A jegybanki digitális valuták veszélyeire figyelmeztet egy amerikai képviselő

-

Warren Davidson, a Fehér Ház Pénzügyi Bizottságának a tagja nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a központi bankok által kibocsátott digitális valuták, a CBDC-k a pénz megrontott változatának tekinthetők.

A Cato Institute hasábjain megjelent publikációban Davidson örömét fejezte ki, hogy az USA esetében jelenleg nincsen mód egy ilyen pénznem bevezetésére, mivel nincs meg hozzá a szükséges jogszabályi háttér.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A cikkben az intézet szakértői szintén megosztották a kritikáikat a CBDC ötletével kapcsolatban, és elmondták, számos, jelenleg még ismeretlen kockázat is felmerülhet a területen.

Davidson indította el a Sound Money Calucus néven futó kezdeményezést, amely elsődleges célja, hogy stabil, megbízható monetáris és fiskális politikát hozzon az Egyesült Államok számára.

Elmondása alapján a Kongresszusban mindkét párt tagjait tömöríti egy koalíció, amely azon dolgozik, hogy betiltsanak minden CBDC fejlesztést, és lehetetlenné tegyék a bevezetést.

Digitális dollár

Nem Davidson az egyetlen, akit aggaszt egy esetleges CBDC bevezetése, vagy a dollár teljes digitalizációja.

Az amerikai Kongresszusban még májusban, egy másik képviselő, Alex Mooney is bemutatta a saját törvénytervezetét, a Digital Dollar Pilot Prevention Act nevű jogszabályt, amely meggátolná, hogy ebben a témában bármiféle jogi kiskaput ki tudjanak használni egy CBDC bevezetésére.

A javaslat egy olyan törvénycsomagot mutatott be, amely kifejezetten megtiltaná a Federal Reserve számára, hogy elindítson, működtessen, vagy elfogadjon bármilyen olyan programot, amely célja egy CBDC létrehozása vagy tesztelése lenne.

A Fednow nevű, bankok és hitelintézetek számára létrehozott fizetési rendszer júliusi indulása felkorbácsolta az indulatokat a területen, mivel a kritikák szerint ez az első lépés a digitális dollár felé.

A Fed ezeket a vádakat tagadta, és elmondta, a Fednow nem pénznemként működik, és nem olyan célból hozták létre, hogy bármiféle pénznemet, vagy fizetési megoldást le lehessen cserélni vele.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A politikai szereplők mellett mások sem örülnek a CBDC-k közeledésének.

A közgazdász Jim Rickards arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen pénznem segítségével a kínaihoz hasonló, elnyomó Social Credit rendszert felépíteni.

Az elnökjelölt, John F. Kennedy Jr. pedig úgy fogalmazott, hogy a személyazonossághoz kapcsolt CBDC-számla korlátlan elnyomást tesz lehetővé a kormányok számára, ha valaki nem hajlandó engedelmeskedni a politikai utasításoknak.

Olvastad már? A legjobb iGaming lehetőségek: Mit kaphat egy játékos?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Vajon Ethereum ETF kereskedés új altcoin rallyt indít? Az utolsó esély az altcoinok olcsó megvásárlására?

Vendégbejegyzés A kriptopiac mostanában a vihar előtti csendet éli. A szemek az Ethereumra szegeződnek, mivel egy ETF esetleges bevezetése komoly rallyt indíthat el. Az altcoinok vonzó belépési...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!