Megjelent a DappRadar 2022-es jelentése

-

Az idei év nem telt eseménytelenül, a dappok területén pedig különösen szembeötlőek a változások, ez derül ki a DappRadar idei jelentéséből.

2022 minden bizonnyal a nagy kihívások éveként fog bekerülni a kriptotörténelembe, de minden probléma ellenére is elmondható, hogy a fejlődés is hatalmas mértékű, főleg a dappok területén.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A DappRadar most már nem először adja ki az éves beszámolóját, amelyben alaposan körbejárja az iparági adatokat, a főbb eredményeket, és a napi szintű növekedést, változást például a felhasználók számában.

A jelentés készítésekor a kriptoiparon kívüli tényezőket is figyelembe vették, mint amilyen például az egyre nagyobb infláció a világ számos országában, de az olyan iparág-specifikus események is a mérleg serpenyőjébe kerültek, mint a Terra, vagy éppen az FTX összeomlása.

Az egyik legbeszédesebbnek tekinthető adat az egyedi tárcák száma, ebből pedig az derül ki, hogy 2021-hez viszonyítva 2022 esetén 50%-kal nőtt a felhasználók száma.

A tavaly, napi 1,58 millió felhasználóról az idei évre már átlagosan napi 2,37 millióra nőtt az aktív kriptósok száma.

Forrás: DappRadar

Azt is érdemes megemlíteni, hogy idén februárban megfigyelhető volt egy jelentős visszaesés a dappok használatában.

A DappRadar nézetei szerint ez az olyan globális hatású eseményekkel függhet össze, mint az ukrajnai háború kitörése, vagy éppen a kriptoiparban nagy hullámokat keltő Terra-csőd.

A defi szektort kifejezetten érzékenyen érintette a Terra bedőlése, amely a TerraUSD stablecoin rögzítésének az elvesztésével kezdődött, és egy teljes iparágra kiterjedő esésben folytatódott.

Ennek során a defiben lekötött tőke mennyisége 73%-kal csökkent, és idén decemberre 55 milliárd dollárra zsugorodott.

A legnagyobb veszteséget az első rétegű, azaz a főhálózatokon működő defi protokollok tapasztalták, az Ethereum 74,5%-ot vesztett, így már csak 32 milliárdnyi tőkét kezelnek a hálózatát használó defi alkalmazások.

A második legnépszerűbbnek számító BNB Chain 62,5%-os visszahúzódást élt meg.

A második rétegű protokollok, azaz az oldalláncokon működő dappok lényegesen kisebb veszteségeket szenvedtek, az Arbitrum például 12%-kal esett, de volt olyan is, amelyik növekedni tudott.

Az Optimism 127%-kal több tőkét kezel már az év elejei szinthez képest.

A jelentésben külön szekciót kapott az NFT-k témája is. A tokenek összesített kereskedési volumene szerény, 0,41%-os növekedést mutat a tavalyi időszakhoz képest, az egyedi felhasználók száma viszont 876%-kal növekedett.

A szektor így már több, mint 10 millió felhasználóval büszkélkedhet. Az NFT-k forgalma szintén növekedést mutatott, a legnépszerűbb piactérnek pedig továbbra is az OpenSea számít, a teljes NFT-volumen 73%-át ezen bonyolítják.

A másik jelentős terület a blokkláncos játékok ipara, a dappok aktivitásának a 49%-a ilyen alkalmazásokból érkezett.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Karácsonyi kuponkód 15% kedvezmény: KaracsonyKw

Átlagosan napi 1,15 millió játékos használja ezeket, és az idei év során a játékokon belül összesen 7,4 milliárd tranzakciót végeztek el.

A legnépszerűbbnek a Splinterlands kártyajátéka számít, havi szinten 217 ezer felhasználóval.

A Terra bedőlése a becslések alapján 40 milliárd dolláros veszteséget okozott a felhasználóknak, a medián érték pedig 283 ezer dollárnak felel meg a DappRadar becslései szerint.

Volt olyan hónap, amikor hackertámadás során összesen 728 millió dollárt vesztettek az áldozatok.

A DappRadar az elemzéseihez 49 blokkléncot monitoroz, 13 ezer dappot és 13500 NFT-kollekciót követ figyelemmel.

A számok növekedéséből arra következtetnek, hogy az iparágban egyre nagyobb a potenciál, és a fejlődés nem lassul, dacára a makrogazdasági negatívumoknak.

Annak ellenére is így van ez, hogy a visszaélések is folyamatosan megfigyelhetők, a Bitcoin 2009-es indulása óta új rekordként összesen 48,74 milliárd dollárnyi kárt szenvedtek a befektetők.


Olvastad már? Vitalik Buterin: jövőre is nagy lehetőségeket tartogathat a kriptó

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Kripto Kritik

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!