Kriptováltót indított a belarusz állami bank, menekülnek a szakértők

-

A belarusz állami bank a jelentések szerint kriptováltót indítana. Sokak mégis attól félnek, a nyári események fényében az ország technológiai ipara akár össze is omolhat.

Belarusz Európa egyik leginkább autoriter országa, mégis legalább ennyire viszonyulnak barátságosan a kriptopénzekhez is.

Az állam által birtokolt bank a múlt héten saját kriptováltót indított útjára – legalábbis a helyi PrimePress hírportál szerint.
A tőzsde a Belarusbank és a fehérorosz White Bird kriptocég partnersége révén jöhetett létre. Lehetővé teszi a belaruszok és oroszok számára, hogy bitcoint vásárolhassanak Visa kártyájuk segítségével.
Mindez azt jelzi, hogy a belarusz kormány továbbra is üdvözli a kriptót – de míg két évvel ezelőtt arra használták ezt a lehetőséget, hogy techmunkásokat csábítsanak az országba, addig a posztszovjet államnak most komoly nehézségekkel kell szembenéznie a privát szektort illetően.
A belarusz kriptojáték még 2018-ban indult, amikor a kormány törvényessé tette a kriptopénzek kereskedését, sőt, még adómentességet is bevezetett a magánszemélyek és vállalkozások számára.
Mindez egy jól menő, igencsak sikeres marketingkampány része volt, amely arra buzdította a technvállalatokat, hogy hozzanak létre irodákat az országban azon ígéret mentén, hogy nem fogják őket egyedül hagyni.

2019-ben, a múlt évi statisztikák szerint Belaruszban 1500 techvállalat vetette meg a lábát, amely az ország GDP-jének 5,7%-át tette ki, és 50%-ban járult hozzá annak növekedéséhez 2019-ben.
Ennek ellenére sok szakember hagyta el az országot a nyári demonstrációkat követően, miután Aljakszandr Lukasenka elnököt hatodszor is megválasztották hivatalába – sokak szerint a választások elcsalásával.
Lukasenka aztán szeptember végén letette esküjét, a tiltakozások pedig folytatódtak.

„Vannak már jelentések arról, hogy sok szoftvervállalat helyezi át tevékenységét Oroszországba, ezzel pedig több mérnök is vagy Oroszországba, vagy Ukrajnába, vagy a balti államokba került” – mondta Filip Rambousek, a londoni Eastern Europe politikai elemzője a Decryptnek.

A PandaDocnak, egy dokumentációkat automatizáló nagy cégnek négy menedzserét tartóztatták le Minszkben, miután azok támogatták a protestálásokat.
A vállalat későbbi belső kérdőíve kiderítette, hogy 10-ből 8 alkalmazottjuk – főleg belaruszok – egyszerűen szerették volna elhagyni az országot. Az irodájukat most Ukrajnába helyezték át.

A tüntetések és a kormány brutális válaszai tehát kiütötték az ország techiparát. A techszektor dolgozói közül sokan azok, akik általánosságban szimpatizáltak a Lukasenka-ellenes mozgalmakkal, mára már elhagyták az országot.

„A szoftveripar az egyetlen olyan szektor, amely valóban prosperált Lukasenka alatt, most pedig összeomlott” – árulta el Rambousek a Decryptnek.

A technológia az ország egyik fő exporttermékévé vált – múlt éven a techágazat nagyjából 2 milliárd dollárt tett ki.
Joe Mooney, a londoni C&F vállalati nyomozócég Oroszország-, korábban Szovjetunió-elemzője a Decryptnek elmondta, hogy „a tech az egyetlen olyan ágazat Belaruszban, amelyet a kormány nagyban hagyott a saját útján járni”, valamint, hogy ennek eredményeként jól is teljesített.
Augusztusban több mint 2500 vezérigazgató, fejlesztő és befektető írta alá a tüntetéseket támogató petíciót, valamint megkongatták a vészharangot az ország techiparának jövőjét illetően.


Monney elmondta, miszerint „az állam partnersége ebben a vállalkozásban olyan terveket jelezhet, hogy szeretnének beavatkozni a gazdaság ezen szektorába, annak fényében, hogy a techvállalatok támogatták a legutóbbi tüntetéseket, de szintén figyelmeztet, hogy az ország gazdasági fejlődése nagyban függ ettől a területtől.”
A kriptóval való visszacsábítás tehát talán már nem fog tovább működni.

Olvastad már? Jay Clayton egy év múlva lemond az SEC elnökségéről

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A Ripple visszautasítja a SEC kemény követelményeit

Az XRP útja nem volt más, mint egy hullámvasút, köszönhetően a folyamatos Ripple vs. SEC drámának. Az XRP 0,55 dollár körüli árfolyamon, a jogi zűrzavar közepette...

A Binance a hatóságokkal együttműködve teszi biztonságosabbá a kriptopiacot

Több mint 186 millió regisztrált felhasználót szolgál ki jelenleg a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a számuk folyamatosan nő. Március első hetében 100 milliárd...

Jelentős altcoin nyereség a láthatáron: Melyik érme emelkedik először?

Vendégbejegyzés A kriptopiac emelkedő szakaszban van, több kevésbé ismert érme is jelentős növekedési potenciált mutat. A befektetők élénken figyelik a trendeket, hogy megállapítsák, melyek emelkedhetnek először. Ez a...

Vajon az Ethereum visszatérésre készül a 3.700 dolláros visszautasítás után?

Az Ethereum (ETH) a cikkírás idején 3.200 dolláros árfolyamon mozgott. A 3.000 dolláros pszichológiai szintet április 13. óta többször is áttörték az alacsonyabb időkereteken, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!