Közeledhet az 50 ezer dolláros BTC

-

A derivatíva-tőzsdék elemzéséből kiderül, a BTC árfolyama nagy ellenálláshoz ért, de továbbra is megvan a lehetőség a felugrásra.

Sokak szerint nagyobb a valószínűsége az 50 ezer dollárnak, mint a nagyobb zuhanásnak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A hét eleje rosszul indult a kereskedők számára, több száz millió dollárnyi long pozíció likvidálódott a BTC zuhanásával.

Ez soknak tűnhet, viszont a teljes, megnyitott határidős állománynak csupán az 1%-át teszi ki.

Az elemzők szerint rövid távon a túlzott tőkeáttételt használó ügyletek indították el a zuhanást, amely során 7%-os esést láthattunk mindössze 20 perc alatt.

A kereskedők körében az az elterjedt nézet, hogy a derivatíva piacok létfontosságú szerepet játszanak a kriptopénzek ökoszisztémájában, és ez a mostani zuhanásban is tetten érhető volt.

Az elemzésekből látható, hogy az árfolyam a zuhanás után hamar visszaerősödött. A likvidációk hatása egyértelmű, viszont nem tart hosszan, és így nem lehet kijelenteni, hogy az árfolyamot kizárólag a határidős piacok mozgatják.

A bálnák és a nagy intézményi befektetők hangulatát sokkal jobban le lehet mérni a határidős kötéseken tapasztalható prémiumok mértékén.

A prémium itt azt jelenti, hogy a pillanatnyi árfolyamhoz képest mekkora az eltérés az adott típusú határidős termékek árfolyamában.

A professzionális kereskedők a havi kötéseket kedvelik, mivel ezek költségei könnyen kalkulálhatók. Egy semleges, optimista piacon az ilyen ügyleteken megfigyelhető prémium 5-10% között mozog

btc
Forrás: Laevitas.ch

A mostani adatokat figyelembe véve a nagy napon belüli zuhanás ellenére is a költségráta a 10%-os szint fölött maradt.

Ez azt jelenti, hogy a kereskedők többsége meg van győződve arról, hogy egy hónap múlva az árfolyam a jelenleginél legalább 10%-kal magasabb lesz.

Ahhoz, hogy ez az indikátor az 5-10% közötti sávba essen, jelentős mennyiségű short pozíció megjelenése lenne szükséges.

A kereskedők az opciós piacok elemzéséből is képet kaphatnak arról, hogy a befektetők általános hangulata hogyan alakul.

Ennek egyik jó mérőszáma az úgynevezett delta skew indikátor, amely megmutatja, hogy a piac emelkedésre vagy esésre számít.

Ha a BTC árfolyamának az esését várják a kereskedők, akkor a delta skew értéke 7% fölé szokott menni. Ugyanígy ennek a fordítottja is igaz, ha a piacon eluralkodik az optimizmus, akkor az érték alaposan lecsökken.

Forrás: Laevitas.ch

A delta skew jelenlegi értéke egy hete a semleges zónában van, tehát nagyjából ugyanakkor esélyt jósolnak az emelkedésre, mit az esésre.

Ez főleg annak fényében számít pozitív nézőpontnak, hogy a BTC pár napja már visszahúzódást él meg, az indikátor mégis kitart.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A kisbefektetők sem aggódnak

Az intézményi érdeklődés szintjét mutató két indikátor mellett egy harmadik tényezőt is érdemes megnézni, mégpedig a swap ügyletek arányát.

Ezek költsége nyolc óránként frissül, és ebből látható, hogy a piacon éppen a medvék vagy a bikák vannak túlsúlyban.

A számokból most az látszik, hogy az emelkedésre várók vannak többségben, még úgy is, hogy október óta több, mint 50%-kal növekedett a BTC árfolyama, tehát szerintük nincs még kifulladva a hegymenet.

btc
Forrás: Coinglass

A mostani helyzetben elmondható, hogy a 44.700 dollárig tartó felugrás, és az azt követő 41.300 dollárra való visszacsúszás szinte teljes egészében a spot piaci aktivitásból eredhet.

Ez nem jelenti azt, hogy nem eshet tovább az ár, viszont nem kell attól tartani, hogy egy továbbgyűrűző eladási hullám kezdetét láthattuk, mert az ilyen a határidős piacokról szokott kiindulni.

A mostani mozgásokat valószínűleg a spot piaci BTC ETF indulása körüli felhajtás, a pletykák tüzelhetik, és az ezt övező általános optimizmus.

Olvastad már? A Cardano továbbra is nyereséges, még akkor is, ha a kis pénztárcák lelépnek

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Mik azok az oszcillátorok a technikai elemzésekben?

A bitcoin kereskedésben a technikai elemzés fontos szerepet játszik, és az oszcillátorok kulcsfontosságú eszközök ebben a folyamatban.  Az évtizedek során kifejlesztett oszcillátorok segítenek az ármozgások és...

A legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező kriptovaluták 2024-ben

Vendégbejegyzés Bármikor kezdődhet egy új bikafutás. A kriptopiac jelenleg nyugodt, sok altcoin még mindig a mélyponton van, és potenciálisan robbanásszerű növekedésre van kilátásban. A befektetők lelkesen figyelik...

A Bitcoin 100.000 dollárig: A mélypont és a robbanásszerű mozgások elemzése

A Bitcoin gyorsan 10%-ot esett, ami széleskörű félelmet okozott. A befektetők közül sokan súlyosan érintettek, számos befektető jelentős veszteségekkel és likvidálással néz szembe. Anthony Pompliano...

Masszív bálnák halmozzák fel a Ripple (XRP) és Ethereum tokeneket a piaci volatilitás közepette: Mi a következő lépés?

Vendégbejegyzés A nagybefektetők a kedvezőtlen piaci körülmények ellenére felvásárolják a Ripple (XRP) és egy új Ethereum tokent. Vajon mit jelent a bálnák érdeklődése az XRP jövőbeli árfolyamára...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!