A Facebook fejlesztés alatt álló kriptoplatformjának célja, hogy megkönnyítse az interneten keresztül történő pénzutalásokat és vásárlásokat. A cég most bejelentette, hogy 2020 első negyedévében szeretné elindítani saját, „GlobalCoin” nevű kriptopénzét.

Úgy tűnik, hogy a közösségi médiaóriás végre eldöntötte, hogy mikor szeretné elérhetővé tenni a a rég várt rejtpénznemét. A bejelentés szerint a digitális fizetési rendszer 12 országban lesz elérhető 2020 első negyedévében.

A Facebook elmondta, hogy még az év vége előtt el akarják kezdeni a belső körökben csak GlobalCoin néven emlegetett rejtvaluta tesztelését.

A tervekről az utóbbi időkben tudhatunk meg több részletet. Többek között azt, hogy a cég tárgyalásokat folytatott a Bank of England kormányzójával, Mark Carney-val.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója már a múlt hónapban találkozott Carney-val, hogy tárgyaljanak a kriptopénz lehetőségeiről és esetleges kockázatairól. Joggal feltételezhető, hogy Zuckerberg tanácsot kért a működési és szabályozási problémákkal kapcsolatban az Egyesült Államok Államkincstárának szakértőitől is.

Emlékeztetőül, a US Senate and Banking Committee (Amerikai Szenátusi és Bankügyi Bizottság) egy nyílt levelet írt a Facebook vezérigazgatójának, hogy osszon meg több részletet digitális valutával kapcsolatos projektjéről.

Amiatt volt kifogásuk, hogy ha a Facebook kiad egy digitális valutát, akkor félő, hogy az emberek nagyon nagy mennyiségben fogják azt használni.

A tanács a Facebook adatkezelési problémái miatt is aggódik. A cégnek emellett megfelelő óvintézkedéseket kell tennie, hogy megelőzze az esetleges kibertámadásokat.

Garrick Hileman, a London School of Economics kutatója szerint a GlobalCoin indulása meghatározó esemény lenne a kriptopénzek történelmében. Becslései szerint jelenleg csupán 30 millió kriptofelhasználó van, a Facebook 2,4 milliárd felhasználójával szemben.

A GlobalCoin valószínűleg egy olyan biztosérme lesz, melynek árfolyama a dollárhoz vagy helyi valutákhoz lesz kötve. Arra is nagy az esély, hogy egy privát és centralizált blokkláncon fog futni, melyet a cég fog irányítani. Emiatt feltételezhető, hogy nem lesz a bitcoin és egyéb peer-to-peer decentralizált valuták versenytársa.

Azonban a bokklánc által inspirált kriptopénz nagy hatással lehet a bitcoin- és kriptopénzszektorra.

A Facebook olyan pénzutalással foglalkozó cégekkel is tárgyal már, mint a Western Union. Céljuk, hogy a banki utalásnál olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat érjenek el. Emellett a Visával és a Mastercarddal is folytatnak megbeszéléseket a fiatalapú kriptopénz finanszírozásáról.

Fontos a bizalom

Ha összeszedjük, hogy a Facebook milyen adatkezelési és adatvisszaélési botrányokba keveredett, akkor joggal kérdezhetjük: vajon rábízhatjuk pénzünket a cégóriásra?

Két héttel ezelőtt Chris Hughes, a cég társalapítója nyíltan kritizálta a Facebookot és annak vezérigazgatóját.

Szerinte az, hogy Zuckerbergnél van a részvények többsége azt jelenti, hogy semmi sem tarthatja őt vissza tervei megvalósításától. Aggasztónak tartja azt is, hogy nem létezik semmilyen kormányszerv, amely felügyelni tudna egy olyan hatalmas céget, mint a Facebook.

Már hosszú ideje számítani lehetett arra, hogy a Facebook megpróbál betörni a pénzügyi szektorba. 2014-ben felbérelték David Marcust, a PayPal korábbi elnökét, hogy vegye át a Messenger alkalmazás vezető fejlesztőjének szerepét.

Markus lett a cég blokkláncrészlegének elnöke, amely nemrég egy Libra Network nevű kriptocéget jegyzett be Svájcban.

Spencer Bogart, a Blockchain Capital kockázatitőke-kezelő cég üzlettársa elmondta:

„Ha a Facebook-felhasználók elkezdik használni a GlobalCoint, az olyan lesz, mint amikor az emberek felkerültek az internetre és mindenki elkezdett bitcoint és ethert vásárolni. A bitcoin tíz év alatt nulla felhasználóról nagyjából 30-100 millió felhasználóra nőtte ki magát, de ezt a számot nehéz pontosan megbecsülni. A Facebook ehhez képest több milliárd felhasználóval rendelkezik.”

Két belső forrás szerint, a Facebook már legalább két kriptotőzsdével, a Coinbase-sel és a Geminivel is tárgyalni kezdett. Egyik tőzsde sem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Cameron Winklevoss: bitcoinba fektetni „nem akkora őrültség, mint kimaradni belőle”

A világ legnagyobb közösségimédia-oldala hamarosan saját kriptopénzzel rukkolhat elő, de az adatkezelési, adatvisszaélési, biztonsági, cenzúra- és fake news botrányok után kérdéses, hogy hányan fognak bennük megbízni.

Forrás: coinspeaker.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂