2016 augusztusában a Bitfinex tőzsdéről közel 120000 bitcoint loptak el ismeretlen hekkerek. Akkori árfolyamon, 600 dollárral számolva ez 72 millió dolláros veszteséget jelentett.

A mostani árakat figyelembe véve viszont ez több, mint egy milliárd dollárnyi vagyon.

Az eset mögött álló hekkerek számára a mostani alkalom jónak tűnik, hogy áruba bocsássák a zsákmányukat. Úgy tűnik, ők is pont ugyanígy gondolják.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A népszerű tranzakciófigyelő twitter-bot, a Whale Alert azonnal szét is kürtölte, hogy a kérdéses coinok megmozdultak, egy ismeretlen tárcába küldtek el 23,39 bitcoint.

A tranzakciótörténetben viszont láthatjuk, hogy valójában 30 BTC-t küldtek, azaz nagyjából 300 ezer dollárt.

Ez kis összeg ahhoz, hogy komoly csapást mérjen a bitcoin általános bikás viselkedésére. Viszont abban sem segít, hogy megszűntesse a különböző végítélet-jóslatok születését.

Sokan attól félnek, hogy most piacra fogják dobni az ellopott coinokat, bedöntve az árfolyamot. Mivel pedig bálnának tekinthetők, annyi coinjuk van, valószínűleg egy részét át is fogják váltani készpénzre.

Érdekes twitter-hozzászólások is napvilágot láttak erre adott reakcióként:

„Ha egy hónapon belül nem esik 4000 alá a BTC, törlöm magam twitterről!”

Figyelő szemek

A bitcoin eladása nem olyan egyszerű, mint ahogy egy köteg lopott készpénzt elkölthetünk. Lehet rejtőzködni, és a kriptós átutalás is csak néhány számsor.

Viszont blokkláncról beszélünk, amely nyomon követhető, a tranzakciók listázva vannak. Ha a teljes pénzáramban mindössze egyetlen egy személyt azonosítani tudnak a kutatók, akkor már a teljes hálózat leleplezhető, és a bűnözőket el tudják kapni.

A Chainalysis elemzőcég is ugyanezt a módszert alkalmazta, mikor 2019 októberére sikerült felgöngyölíteni egy pedofil tartalmakat terjesztő weboldal hálózatát.

A blokkláncon rögzített tranzakciók elemzése alapján sikerült azonosítani az oldal üzemeltetőit, a közreműködőket, és a felhasználókat is.

„A pénz blokkláncon mozog, és ez követhető. Elkerülhetetlen, hogy lelepleződjön mindenki, aki benne van a buliban.”

A hekkereknek így viszont csak egyetlen megoldás marad, „pult alatt” eladni a lopott coinokat a feketepiacon.

Viszont amint azt valaki más megveszi, és egy ismert tárcába küldi, akár sokkal később is azonosíthatóvá válnak az elkövetők.

Csúcson vagyunk?

Ez az átutalás rávilágít egy másik érdekességre az elkövetőkkel kapcsolatban. Úgy tűnik jó áron, rali után akarják eladni a szerzeményüket.

Tavaly júniusban szintén átutaltak 185 bitcoint egy ismeretlen tárcába, rögtön egy 63%-os emelkedés után. Mikor pedig az árfolyam megközelítette a 14000 dollárt, szintén ez történt.

Most pedig lejátszódott ugyanez, mikor 25%-kal vagyunk az éves indulóár felett.

Olvastad már? Így kereskedj mesterfokon a közösségi kereskedőhálózatokkal

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂