Az EU szerint egyes kriptoszolgáltatók támogatják az oroszokat a háborús erőfeszítésben

-

Az Európai Unió legutóbbi, Kreml elleni szankciói megtiltják az eurózóna szereplőinek, hogy olyan kriptoeszköz-szolgáltatókkal lépjenek kapcsolatba, amelyek elősegítik az oroszokat a háborús erőfeszítéseikben.

Az új szankciórendszer emellett megtiltja az euróövezeti szereplőknek, hogy az orosz fejlesztésű pénzügyi üzenetek átviteli rendszerét (SPFS) használják.

Ezek a korlátozó intézkedések a „Putyin sötét flottájához” kapcsolódó tankerekre is összpontosítanak, amelyeket azzal vádolnak, hogy segítik Oroszországot a szankciók kijátszásában.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Tilos az orosz SWIFT-alternatíva

Az Európai Unió Oroszország elleni szankciós csomagjának legutóbbi fordulója szerint az euróövezeti szolgáltatóknak mostantól tilos olyan kriptoeszköz-szolgáltatókkal kapcsolatba lépniük, amelyek elősegítik az orosz védelmi-ipari bázist támogató tranzakciókat.

Ezek a korlátozott tranzakciók „kettős felhasználású áruk és technológia”, érzékeny termékek, harctéri áruk, lőfegyverek és lőszerek Oroszországba történő exportjára, szállítására, értékesítésére vagy átadására vonatkoznak.

Egy június 24-én kiadott nyilatkozatban az EU Tanácsa bejelentette az orosz alternatív határokon átnyúló fizetési rendszer, az úgynevezett pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló rendszer (SPFS) betiltását is.

Oroszország ezt a rendszert a szankciók gazdaságára gyakorolt hatásának enyhítésére és a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) szervezetből való kizárásának kezelésére tett erőfeszítései részeként fejlesztette ki.

„Az Oroszországon kívül működő uniós szervezetek nem csatlakozhatnak az SPFS-hez vagy az azzal egyenértékű speciális pénzügyi üzenetküldő szolgáltatásokhoz”– közölte az EU Tanácsa.

Az orosz gazdaság megbénítása érdekében az ukrajnai inváziót követően az Egyesült Államok az EU-val és más nyugati országokkal együtt jóváhagyta Moszkva eltávolítását a SWIFT-ből. Emellett több százmilliárd dollárnyi, nyugati bankokban lévő orosz pénzeszközt foglaltak le.

Putyin sötét flottája a célkeresztben

Ennek ellenére az ország kitartott a kereskedelem mellett, és bevételek jócskán segítették az oroszokat a háborús erőfeszítéseikben. Egyes nyugati megfigyelők azt állítják, hogy Oroszország a szankciók kijátszására szolgáló módszerekkel – köztük az SPFS-szel – tudott fennmaradni.

Ezek a megfigyelők azt is állítják, hogy több keleti ország, köztük Kazahsztán és Kirgizisztán is segíti Oroszországot a szankciók kivédésére irányuló folyamatos erőfeszítéseiben.

Ezekre a vádakra válaszul az EU bejelentette, hogy olyan intézkedést vezetett be, amely az Ukrajna elleni oroszországi hadviselésben részt vevő konkrét hajókra irányul.

Ez az intézkedés kifejezetten a „Putyin sötét flottáját” alkotó tartályhajókra összpontosít, amelyek állítólag megkönnyítik Oroszország számára az EU és az árkorlátozási koalíció korlátozásainak kijátszását.

A közlemény szerint körülbelül 27 hajót emeltek ki ezen kritériumok alapján.

A Tanács közölte továbbá, hogy 61 új szervezetet vettek fel az Oroszország katonai és ipari komplexumát az Ukrajna elleni agresszív háborúban közvetlenül támogató szervezetek listájára.

Olvastad már? Ethereum-NFT-kkel ünnepli születésnapját egy ikonikus párizsi magazin

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Breaking: Joe Biden hivatalosan is visszalép a 2024-es elnökválasztási versenytől

Joe Biden elnök vasárnap bejelentette, hogy befejezi újraválasztási kampányát. A döntés hátterében a demokraták körében növekvő aggodalmak állnak, hogy a 81 éves politikus nem tudna második...

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!