Korábban volt bennünk egyfajta igény, amely arra irányult, hogy a blokklánc-technológia idegen kifejezéseit magyarra fordítsuk le. Az olvasóink ez ellen kézzel-lábbal ellenkeztek, ezért nem erőltettük, de ha jobban belegondolok, nem értem, mi kivetnivaló van azokban a szavakban, hogy:

  • rejtpénzem
  • biztosérme
  • másérme
  • tömblánc
  • bányakop

Ja, hogy nem léteznek. Igen, a helyesírás-ellenőrző csakugyan ismeretlenként hivatkozik a rejtpénznem vagy bányakop szavakra.

De a szavakat azok hozzák létre, akik használják. Ha nem létezik egy szó, bátran hozd létre, mi baj lehet belőle?

Ezen az alapelven indultunk el mi is annak idején, amikor hozzákezdtünk a magyarul nem létező szavak lefordításához. És hogy ez miért jó? Egyrészt gazdagítjuk a nyelvet és saját szókincsünket is. Van mire büszkének lennünk egyébként, mert nem kell messzire mennünk – csúnya ellenpéldaként szolgálnak a csehek és szlovákok, akik még nálunk is rosszabbul állnak a szakszavak lefordítása terén.

Másrészt a magyarra fordított szavak esetében nagyon odafigyeltünk arra, hogy egyszerűbbek legyenek, mint az angol megfelelő (lásd: bányakop vs. mining pool – rejtpénzem vs. kriptovaluta).

Harmadrészt, a gyors technológiai fejlődés közepette gyorsan kell cselekednünk, ha nem akarjuk, hogy a nyelvújítás lehetősége kicsússzon a kezeink közül (lásd: a televízió és rádió szavakra sajnos a mai napig nincs magyar megfelelő).

Nem lenne ildomos, ha minden modern kori vívmánnyal így tennénk, és 100 év múlva olyan szövegeket kellene olvasnunk, mint a lenti dokumentum első bekezdésében.

Éppen ezért örültünk annak, hogy létrejöhetett egy tőlünk független kezdeményezés, amely a “Magyar Nyelvű Blokklánc-technológiáért” nevet viseli, és eltökélt szándéka, hogy a jelenlegi állapotokon változtasson.

Ha a Te szövegeiddel is gyakran találkoznak magyar olvasók, és velünk együtt fontosnak tartod a magyar nyelv ápolását, csatlakozz a kezdeményezéshez, amelyről a képre kattintva tudhatsz meg többet:

 


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂