralizált technológia jövőjét illetően, míg a koreai központi bank kormányzójának kétségei vannak a közelmúltbeli kriptofertőzés nyomán. A világ...

Ethereum árelőrejelzés decemberre

Prémium Az Ethereum (ETH/USD) árfolyama nehéz helyzetben volt novemberben, a kriptopiaci feszültségek, aggodalmak miatt. Az FTX és az Alameda Research összeomlását követően 1073 dolláros mélypontra esett. Az elmúlt...

Börtönt kapott az EmpiresX kriptotőzsde vezető kereskedője

Joshua David Nicholas az EmpiresX kriptotőzsde vezető kereskedőjeként aktív résztvevője volt egy közel 100 millió dolláros piramisjátéknak. Ennek következtében most elítélték, és 51 hónap letöltendő...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!