A bitcoin egy újabb futamának eredményeként a piaci kapitalizáció új rekordértékre jutott, a 760 milliárd dollárt is meghaladta.

Cameron Winklevoss, a Gemini tőzsde társalapítója rámutatott, hogy a Bitcoin ezzel már a Facebookot is meghaladta összértékének tekintetében.

A kriptopénz piaci kapitalizációját úgy számolják ki, hogy a jelenlegi árfolyamot megszorozzák az eddig kibányászott tokenek számával.

Fontos, hogy ebben a számításban azok a tokenek is benne vannak, amelyek már örökre elvesztek, így tehát az összpiaci érték nem teljesen tükrözi a valóságot.

Ha ugyanis elképzelünk egy olyan szélsőséges helyzetet, amelyben a világnak 100 bitcoinon kellene osztoznia, akkor a piaci összérték a CoinMarketCap, CoinGecko és más kriptoaggregátorok számításai szerint 210.000-szer lenne több, mint a valóságban.

A bitcoin volatilis természetét tekintve azonban érdekes lesz figyelni, vajon képes lesz-e fenntartani ezt a szintet – esetleg továbbépíteni – az elkövetkező napokban és hetekben.

Mindazonáltal a világ 9. legértékesebb jószágává válása (még ha ez nem is teljesen igaz), számos megfigyelőt döbbentett meg, akárcsak az elképesztő árfolyam-felfedezés.

Az eseményeket kommentálva Nathaniel Whittemore, a Breakdown makrogazdasági történéseket elemző podcast házigazdája elmondta:

„A Rubicont teljesen új kategóriájú intézményi és vállalati vásárlókkal léptük át, a lakossági FOMO-ciklus újrakezdődik; mindez pedig egy olyan makrokörnyezetben zajlik, ahol a növekvő inflációs elvárások jelentős hátszelet biztosítanak.”

Még ha nincsenek is jelei annak, hogy visszaesnénk a „Rubicon” mögé, megosztott vélemények vannak arról, meddig lesz képes a bitcoin fenntartani ezt a hihetetlennek tűnő futamot.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

Tényleg fenntarthatja a bitcoin ezt a parabolikus növekedést?

Mindössze két héttel ezelőtt a bitcoin összpiaci értéke 450 milliárd dollár körül volt, amellyel akkor 17. legértékesebb jószágnak számított a világon.

Azóta azonban a vezető kriptopénz parabolikus növekedése megállíthatatlannak tűnik. A folyamat során a Bitcoin már az olyan jelentős vállalatokat is meghaladta, mint a Visa, a Samsung és a Berkshire Hathaway.

A cikk írásakor a Tesla értéke mindössze 40 milliárd dollárral van előttünk. Ez azt jelenti, hogy a bitcoin árfolyamának 43,3 ezer dollárra kellene növekednie, hogy meghaladhassa a Tesla kapitalizációját.

A legutóbbi árműveleteket, valamint az árfolyam jelenlegi értékét figyelembe véve ennek a szintnek az elérése jócskán a bitcoin képességein belül van.

Az őrült növekedés közepette az elemzők két csoportra szakadtak: vannak, akik hisznek abban, hogy a bitcoin tovább menetelhet, megint mások jelentős korrekcióra számítanak. Különösen a technikai indikátorok kongatják a túlvásárlás vészharangját.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Mindezek tudatában a bitcoingyűlölő aranymágnás Peter Schiff nem szalasztotta el a lehetőséget, és abszurd lufinak nevezte a kriptopénzt.

„A befektetők ostoba dolgokat mondanak a lufik alatt. Hogy fenntartsák tévedésüket és tagadják a lufi létezését, a most csapdába kerülteknek nemcsak indokolniuk kell az eszköz árfolyamát, de racionálisan [megvizsgálni], miért megy még magasabbra.”

Lufi vagy sem, az egyetlen, ami biztos, hogy egy Ponzi-séma sem került még a világ 10 legértékesebb java közé.

Olvastad már? Ezért emelkedik ilyen gyorsan a bitcoin árfolyama

Forrás: cryptoslate.com

Kiemelt kép: Mike Debt

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂