Bárcsak vettem volna anno 20 dolláros bitcoint. Ez az a mondat, amely szinte minden kriptohívőnek hagyta már el a száját. Időgép nem létezik.

Itt az idő tehát, hogy más lehetőségek (altcoinok) után nézzünk. De hogyan találjunk értelmes projektet?

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Az altok 99%-a a feledés homályába vész

Ha még mindig fontolgatjátok az altcoinvásárlást, akkor először is rendkívül figyelmesnek kell lennetek.

Az altcoinok közé tartozik minden olyan kriptopénz, amely nem bitcoin (vagy ether, bár erről még vitáznak). Ha vásárlásra adjátok a fejeteket, nagyon nehéz döntés előtt álltok.

Az altcoinvásárlás hihetetlen kockázatot rejt magában. Senki sem tudja, hogy pontosan melyik elképzelés lesz közülük sikeres. És itt nem csak a nagyszerű technológia vagy csapat számít, ha tényezőkről van szó.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legsikeresebb projektek azok, amelyek egyszerűen hamarabb érkeztek.

Tekintettel azonban arra, hogy még az sem teljesen világos, mióta létezik pontosan maga a kiptotér, ez valójában egy relatív fogalom.

És most csak az értelmes projektekről beszélünk. A nagyobb tapasztalatokkal nem rendelkező befektetőknek szinte esélyük sincs felismerni, hogy jó vagy rossz projektről van-e szó.

A rossz altcoinok tere viszont már teljesen betöltődött. Ha tehát arra készültök, hogy meglovagoljátok a kriptopénzek következő hullámát, itt van néhány tanács, hogyan csinálhatjátok ezt minimális kockázattal és kiegyensúlyozott tempóban.

Ne fektesd be azt, amit nem tudsz

Az első tanács mindig ugyanaz. Mivel egy elképesztően kockázatos térről van szó, egyszerűen nem tanácsos befektetni mindazt, amit nem tudnál elveszíteni.

Ha mégis megteszitek, olyan sokat kockáztattok, hogy maga a befektetés is egy szerencsejátékká válik. Az altcoinok esetében pedig mindez háromszorosan igaz.

Előkészítettétek a pénzeteket, és altcoint akartok vásárolni. Ezután az alábbi lépés következik. Ha úgy vélitek, hogy megértitek a kriptopénzk világát, akkor a következő mondat rátok nem vonatkoznak. Ha nem vagytok teljesen biztosak benne, akkor adjatok még magatoknak időt.

Még ha egy kicsit le is késtétek a vonatot, semmi nem történik. Továbbra is túl korán van ahhoz, hogy sietnetek kellene. A kriptopénzek folyton változó világában kellemes tanulni, a figyelmes diák pedig számos lehetőséget talál.

Egy év után még mindig nem sikerült egy fillért sem szerezni? Egyáltalán nem baj. Még mindig jobb, mint értelmetlen projektekbe fektetni, logójuk alapján, vagy csak mert valaki javasolta a Crypto Trader Hungaryban.

Alapvető lépések

Akkor hogyan is kezdj neki? Elsődlegesen meg kell értened, mik azok a kriptopénzek. Miben rejlik az erejük, mik a gyengeségeik. Ilyen lehet pl. a skálázhatóság vagy decentralizáltság mértéke. Ezután mindenképp végezz saját kutatást.

Ha nincs rá kapacitásod, találj valaki olyat, aki érti a kriptopénzeket, és folyton kérdezgesd, miért más valamelyik kriptopénz, főleg a hosszú távú értékét befolyásoló tényezők szempontjából.

Ezt a talán legbiztonságosabb „altcoinon” fejtem ki. Az Ethereum egy viszonylag biztonságos lehetőség, annak köszönhetően, hogy bizonyíthatóan decentralizált, a hálózat fenntartását elegendő felhasználó végzi, valamint magát a rendszert lehetőségeihez mérten gyakran használják.

Az okosszerződésektől az ICO-kon át egészen a tulajdonok tokenizációjáig. Mindezen faktorok egyértelműn bizonyítják, hogy az ETH-nak van mögöttes értéke. A hálózat nemsokára áttér a 2.0-s verzióra, amelyen kitűnő szakértők nagy csoportjai dolgoznak jelenleg is.

Eltűnhet tehát valaha is az Ethereum? Természetesen igen. Nagy esélye van erre? Jelen pillanatban egyáltalán nem.

Miszerint válasszunk altcoint?

Ha altcoinkeresésre adjátok a fejeteket, fontos észben tartani néhány dolgot. Az egyik szabály, hogy ha mindent egy lapra tesztek fel, akkor tudnotok kell, mekkora kockázatot vállaltok.

A diverzifikáció, vagyis a vagyonotok különféle eszközökben történő tárolása nemcsak a hagyományos tőzsdéken, de a kriptopénzek világában is fontos szempontnak számít egy portfólió összeállításakor.

Nos, akkor mire is figyeljen még ezen túl az, aki kriptokincsekre vadászna?

  • Értelmes decentralizáció és biztonságos hálózat,
  • Van a projektnek valamilyen célja, és valóban van ennek a célnak értelme?
  • Képes az adott projekt valódi problémákat megoldani?
  • Van-e a projektnek versenytársa, és ha igen, akkor ő nem csinálja-e jobban a dolgát?
  • Aktív-e a projekt? – dolgoznak-e rajta a Githubon, aktív-e a közösségi hálókon, milyen nagy a közösség, mennyire dolgoznak együtt a meglévő szervezetekkel…
  • A csapat minősége.

Minél alacsonyabb összpiaci értékkel rendelkezik az adott projekt, annál nagyobb kockázat vár rád belépéskor, és annál nehezebb lesz eldönteni, hogy az adott projekt valóban értelmes-e vagy sem.

Az altcoinokba való befektetés egy összetett játék, amelyben a győzelem többféle tényezőtől függ.

A befektetőnek nemcsak következetesnek kell lennie, de rengeteg időt is kell eltöltenie saját kutatással. Ha ez a lépés kimarad, nem beszélhetünk másról, mint szerencsejátékról.

Olvastad már? 5 altcoin, amely talán nem hiányozhat a portfóliódból

Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂