Még mindig megy a vita, hogy valójában miért dőlt be az FTX

-

Mark Cuban nemrégiben azzal okozott meglepetést a követőinek, hogy szerinte a SEC meg tudta volna menteni az amerikai FTX-felhasználókat, ha ugyanúgy szabályozná a kriptót, ahogyan a japánok teszik.

A SEC egyik korábbi tisztviselője, a hírhedt kriptoszkeptikus John Reed Stark viszont egyáltalán nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A milliárdos vállalkozó nem először akaszkodik össze valakivel a nyilvánosság előtt, hogy valójában mi is okozta az FTX bedőlését, és ki a felelős a felhasználók veszteségeiért.

Cuban szerint, ha a SEC megfelelő szabályzatot dolgozna ki, akkor senki sem veszített volna pénzt a tőzsde csődjekor.

Stark korábban arra tett utalásokat, hogy a kriptopénzek, és egyben a stablecoinok is, semmiféle problémát sem oldanak meg, és a kriptoipar felügyelet nélkül működik, fogyasztóvédelem és hatósági auditok nélkül.

Cuban viszont arra világított rá, hogy Japán, amely egyre inkább web3-barát országnak tekinthető, a megfelelő törvényi szabályozás iskolapéldája, és az FTX ottani leányvállalatának egyetlen felhasználója sem vesztett pénzt, mikor az anyacég bedőlt.

Stark szerint kissé túlzás az FTX mellett a BlockFi, a Celsius, a Terra és a Voyager csődjét is a SEC nyakába varrni.

Azt ugyan elismeri, hogy a SEC nem mindig végzi tökéletesen a munkáját, de ahogyan megfogalmazza, milliókat, vagy lehet, hogy milliárdokat tudott megmenteni a befektetők pénzéből az eddigi eredményeivel.

Stark úgy véli, a kriptoipar a szabályozói egyértelműségre vár, és mindig ennek a hiányára hivatkozik, de mikor megszavaznak egy új törvényt, akkor azonnal kritizálni kezdik, és minden lehetséges jogi eszközzel megpróbálják elkerülni az alkalmazását.

Cuban szerint a befektetőket viszont kizárólag úgy lehet megvédeni, ha a lehető legegyértelműbb szabályok mentén működik a piac.

Ha pedig valaki ennek nem akar engedelmeskedni, nem akarja regisztrálni a vállalkozását, akkor azt le kell állítani.

Stark elmondta, hogy a SEC elmondta a kérdéses vállalatoknak, hogy a működésük törvényellenes, majd hónapokig várt, mielőtt a Binance, Coinbase, Beaxy, és a Bittrex tőzsdét beperelte.

Ahogyan Stark megfogalmazta, ezek a cégek arra építették fel a működésüket, hogy amilyen hosszú ideig csak lehet, elkerüljék a SEC felügyeletét, és bezsebeljék a hasznot.

Három hét alatt ez a második alkalom, hogy Cuban és Stark vitatkozni kezdenek a közösségi médiában, hogy hogyan kellene a kriptopénzeket szabályozni.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Június 11-én Cuban nyilvánosan leszólta a SEC teljesítményét, mivel szerinte a hivatal szándékosan okoz káoszt azzal, hogy nem hajlandó egyértelmű szabályokat hozni.

Ahogyan megfogalmazza, a befektetőknek lehetetlenség tudni, hogy mi számít értékpapírnak, és mi nem, mivel a SEC saját keretrendszere, amelyet a digitális eszközökhöz dolgoztak ki, még azt sem tartalmazza, hogy a kriptoipari vállalatok hogyan tudnak megfelelni a szabályoknak, és, hogy egyáltalán melyek ezek a szabályok.

Olvastad már? Mégsem vonulnak ki az USA-ból a kriptós cégek?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A PayPal USD (PYUSD) debütálása a KuCoin tőzsdén

A KuCoin kriptopénz tőzsde egy pénteki bejelentés szerint bevezette a PayPal PYUSD stablecoinját. Ez a tőzsdei bevezetés jelentős előrelépés a még fiatal stablecoin hozzáférhetőségének javításában, amely...

A Binance jogi küzdelme a SEC-el

A Binance (BNB) a közelmúltban megtámadta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet keresetét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a jogi eljárás megindítására. A Binance a SEC vádjainak elutasítására...

Dogecoin (DOGE) technikai elemzés 09.22.

Prémium Dogecoin (DOGE) A piaci korrekció az elmúlt nap során visszafogta a Dogecoin (DOGE) bikás előretörését a 0,06 dolláros támaszszintről. A vevők azonban tartották a támaszt, a mém...

Egy bálna nagy tételben vásárol Ethereumot

A bálna tevékenység nagy érdeklődésnek örvend a kriptotérségben, az elemzők és a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik, hogy hasznos információkhoz jussanak. Az egyik ilyen érdekes lépésre nemrégiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!