Már 44 millió aktív bitcoin-cím létezik

-

A Glassnode adatai alapján a nullánál nagyobb egyenleggel rendelkező bitcoin-címek száma átlépte a 44 milliót.

Az elemzőplatform véleménye szerint ez főleg az Ordinals néven ismert NFT projekt Bitcoinra érkezésének köszönhető.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Glassnode szerint ráadásul ez azt is jelenti, hogy most már nem csak pénzügyi felhasználási módja van a hálózatnak.

Ez persze tévedés, hiszen a Rare Pepe kollekció már közel 10 éve létezik a Bitcoin blokkláncán, mikor a mai értelembe vett NFT-k még nem voltak elérhetők.

A cég elmondása szerint a mostani eset jelentősége nagynak tekinthető.

A jelenség ráadásul a hálózati aktivitás gyors felugrását eredményezte, rengeteg új, és aktív felhasználót hozott, ők pedig új címeket generáltak maguknak.

„Ez egy egyedi pillanat a Bitcoin történelmében, hiszen egy olyan típusú felhasználói aktivitás terjedését láthatjuk, amely során a klasszikus tranzakciók nem pénzügyi érték továbbítására szolgálnak. A hálózat egyik legfőbb szereplője most az Ordinals projekt, amely nem nagy értékű pénzt mozgat, hanem nagymértékű adatot, és egyben új felhasználókat hoz. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználóbázis még tovább növekszik, mégpedig a klasszikus pénzügyi, befektetési területen kívülről.”

Forrás: Glassnode

Új versenyző a piacon

Az Ordinals tranzakciói ugyanúgy ki kell, hogy fizessék a blokkba foglalást, mint bármely másik, így viszont növelik az igényt a tárhelyre, ezzel felhajtják a tranzakciós díjakat.

Ez egyelőre nem számít jelentős mértékű növekedésnek.

Az Ordinals január 12-én indult, és az átlagos blokkméret a másfél-két megás sávból a 3-35 megás mértre emelkedett azóta.

Forrás: Glassnode

Ez nem vezetett viszont a tranzakciós díjak azonnali emelkedéséhez.

Néhány alkalommal tapasztalható volt némi ideiglenes felugrás, de a tranzakciós díjak átlagos mértéke megfelel a mostani időszakban megszokottnak.

Forrás: Glassnode

A projekt működéséhez szükséges háttér a pár évvel ezelőtti, 2021 novemberében debütált Taproot frissítésnek köszönhető.

Az Ordinals használata során a felhasználók adott satoshihoz (ez a bitcoin százmilliomod része, amolyan váltópénzként is értelmezhető) bármilyen adatot hozzárendelhetnek, így a Bitcoin hálózatán létező NFT-ket tudnak létrehozni.

Forrás: Ordinals

Jelenleg több, mint 78 ezer ilyen satoshiról tudunk. Az NFT-k megjelenése a Bitcoinon mindenesetre negatív kritikát is kapott.

Több ismertebb bitcoiner, például a fejlesztésben részt vevő Adam Black, a Blockstream ügyvezetője is nemtetszését fejezte ki, elmondva, hogy ez a kezdeményezés eltéríti a hálózatot az eredeti, manipulálhatatlan p2p pénzrendszer fenntartásától.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Más, influenszerként a felhasználókból élő közösségi tagok, például Dan Held viszont úgy fogalmazott, hogy szerinte az ilyen megoldások „újabb pénzügyi felhasználási módot hoznak a Bitcoin számára”.

Olvastad már? A kriptopiac vélhetően áttér majd a nem dollár alapú stablecoinokra

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!